Semmelweis

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar életrajzi dráma, 127 perc, 2023

Értékelés:

242 szavazatból
Szerinted?

Ma legendaként emlékszünk rá: bátor és tántoríthatatlan, egyszerre tudásvággyal és igazságvággyal teli emberként. Akit nem véletlenül emlegetnek így: az anyák megmentője. A saját korában viszont egészen másképp látták. A többi magyar orvos, akivel együtt dolgozott a bécsi szülészeti klinikán, őrültnek hitte: hiszen nem érdekelték a császárváros örömei, csak a munkájának élt. Az osztrák orvosok elviselhetetlenül erőszakosnak tartották: kizárólag egy cél lebegett a szeme előtt, a rábízott anyák egészsége; és a szent ügy érdekében áthágott minden akadályt, megszegett minden szabályt. Főnöke, a klinika vezetője (Gálffi László) számára pedig ő volt az élő, kellemetlen lelkiismeret: mert ha Semmelweis doktor elmélete igaz, és a szülészorvosok terjesztik a kórt, amelybe annyi szülő nő belehalt, akkor ők mind gyilkosok…
És dolgozott mellette egy szülésznő (Nagy Katica), aki meglátta benne azt, akit senki más: a szerelemre és megnyugvásra vágyó férfit.
Bemutató dátuma: 2023. november 30. Forgalmazó: InterCom

Stáblista:

Szereplők

Semmelweis Ignác
Johann Klein
Franz Meyer
Karl Baumgartner
Jakob Kolletschka
Albert Fuchs
Ferdinand Kollár
Baumgartnerné
Julia Mandel
Mosodás Vass Tamás
Helga nővér
Szabina Hoffmann
Markusovszky Lajos

