Semmelweis mint élő, kellemetlen lelkiismeret – ELŐZETES

Koltai Lajos új filmje az anyák megmentőjének gyötrelmes küzdelmét mutatja be.

Semmelweis Ignácot úgy ismeri a történelem és a tudomány, mint az orvost, aki rájött, hogyha a doktorok boncolás után kezet mosnak, mielőtt levezetnének egy szülést, akkor jóval nagyobb eséllyel maradnak életben az édesanyák, mert nem fertőzik meg őket. A Sorstalanság rendezőjének, Koltai Lajosnak új filmjében közelebbről megismerhetjük azt a küzdelmet és azt az embert, akinek számtalan anya köszönheti az életét.

A Semmelweis című film a 19. századi Bécsbe kalauzolja a nézőt, ahol a címszereplőt ferde szemmel nézték az orvosok: nem csak azért, mert éjjel-nappal a munkájának élt, ahelyett hogy belevetette volna magát a császárváros élveteg örömeibe, hanem azért is, mert

amire rájött, azzal az egész orvostársadalom bevett gyakorlatát és jó lelkiismeretét megkérdőjelezte: nevezetesen, hogy a doktorok a felelősek a legtöbb édesanya haláláért, ugyanis ők fertőzik meg őket.

A film azonban nem kívánja szentté avatni Semmelweis Ignácot, hiszen ő is egy esendő ember volt. Miként a címszerepet alakító Vecsei H. Miklós mondja:

„A történelmi filmeknél fontos, hogy ne csak a hőseink jó tulajdonságait mutassuk be. Semmelweis nem egy szent orvos volt, hanem egy esendő, a maga igazságát kereső ember, aki a hivatását többnek gondolta, mint a saját életét. A rábízott anyák és csecsemők halála miatt érzett tehetetlenség mozgatta. Én ezzel a karakterrel tudtam azonosulni.”

Vecsei mellett fontos szerepet kap a filmben Nagy Katica, aki egy szülésznőt alakít, aki hisz az orvos elméletében, és támogatja őt, valamint Gálffi László: ő a klinika vezetőét játssza.

A Semmelweis 2023. november 30-tól látható a mozikban.

(via InterCom)