Daniel Radcliffe négy éve megszakította a kapcsolatot a Harry Potter írójával, most elmondta, miért

A címszerepet alakító színész akkor szakított Rowlinggal, amikor az írónő gender-kritikusan nyilatkozott a transz nőkkel kapcsolatban.

A Harry Potter-filmek sztárja, Daniel Radcliffe nemrég nyilatkozott az Atlantic című lapban, és itt kitért a Rowlinggal való kapcsolatára is. Hangsúlyozta, hogy bár nagyon szomorú, és az írónő nagyban hozzájárult élete egy részéhez, de ez

„nem jelenti, hogy egész életében tartozik valakinek, és feladja azt, amiben hisz.”
Forrás: John Phillips / Stringer / Getty Images

 

Kettejük nézeteltérései még 2020-ra nyúlnak vissza, mikor Rowling is beleszólt a transzjogi aktivisták és a genderkritikus feministák közti vitába. Radcliffe ekkor egy közlemény adott ki a Trevor Projecten keresztül, ami egy LMBTQ+ öngyilkosság-megelőző csoport:

A transznemű nők is nők. Bármilyen ezzel ellentétes kijelentés megsemmisíti a transznemű emberek identitását és méltóságát, és ellentétes a hivatásos egészségügyi szervezetek minden tanácsával, akik sokkal nagyobb szakértelemmel rendelkeznek ebben a témában, mint akár Jo, akár én.

A színész az Atlantic-nak azt nyilatkozta:

12 évig dolgoztam a Trevor Projecttel és mérhetetlen gyávaságnak tűnt volna, ha nem mondok semmit. Meg akartam próbálni segíteni azoknak az embereknek, akiket negatívan érintettek az ügyben, és elmondani, hogy ezek csak Jo nézetei, és nem azoké, akik kapcsolatban állnak a Potter-franchise-zal.

Azt is elmondta, hogy a vita óta semmilyen kapcsolatot nem tart Rowlinggal:

Nagyon elszomorít, mert visszanézek azokra az időkre, amikor találkoztunk, és a könyvekre, amiket írt, és a világra, amit megteremtett, és mindez mélyen empatikus.

Ez is érdekelhet

J.K. Rowling megúszta a letartóztatást

J.K. Rowling az ellenszenvét fejezte ki az új gyűlölet-bűncselekményekre vonatkozó törvényekkel kapcsolatban.

Tovább

 

(via The Guardian, Independent)