A Föld

A BBC Worlswide legújabb természetfilmje 96 perces figyelmeztetés arra, hogy gyönyörű bolygónk veszélyben van, és rajtunk múlik, hogy megmenekül-e. Az egész történet, narráció, dramaturgia, és mindenekeőtt a lélegzetelállító képek a Földön való élettel járó felelősségre vannak kihegyezve. Itt élni ezen a bolygón csodálatos ám a mi lelkünkön szárad, ha egy jegesmedve elpusztul.

A több mint 200 helyszínen és öt évig készült mozifilmet elvileg David Attenborough televíziós sorozatának egészestés változatának szánták. Ebben a filmben Attenborough nem vett részt, hiányzik is a csak rá jellemző "minden-titkok-tudója" narráció és a történetmesélésnek az a bensőséges módja, ami nemcsak azt mondja el, amit a képen látunk, hanem azt is, amit ő a kamera mögött. A Föld narrációja nem különbözik egy átlagos természetfilm szövegétől, a képek viszont igazán különlegesek.

A "történet" egy északi sarki jegesmedve családdal indít: a fél év sötétség után kijön kuckójából és ennivalóért indul a nőstény két bocsával. A hím már rég elindult az olvadozó jégen vadászatra. A hónapok mind egyre délebbre sodorják a kamerát - így feltérképezzük a Föld állatvilágát. A növényekről nem, inkább az állatok és ezen belül is a fiatal állatok, a bocsok, gidák, kölykök, fiókák vannak a középpontban. Vagyis a fiatal generáció, a jövő. Elsősorban azokra a látványos területekre koncentrál, ahol gyönyörű és érintetlen a természet- illetve az állatvilág ugyanakkor a környezetszennyezés, a globális felmelegedés hatására jegesmedvék, elefántok, bálnák tűnhetnek el a Föéd színéről.

A film igazi vizuális csemege. Nem az a meglepő, hogy gyönyörű tájakon jár a kamera, hiszen ez egy természetfilmtől alapvető, hanem azt, ahogyan ezeket a tájakat látjuk. A kamera nyomát soha nem ltjuk. Nincs helikopter vagy a stáb árnyéka, vagy egy olyan pillanat sem, amikor egyik állat rajtakapja az operatőrt és a szemünkbe néz. Mintha láthatatlan lenne a fotós és gépe - éjjel és nappal. Többször felmerül a nézőben, hogy ezt mégis, vajon hogyan csinálták. Hogyan kerülhettek éjszaka annyira közel az oroszlán és elefántcsordához, honnan tudták, hogy az az egy elefántot felülről is le kell filmezni, mert el fog tévedni, és egyáltalán, hogyan lesték meg a színész-paradicsommadarat előadása közben? Ezek a kérdések az első pillanattól az utolsóig végigkísérik a nézőt a film alatt, és csak egyszer-kétszer vesszük észre a vissazfogott és finom számítógépes trükköket (félreértés ne essék, az állatok nincsenek számítógépesen manipulálva, csak egy-két kamerafordulás, távoldás!).

Annak ellenére, hogy a film sokszor mutatja az állatvilág és a természet kegyetlenségeit, főleg amikor a vadász állatok elkapják a vadjaikat, vagy amikor a film egyik "főhőse" elalszik, pedig igazából végelgyengülésben meghal, sosem látunk véres vagy oylan jelenetet, ami miatt korhatárra lenne szükség. Bárki megnézheti, de mivel feliratos, azoknak ajánljuk, akik már tudnak olvasni. Elsősorban fiataloknak.