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
7/10
equinox13 ápr. 21. 18:15:28 7/10
Nagyon gyenge, amatőr színvonalú színészi teljesítmények, szimpla cselekmény-vezetés. Csak az operatőri munka, és a film zenéje értékelhető. Csak a hazai filmipar "támogatása" miatt adok rá 7-et a 10-ből.
10/10
Nagy Kinga ápr. 20. 14:51:25 10/10
Nagyon jó film mindenki nézze meg!!!
4/10
Mangetsu ápr. 18. 22:08:34 4/10 Előzmény Hottentottalapaj
Miért személyeskedsz Hottentottalapaj, miért támadsz "nagyokoska"!
Semmelweis Ignácra minden magyar büszke, ezt senki nem vonja kétségbe.
Koltai Lajost pedig jó operatőrnek és jó rendezőnek tartom.
A filmben Semmelweist alakító színész színészi játéka borzasztó. Olyan hangsúllyal mondta a szöveget, hogy kellemetlen volt hallgatni.
Ha neked ez tökéletes színészi játék volt, akkor "a te érzéked nulla"!
Ne válaszolj, nem vagyok rá kíváncsi, mert nem egy súlycsoportba tartozunk.
janderka ápr. 17. 21:52:32 Előzmény Hottentottalapaj
A korabeli Bécsről vetítettél itt nekünk, hogy mennyire jól megidézte neked a film... Ehhez képest volt benne kb 4 külső helyszín - abból két lakóházbelső, egy "kórházudvar", egy szűk kivágású és háttérmentes folyóparti dokk, meg egy darab kockaköves utca (4x visszavágva). De áradozz csak bátran a miliő nagyszerűsgéről.... Ha sokszor leírod, hátha végül igaz is lesz. Se!
5/10
Sweet-But-Psycho ápr. 17. 20:42:44 5/10
Nem az a probléma ezzel az alkotással, hogy kurzusmozi. Nagyobb baj, hogy ismét meg kell állapítanom, hogy Koltai Lajos, a kiváló operatőr nem tud rendezni. A film képi világa egyértelműen a legerősebb láncszem, hiszen Nagy András, az operatőr nyilván adekvát instrukciókat kapott a direktor úrtól. A jelek szerint talán ő volt az egyetlen. Nem így azonban a színészek, akik sokszor tanácstalannak tűnnek, vagy egyszerűen tehetségtelenek. A remek Gálffi Lászlót talán még sosem láttam ennyire súlytalannak, nem beszélve a fiatal színészekről. Több sebből vérzik a forgatókönyv is. A zseniális magyar orvosokat irigy és aljas módon mindenáron degradálni próbáló egybites osztrákok sarkított karakterei teljességgel életszerűtlenek. A dialógusok modorosak és sokszor pusztítóan leegyszerűsítettek. Az pedig, hogy orvosi szaktanácsadóval eszük ágában sem volt konzultálni az alkotóknak, sajnos szintén tettenérhető.
Mindazonáltal mégis szórakoztatónak mondható film készült. Kedves, egyszerű, romantikus kis idealista limonádé. Kár, hogy az orvostudomány egyik legkiemelkedőbb hazai koponyájáról kellett volna szólnia...
10/10
Hottentottalapaj ápr. 17. 20:11:31 10/10 Előzmény janderka
Hát persze boborján... neked a Rákagyúkálmánka új pető fifi-lmje való... nézegessed azt... az sookkal sookkal jobb....
6/10
Józan Paraszt ápr. 17. 17:10:31 6/10 Előzmény Józan Paraszt
*pedig nem lenne rossz film *
6/10
Józan Paraszt ápr. 17. 17:09:15 6/10
Látszik, hogy van benne pénz, akár jó is lehetett volna. Olyan érzésem van Minden magyar film láttán, mintha a színészek nem mernének ellazulni. Mintha görcsölnének a stáb előtt. Mintha mindenki mást a stábban nagyobbra értékelnék, mint saját magukat. Mintha félnének, hogy jajj, mit szólnak w többiek, ha kicsit átereznék a szerepet. Hiányzik belőlük a filmsztár feeling. Jól be kéne vodkázniuk minden forgatás előtt. Nem értik, hogy ők adják el a filmet, nem a rendező, vagy az operatőr. Pedig amikor szinkronizálnak, akkor minden tökéletes. Én nem gondolom hogy tehetségtelenek lennének. Egyszerűen ez a hazai berögződés. Pedig lenne rossz film, de egy percre sem tudok elszakadni az érzéstől, hogy én hogy játszanék az adott szituációban pedig még csak színész sem vagyok.
Pimpedly ápr. 17. 11:12:59
Aki a színészi játékot kritizálja - szerintem is jogosan -, nézze meg a Pieces of a Woman című szintén magyar rendező által jegyzett filmet. Mundruczó Kornél filmjében egy pillanatra sem érezzük, hogy gond lenne a színészvezetéssel. Épp ezért, én úgy vélem, ennél a filmnél az a gond, hogy a mai magyar színészek között nincsenek igazi tehetségek. S ez ellen Koltai sem tud mit tenni.
janderka ápr. 17. 08:04:34 Előzmény Hottentottalapaj
Erre aztán tényleg passzol az állítás: Komám, te egy másik mozit néztél...
10/10
Hottentottalapaj ápr. 17. 02:42:41 10/10
Parádésan jó film, minden idők egyik legjobb magyar filmje! Olyan szinten elénk varázsolja a korabeli Bécset és a szülészeti klinikát, hogy ott vagyunk, teljesen átélhető a történet, teljesen immerzív ez a mozi... Iskolákban kötelezővé tenném...
10/10
Hottentottalapaj ápr. 17. 02:40:22 10/10 Előzmény Mangetsu
"Helyes férfi, de ez nem elég, mert a színészi tehetsége nulla."
Vagy esetleg a te érzéked nulla ahhoz, hogy megállapítsd egy színész kvalitását. Egy mentális zavarokkal küzdő, elképesztő nyomás alatt és kudarcélmény frusztrációjával élő embert jelenít meg, aki keze közt naponta tucatszám haltak meg. Az megvan? 40 éves korára teljesen elborult az elméje és elmegyógyintézetbe zárták, ahol hamar meghalt... Szerinted a rendezőnek nem tűnt volna fel, ha alkalmatlan és tehetségtelen? Esetleg nem lehet hogy ilyennek kellett lennie a karakternek amit eljátszik, ez volt a koncepció, hogy furcsán viselkedik, modoros, fura arckifejezései vannak stb... az esetleg biztos nem lehet nagyokoska?
Boby39 ápr. 16. 13:25:13
Nekem óriási csalódás a film. Nagyon kíváncsi voltam, tekintve, hogy nagy nevekkel fémjelzett alkotás. Mégis olyan érzésem volt mintha a színészek egysíkúan mondták volna a szöveget.
Bartosz ápr. 15. 02:24:19
Sajnos eléggé rossz véget ért szegény. El sem volt ismerve. Tipikus magyar balsors.



