Napóleon

Bakancslistához adom
Napoleon
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai történelmi dráma, életrajzi dráma, háborús filmdráma, 157 perc, 2023

Értékelés:

143 szavazatból
Szerinted?

A semmiből jött, elképesztő elszántsággal kapaszkodott a hatalomba, mindent megszerzett, majd mindent elveszített. Napóleon (Joaquin Phoenix) rendkívüli életet élt, a nagy francia forradalom közkatonájából, a harcos forradalmárból uralkodó, egész Európa leigázója lett. És közben halálosan szerelmes volt Jozefinába (Vanessa Kirby), akit – mint az egész birodalmát – először meghódított, azután elveszített.
Ridley Scott rendező a korábbi filmjeihez méltó nagyságú filmet készített: szemkápráztató látvánnyal, óriási tömegjelenetekkel és a nagy csaták lélegzetelállító életre keltésével tette feledhetetlenné a köztársaságpártinak induló, császárrá váló, és végül magányos száműzetésben meghaló férfi történetét.
Bemutató dátuma: 2023. november 23. Forgalmazó: InterCom

Stáblista:

Szereplők

Napoleon Bonaparte
Joséphine de Beauharnais
Theresa Cabarrus
Coulancourt
Paul Barras
Lucien Bonaparte
Berthier marsall

