Egyéb

Égi kísérőnk felszíni csodái

Svábhegyi Csillagvizsgáló
2024. június 13. (csütörtök) 21:15

Helyszín:

Svábhegyi Csillagvizsgáló
1121 Budapest, XII. kerület, Konkoly-Thege Miklós út 15-17.

A Hold feltárja felszíni csodáit! Először két ikonikus kráter párosát és egy hatalmas hegyvonulatát csodálhatják meg. Majd a déli féltekéjére "utazunk", ahol egy fenséges kráteróriás várja az észlelőket. Végül a nyári méhek színpompás csillagait és Herkules hatalmas csillaghalmazát tekinthetik meg.


Tervezett égitestek a bemutatón:
Kaukázus hegység (Montes Caucasus): a Derültség Tengerét és az Esők Medencéjét kettévágó hegyvonulat több ezer méteres csúcsai mellett a benne lévő krátereket is észlelhetik.
Aristoteles Kráter: nyugati oldalát meredek, fényes sánc határolja, míg keleten lankásabb teraszok láthatóak, amelyet csak a központi csúcsai és a sugársávjai múlnak felül.
Eudoxus kráter: a meredek teraszos falú, és apró kerek központi csúcsú kráter az Aristoteles méltó kísérője. Maurolycus kráter: a 114 km-es kráter a Hold déli vidékének egyik legjellegzetesebb felszíni képződménye. Teraszos kráterfalain és központi csúcsain túl kisebb-nagyobb mellékkrátereket is megfigyelhetik.
Nyári-méhkas nyílthalmaz (IC 4665): a Kígyótartó csillagkép nyílthalmazában kéttucatnyi, fényes csillagot figyelhetnek meg. A laza, de formás csillagcsoportosulás a Méhkas halmaz (M44) méltó nyári képviselője.
Az eseményen bemutatott objektumok eltérhetnek az előre meghirdetettektől, tekintettel az éppen aktuális légköri viszonyokra.