Azt nem értem hogy tudtak a hullaméregről már akkoriban tehát hogy a bomló test mérgező és fertőző. Józan paraszti ésszel gondolhatták volna hogy aki boncol az ne vezessen szülést. A másik meg az oké hogy befejezték a klórmész használatát a lepedőkön de kezet ugyanúgy mostak az orvosok nem? És mivel az első két hétben nem volt halálozás, boncolást sem csináltak nagyon. Szóval túlzásnak éreztem a végét. Persze ez a film csak egy összefoglaló hogy dióhéjban hogy lehetett az egész sztori.



A színészek gyengécskék voltak szerintem ( de aranyos volt együtt a két főszereplő) persze az öregek kivételével. Ők hozták a kötelezőt abban a pár jelenetben. 6/10
4/10
Mangetsu ápr. 14. 19:46:47 4/10
Nagyon kíváncsi voltam a filmre. Mindenképpen meg akartam nézni a Semmelweis életéről szóló filmet.
és
(Tetszett a film plakátja is.)
Sajnos a főszereplő elrontotta a filmet. Helyes férfi, de ez nem elég, mert a színészi tehetsége nulla. Mintha kisiskolások színielőadását hallgattam volna.
Koltai Lajost jó operatőrnek és jó rendezőnek tartom. Sok jó film kötődik a nevéhez, de sajnos ez nem fog azok közé tartozni.
3/10
Tudom ápr. 10. 20:55:02 3/10
Egyetértek több előttem szóló ember véleményével:

"Igazi magyar patetikus giccsparádé."

"közhelyessé zsugorított, végletekig szájbarágós kifilézett halgerinc, ami amolyan Koltaisan van fényképezve"

"Modoros, minden mondatát, mintha felolvasta volna"

"számtalan dilettáns párbeszéd"

"úgy adta elő minden percét, mintha éppen most látná először a forgatókönyvet"
10/10
luci87 ápr. 09. 15:29:21 10/10
Igen, a lepedos dolgot en is furcsállom, de ezt még nem emlitette senki..
5/10
Bob19 ápr. 09. 14:27:41 5/10
Nem tudom mi volt a készítőknek a célja ezzel a filmmel, de sikerült dilettánsnak beállítani Semmelweist is.


Gondolok itt arra, mikor már rájött, hogy a két osztály közötti különbség a boncolás, onnantól még fél óra kellett a filmben, hogy agyilag is felfogja, hogy ez is az oka a halálozásoknak.
Aztán röhejes volt még a filmben, hogy a nem fertőtlenített lepedők miatt haltak meg a már egy hete megszült nők. Mégis hogyan?? Ilyen logikával minden betegnek meg kellett volna halnia még a felfedezés előtt az egész kórházban!


A filmben lévő történelem hamisítást, a színészek nem létező hangjátékát meg még nem is említettem.
Szóval eléggé gyenge alkotás lett ez is.
Egyébként ironikus, hogy az anyák megmentőjeként gondolunk Semmelweisre, miközben az ő keze alatt halt meg a legtöbb szülő nő...
10/10
sazoo ápr. 07. 21:43:02 10/10
Fasza volt!
Összes hozzászólás