6 zavarbaejtő tény, hogy soha többé ne tekintsd fikciónak A rejtély sorozatot

Jó karakter, csak kicsit túl van rajzolva. Az őrült tudós karikatúrája. Ilyesmiket gondolhatunk a számos kábítószert használó, és gyerekekkel kísérletező Walter Bishop professzorról, aki A rejtély főszereplője. Most megmutatjuk, hogy a valóság sokszor durvább.

1. LSD és DNS. A két hárombetűs szó között az a kapcsolat, hogy Francis Crick, a DNS egyik felfedezője a hallucinogén szer hatása alatt értette meg az örökítőanyag dupla-hélix szerkezetét. Nobel-díjat kapott érte.2. Erdős Pál matematikus rendszeres amfetamin fogyasztó volt, napi 19 órát dolgozott, és irtózatos mennyiségű tanulmányt írt élete során. Egyszer egy hónapra abbahagyta a szerhasználatot, de mivel ebben az időszakban semmi értelmes nem jutott eszébe, amint lehetett, visszatért a droghoz.

3. A ’60-as, ’70-es években a Cambridge-i Egyetem több tudósa is rendszeresen használt kis dózisú LSD-t, hogy egy-egy tudományos probléma kidolgozása alatt gondolataik elrugaszkodhassanak a konvencionális megoldásoktól.

4. Az izolációs kamrát gyakran látjuk a sorozatban. Általában Olivia mászik be oda, miután Walther teletömte LSD-vel. Nos, az izolációs kamra kifejlesztője John C. Lilly neurológus volt, aki saját maga is gyakran használta a kamrát hallucinogének hatása alatt, de kísérleteket is vezetett ennek tanulmányozására (csakúgy, mint Walther).

5. "Felfedeztem volna-e a PCR-t ha soha nem használtam volna LSD-t? Nem tudom, de nem hiszem. Nem tartom valószínűnek." Ezt Kary Banks Mullis amerikai vegyész nyilatkozta, a polimeráz-láncreakció felfedezője. Ezért a felfedezéséért kémiai Nobel-díjat kapott. 

+1. A CIA valóban rendszeresen végzett kísérleteket LSD-val, pszilocibinnel, meszkalinnal, és ami csak eszébe jutott. A kísérletek során elektrosokkot, hipnózist, és különféle kínzási technikákat is alkalmaztak. A cél elsősorban az agymosás, és a vallatás módszereinek megkönnyítése volt. A kísérletek nemcsak titkos klinikákon zajlottak, hanem gyakran egyetemeken, kórházakban, börtönökben.

Nos, Walther karaktere koránstem annyira túlkarikírozott. Az etikailag megkérdőjelezhető kísérletek pedig szintén nem a sorozat készítőinek kitalációi. Szép álmokat, gyerekek!

A rejtély különböző évadai ezen a héten a Cool-on, a Pro7-en, az RTL+-on és a Sorozat+-on nézhetők.