Hozzászólások

Szerinted?
walida ápr. 09. 21:58:46
Erre a filmre kár volt pénzt költeni. Ridley Scott- tól jobbat vártam... Joaquin Phoenix pedig nem való erre a szerepre.
5/10
menton márc. 18. 14:58:26 5/10
Sajnos tele történelmileg helytelen jelenetekkel, a Napoleont alkotó Joaquin Phoenix egyálltalán nem úgy játsza a szerepét, mint egy sikeres tábornok, hanem mint egy komplett idióta akinek semmi köze a valósághoz és fogalma nincs hogy mi történik körülötte
5/10
John Mclean márc. 11. 17:01:44 5/10
Nagyon jól indul a film de ahogy haladunk előre az időben a filmben olyan érzésem van mintha a végéhez közeledve össze lenne csapva, minél előbb végezni akartak volna vele
4/10
The Cortez márc. 03. 00:20:40 4/10
Vontatott történelmi eposz, amely egy életrajzi dráma is egyben. A látvány maximálisan a toppon van: a csatajelenetek grandiózusak, valamint kellően naturálisak, a darkos képek fényképezése pedig baszottul igényes fest a vásznon. És nagyjából ennyi, ami értékelhető a filmben, mivel a sztorivezetést, a drámai részeket, illetve a párbeszédeket valamiféle kínkeserves unalom járja át, a romantikus szál meg egyenesen ki-bebaszottul fárasztó. Az alkotás kínosan röhejes képsorokkal van tarkítva. Az erőszak mellett befigyel 1-2 váratlan baszásbetét. A címszereplőt nevetséges, szinte már autista balfaszként ábrázolják. Phoenix a történelmileg hiteltelen mozi nívójának megfelelően, teljesen enerváltan, önmagát gyakran égetve játszik. Kizárólag a vizualitás + az epikus összecsapások dobnak valamit a totálisan felesleges művön.
7/10
Filmkocka márc. 02. 08:31:33 7/10
Szerintem annyira nem rossz ez a film, ahogyan sokan megítélik. Persze kérdés, hogy ki, mit várt tőle. Ha egy történelmileg hiteles Napoleon-filmet, akkor tényleg rossz, viszont ha csak egy szórakoztató, látványos, kosztümös, történelmi filmet, akkor már egyáltalán nem az. Én az utóbbira számítottam és ebben nem is csalódtam.
4/10
trev febr. 26. 12:02:41 4/10
Nem sikerült végignéznem. Egy Napóleon-komplexusú rendező önéletrajzi ihletésű büntetése, ahol a történelmi tévedések (pl. piramisok lövetése) sokkal jobban értelmezhetőek a rendező megnyilvánuló frusztrációjának keretében, mint Napóleon életére vetítve. Scott talán nem nyert annyi díjat, amennyit szeretett volna, vagy úgy érzi, hogy bizonyos filmjei nem eléggé értékeltek, nem tudom. De gyanítom, hogy így lehet. Napóleon hitelesebb ábrázolására kíváncsi lettem volna, Scott sajnos nem érdekel.
1/10
Leslie67 febr. 18. 07:27:26 1/10
Érthetetlen bakugrásokkal teli vágások, felületes, unalmas, túlzásokkal teli, drága fércmű. Lehetett volna jó is, de nagyon nem lett az (nem is néztük végig). 10/1-től többet nem érdemel. Sajnálom a vetítőmet, hogy kb. másfél órát elkoptattam a véges üzemidejéből ...
5/10
nick név febr. 13. 15:55:30 5/10
Mindenki tudja, hogy Mads Mikkelsen Napóleon igazi megformálója, de a sok helyütt elhangzottakkal ellentétben, nekem nem volt bajon a Phoenix által megformált császár karakterével. Még ha nem is voltam soha a Napóleon-i életút iránt érdeklődő (pedig eredetileg nem francia volt, hanem itáliai), maga a kor nagyon érdekes, a színész pedig számomra nem ütött el az elképzelt karaktertől. Azonban. Bár nem tudom, perszonálisan mennyire hiteles az itt ábrázolt Napóleon-kép, ha számomra alapvetően működött is, a karakter ábrázolása és maga a történet mégis túl összecsapott, kibontatlan, elnagyolt maradt. A házastársi dinamika is inkább felszínesen lett bemutatva, illetve elég fontos történelmi momentumok sikkadtak el. Az írás és a rendezés nem mondható kiválónak.
Nem lett végül egy jó film, pedig egész jól indult. Valójában túl hosszú ahhoz képest, hogy milyen tartalmas. Az egész semmilyen, nincs vezérfonala. Számos helyen hiányos benyomást kelt, bizonyos fokig emellett a mai kor "elvárásainak" is megfelelni szándékozik, nyilván mit várunk, ha angolszászok rendeznek filmeket. Minden angolközpontú, látványos, profi, de inkább a jelenlegi trendekhez igazodik és nem a korabeli világot akarja élő-lélegzőként feleleveníteni. Sem az adott kor, sem a karakter nem válik többé, mint egy jól megformált katonmasé. És én ezt egyáltalán nem Joaquin hibájának tartom, jó forgatókönyvvel és rendezéssel ez egy emlékezetes film lehetett volna. A szentimentális lezárás pedig... Egy jó, vagy remek darabnál talán működött volna, ez nem lett az.
