A csaló család

  • TóCsa / PORT.hu

Road movie, kaland, románc, vígjáték és szélhámosfilm. Ideálisabb koktél nem is létezhet a tökéletes kikapcsolódáshoz. A Brothers Bloom - Szélhámos fivérek apró, független filmes gyöngyszem a jövő egyik legnagyobb reménységétől, a harminchat éves, a magyar mozikban a második nagyjátékfilmjével debütáló Rian Johnsontól.

Műfajkevercs
Johnson leginkább azáltal vált híressé a filmszakmában, hogy 2005-ben szinte zsebpénzből forgatta le a Brick (sajnos hazai forgalmazásba azóta sem került) című mozit, amivel nemcsak felfedezte Joseph Gordon-Levittet a filmvászonnak, hanem megmutatta, hogy az Amerikai pite világa tökéletesen össze tud passzolni A máltai sólyoméval. Talán kicsit bizarrul hangzik, de a tini-komédiák környezetébe helyezett sötét film noir mégis kiválóan működött, a premier után pedig sorban álltak a rendező előtt a sztárok, hogy szerepelhessenek a következő filmjében. A befutó végül az Adrien Brody, Mark Ruffalo és Rachel Weisz alkotta trió lett, akik egy igazi jutalomjátékot tudhattak magukénak, ráadásul munka címén bejárhatták Európa legszebb, és Prága kivételével a filmesek által korábban egyáltalán nem agyonhasznált (pl. Montenegró) tájait.

Heist movie?
A csalós/svindleres filmek alaphelyzete többnyire az, hogy a szimpatikus főhős meghasonul a szakmájától, új életet szeretne kezdeni, de a megvalósítás előtt még el kell vállalnia egy utolsó nagy balhét, ami persze nem úgy sül el, ahogyan azt tervezték. Rian Johnson ismeri a műfaji szabályokat, és mindig csak pont annyira tér el tőlük, hogy ettől a filmje kedvesen egyedi és kiszámíthatatlan legyen. Például abszolút kiszámítható, hogy a főhős a munka közben szerelmes lesz, de az már az alkotók kreativitását dicséri, hogy egy teljesen kattant milliárdoslányba esik bele, akinek a kedvenc elfoglaltsága a hobbigyűjtés. Egy kiszámíthatatlan szereplő kiszámíthatatlan helyzeteket szül, és bár Johnson nagyon alaposan kidolgozta az átverős történetet, azt mégis leginkább az izgalmas és szórakoztató karakterek, vagyis a szerepeikben lubickoló színészek mozgatják.

Summa
Johnson stílusa azért különleges, mert kezdő filmalkotó létére olyan bátorsággal és könnyedséggel nyúl a témáihoz, hogy ettől történetei igazán játékossá válnak, de egy percig sem veszítik el komolyságukat. Rendezőnk igazán ért a karakterfejlődés bemutatásához, hiszen mindhárom főszereplőnk nagy utat jár be, és a végére mindannyian más emberré válnak. Egyedül a filmvégi konfliktus lett elnagyolva kissé. Úgy érezzük, mintha Johnson gyorsan be akarná fejezni a filmjét, ezért a megfelelő kibontás helyett inkább gyorsan lezavarja azt, de ez a legtöbb kritika, ami a The Brothers Bloom - Szélhámos fivéreket érheti.

Kinek ajánljuk?
- Képes európai útikönyvre vágyóknak.
- Aki szerint egy könnyed kalandfilmnek nem kell célszerűen butának is lennie.
- Aki habkönnyű kikapcsolódásra vágyik.

Kinek nem?
- Aki le szeretné rágni a körmét is izgalmában.
- Akit nemzeti érzelmeiben sért, hogy a stáb sok környező államban forgatott, de Magyarországot pont kihagyták.
- Aki egy újabb Brick-et vár a rendezőtől.


8/10