A legérdekesebb ismeretterjesztő filmek a héten Jézusról

Akár hívő, akár nem hívő az ember, ezt az ünnepet mégis évszázadokon keresztül a keresztény kultúrkörben Krisztus születéseként ünnepelték. A most következő sorozatokból naprakész infókat kaphatunk Jézus születéséről, életéről és a személyét övező legendákról.

A Jézus kód: Ha a legfrissebb infókat szeretnéd magadba szívni a történelmi Jézusról, akkor kapcsolj erre a 2015-ös sorozatra. Az epizódok hat témát járnak körül a legmodernebb tudományos technikák és archeológiai kutatások eredményeinek felhasználásával: Torinói lepel, Szent kereszt, Júdás Evangéliuma, Keresztelő Szent János ereklyéi, Mária Magdolna Evangéliuma és Jézus titkos fivére.

A Biblia titkai: igaz, ez a sorozat nem kimondottan Krisztus születésével foglalkozik, hanem általában a Bibliai történetekkel, ám mivel friss, 2015-ös film, ezért kár lenne kihagyni. A sorozat érdekessége, hogy nem egyszerűen körbejárja az olyan témákat, mint a Özönvíz, a Szent Grál, Szodoma és Gomora elpusztítása, Jerikó falainak ledöntése, hanem minden részben bemutat egy Indiana Jones-hoz hasonlóan kalandos életű tudóst, kalandort, régészt, vagy kincsvadászt.

Jézus - Az ember a legendák mögött: hatalmas hatással volt évszázadokon keresztül az emberiség történelmére, kultúrájára és persze hitrendszerére – és mégis: alig tudunk róla valamit valójában. A rendelkezésünkre álló leírásokból hosszú évek történései hiányoznak. A sorozat, Kent Dobson bibliakutatóval arra keresi a választ, vajon mi történt Jézussal ezekben az elfeledett években. Dobson igyekszik figyelmen kívül hagyni a minden alapot nélkülöző dogmákat és legendákat és csak a tényekre hagyatkozva visszafejteni, ki is az a Galileai Jézus.

Az élet Jézus idejében: más az, amikor a bibliai történeteket olvassuk, és más az, amikor megpróbáljuk elképzelni azt a kort, amelyben ezek történtek. Hogyan éltek akkoriban az emberek? Hogyan és mit ettek, hogyan közlekedtek, hogyan tisztálkodtak? Ezekre ad választ ez a sorozat Arne Kislenko történész professzor segítségével, aki maga is kipróbálja az akkori eszközöket.

Vissza a természetbe – Mária-kultusz: ez a sorozat nem kifejezetten a vallásról szól – mint címe is mutatja – ebben a részben mégis egy érdekfeszítő témának jár utána a műsorvezető. Mi az a Mária-kultusz? Valóban megjelent Mária bizonyos helyeken? És valóban ezek a helyek gyógyító erővel bírnak? 

Karácsonyi mesevilág: ez a film kicsit kakukktojás az eddigiek között, de garantáltan nem záptojás. Egy gyönyörűséges természetfilmről van szó, amely teljes mértékben karácsonyi hangulatba ringat bennünket, ugyanis lélegzetelállító tájakat, természeti szépségeket mutat nekünk. természetesen a tél, a hó és a karácsony jegyében. Rakétákat és kandallókat begyújtani!