9/10
Ildikó Nóra febr. 07. 17:24:28 9/10
A filmet érdemes megnézni, kikapcsolódásnak teljesen jó. Joaquin P-nek jól állt a szerep és ezen filmben is jól játszott, Rátóti Zoltán szuper hangja nagyon illett hozzá e filmben is. Tetszett a filmzene, látvány, kosztümök is.
1/10
Gaddemon febr. 05. 14:42:36 1/10
Unalmas, vonatott. Napóleont félhülyének ábrázolja. Sokkal jobbat vártam, pláne Phoenix-szel a főszerepben.
9/10
Hatpöttyös jan. 28. 23:23:10 9/10
Nekem nagyon tetszett. Végre emberi arcát igyekezett megmutatni a film. Joaquin Phoenix az egyik kedvencem. Nem értem a gyenge pontszámot.
2/10
HakapesziM jan. 28. 08:32:15 2/10
Nagyon gyenge film sajnos. Ebből messze - messze többet ki lehetett volna hozni. Vontatott, unalmas, kevés történelmi információt hordoz. Legalább a csatajelenetek látványosak, de nem több.
6/10
Kovács B. jan. 19. 17:16:06 6/10
Én sokkal többet vártam ettől a filmtől. Elismerem a rendező életútját és fantasztikus filmjei vannak, továbbá a főszereplő Joaquin Phoenix-et az egyik legtehetségesebb színésznek tartom, akinek óriási alakításai vannak, szerintem nem is ezzel volt a gond... de ez a film most valamiért szerintem nem jött ,,úgy" össze, volt ez már sokkal jobb is, ugyanígy velük. 6 pont a két tehetség és látvány miatt, a film nem ragadt meg bennem sajnos.
7/10
Szõke Bálint jan. 18. 09:24:34 7/10
Napoléon-t arzénnal mérgezték meg módszeresen, ezért halt meg mindössze 6 év alatt a szigeten, holott Szent-Ilona szigetére 20-30 éves életkilátással, jó egészséggel érkezett:
https://www.tenyek-tevhitek.hu/napoleon-halala.htm
4/10
Atis88 jan. 17. 22:16:52 4/10
Ridley Scott kicsit rajongósra vette a figurát, így történelmileg elég elnagyolt, nagyokat ugrik. A Joséphine-hez fűződő kapcsolata nem tudom, hogyan lehetett ennyire mély, mikor a szex nyilván nem igazán ment Napóleonnak. Már, ha hiteles a sztori, de a filmben látottak alapján, elég béna volt a csávó. A csatajelenetek jók, de kevés volt belőlük. A sztori is jól lenne összerakva, de sokszor tököl felesleges eseményekkel és nagyot ugrik időben, nem is egyszer. A kvóta színesbőrűség meg tiszta röhely, de tényleg. Egy történelmi filmben erre azért oda kéne figyelni... Joaquin Phoenix jó volt Napóleonként, de a többi teljesen felejthető, mint maga a film is, bár egyszer nézhető.
6/10
Mozila jan. 15. 01:35:03 6/10
A Ferrari után néztük. Ha az élményben 5 akkor ez 10 lenne, de mivel történelmileg nem hiteles, és ár/érték arányban is kell néznünk nem lehet 7-nél jobb. A sok szerelmi, és alpári szexjelenet megcsonkította a filmet, azonban még így is átfogó képet mutat a forradalomtól a haláláig a magánéletéről, de a történelmi eseményekről is. Ráadásul rendkívül látványos csatajelenetekkel, így a Ferrarival ellentétben ezt érdemes moziban megnézni.
6/10
Mozila jan. 15. 01:11:49 6/10
A Ferrari után néztük. Ha az 5 akkor ez 10 lenne, de mivel történelmileg nem hiteles, és ár/érték arányban is kell néznünk nem lehet 7-nél jobb. Azonban mégis átfogó képet mutat a forradalomtól a haláláig a magánéletéről, de a történelmi eseményekről is, ráadásul rendkívül látványos. A Ferrarival ellentétben ezt érdemes moziban megnézni.
8/10
Hamm! jan. 14. 18:26:51 8/10

Hát, nekem pont jòkor jött ez a film, és bár nem vagyok film esztéta azt tudom, hogy a Josephine-nel való megismerkedéskor a zenekar, az utolsò mondatnál a Mazsola és Tádé főcímdalát játssza a háttérben. Legalább tudjuk, Ridley jò sztorikon nevelkedett….. ;-)
6/10
nikato jan. 14. 17:31:35 6/10
Ez a film műfaj nem a kedvencem, Ridley Scott-ot imádom mint rendezőt, zseniális, Phoenix pedig fantasztikus színész! A Josephine vonal az nem tetszett egyáltalán, erre a vívódásra és, hogy a nő "mindenekfelett" dologra nem vagyok kíváncsi. Valóban felejthető film. Eredeti hangban is rekedtes Napoleon hangja, gondolom Rátóti is ezért vette ilyen a figurát, mert neki amúgy szép hangja van.
4/10
kaloz44 jan. 14. 08:17:27 4/10
Sajnos könnyen felejthető film volt. Kár érte.
Összes hozzászólás