A bérgyilkos békét keres

  • TóCsa / PORT.hu

A hongkongi Pang-testvérek újabban a könnyebb utat választva rákaptak saját korai filmjeik folytatásaira, valamint az amerikai remake jogok eladására, de néha a helyzet odáig fajul, hogy saját maguk remake-elik egykori műveiket. A Veszélyes Bangkok eredetijét még 1999-ben forgatták, és most a főszereplő amerikaivá változtatásával értékesítik a nemzetközi piacon.

A Cage-faktor

Nicolas Cage-nek komoly frusztrációi lehetnek a kopaszodástól, mivel nem átall a legkülönfélébb borzasztó parókákban (Next) megjelenni mostanában, és akkor még nem is említettük a szörnyű hajfestési kísérleteit (A szellemlovas). Nem szokásunk egy színész image-váltásait nyomon követni, de az ő esetében talán mindenki jobban járna, ha végre az ügynöke vagy menedzsere szólna neki, hogy lassan már a nevetségesség határát súrolja. Amikor a Veszélyes Bangkokban megjelenik hosszú hajával, hawaii ingbe öltöztetve, onnantól kezdve sem a filmet, sem pedig a magának való, überprofi bérgyilkos figuráját sem tudjuk komolyan venni. Nem áll szándékunkban megkérdőjelezni Cage színészi profizmusát, de idősödve a rossz szerepválasztásai és furcsa hiúsága miatt filmjeiben enyhén rossz ízt hagy maga után.

Izgalommentes gyilkolás

A film már az első percekben megalapozza a komolyan vehetetlenséget azzal, hogy Cage kemény szavakkal narrálja az eseményeket, és beszél a hihetetlenül komoly bérgyilkos munkával járó életmódról. Eleve mindig vicces, ha valaki a saját keménységéről és profizmusáról áradozik, és ha még ehhez hozzá jönnek a fentebb emlegetett külsődleges tényezők...

Bangkokban kell pár nap leforgása alatt elintéznie féltucatnyi embert, és mivel a feladat elég összetett és megterhelő, az utcán fogad segítséget egy talpraesett zsebtolvaj képében. Ezzel bekerül a sztoriba a már megszokott mester és tanítvány viszony, valamint egy süket gyógyszerészlánynak köszönhetően nem maradhatunk szerelmi szál nélkül sem. Látszik, hogy Pangék John Wootól tanultak, de pár külsőségnél és dramaturgiai húzásnál nem jutottak tovább a leckében. Minden izgalmat nélkülözve tudják elővezetni az akciójeleneteket, de a feszültség hiánya talán csak annak köszönhető, hogy nincs olyan főhősünk, akiért izgulni lehetne.

Summa

A Veszélyes Bangkok egy A-kategóriás költségvetéssel készült B-kategóriás akciófilm, melyben ugyan Ázsia egyik legérdekesebb városa szolgáltatja a hátteret, a Pang-tesóknak mégsem sikerül ebből legalább a hely egyedi hangulatát/varázsát se megfogni.

Kinek ajánljuk?
- Fodrászgyakornokoknak okulás céljából.
- Nicolas Cage legodaadóbb rajongóinak.

Kinek nem?
- Akik már a hongkongi John Woo filmeket sem szerették.
- Akik régebben sem tudták komolyan venni Nic Cage fejét.

3/10