A produkcióról

Az elkészült forgatókönyvvel és a projekt iránt lelkesedéssel felfegyverkezve Lichtenstein először Kevin Costnert közelítette meg. A színész így emlékszik vissza: - Demian már néhányszor meglátogatott, de nem igazán került szóba ez a mozi. Nagyon ügyelt arra, hogy ne törjenek ki belőle az elképzelései úgy, mint egy vulkánból. De Demian nagyon céltudatos, megvan a megfelelő csapata és úgy tűnt, készen áll arra, hogy filmet forgasson.

Bár Lichtenstein mindig úgy képzelte, hogy Michaelt, a hőst Costner fogja játszani, Kurt Russell pedig a rosszfiút személyesíti meg, a színészek ezzel ellentétes állásponton voltak, Costner inkább a negatív figurát választotta. - Michael nagyon emlékeztetett arra a karakterre, akit a Tökéletes világban keltettem életre, ő az a fickó, akit a kétségbeesés odáig kerget, hogy már maga sincs tudatában a cselekedeteinek. De még sosem alakítottam szociopatát, aki teljesen gátlástalan. Ez volt az karakter, amely leginkább vonzott, így hát megkérdeztem a rendezőt, mi a véleménye arról, ha én játszanám Murphyt.

Kurt Russell mindig Lichtenstein kedvenc hőse volt, és a rendező roppant szerette volna, ha ő alakítaná Michaelt. - Kurt részvétele nagyon jót tett a produkciónak - állapítja meg a rendező. - Rendkívül tehetséges színész, aki hihetővé teszi az általa játszott karaktert, ráadásul humort is visz az alakításába, és szeretnivaló bűnözőt kelt életre.

A két férfi közötti csatározás középpontjába belekerül egy nő is, Cybil. Az egyszerű kisvárosi lány nagy hatást gyakorol Michaelre és Murphyre is, éppen ezért roppant nehéz volt olyan színésznőt találni, aki képes megeleveníteni a végzet asszonyát, és ezzel ellentétes másik énjét is. A rendező lelki szemei előtt rögtön megjelent Courteney Cox. - Ő szépséget, kecsességet és erőt is tud mutatni - állapítja meg a rendező. - Valóban mesés - teszi hozzá Russell. - Cybil olyan érzelmi fejlődésen megy át, ami sokat hozzáad a film komplexitásához.

Cybil megformálása komoly lehetőséget jelentett Courteney Coxnak, akit a tévénézők a Jóbarátok című sorozatból Monica megformálójaként ismerhetnek. - Cybil pont az ellentéte Monicának - magyarázza Cox. - Cybil szabad szellem, aki kedveli a kalandokat, s mindig újat, valami jobbat keres. Egyidejűleg kemény és sebezhető, de nem kimondottan áldozat típus.

Miután megvoltak a főbb szereplők, elkezdődhetett a forgatás. - Teljesen le voltam nyűgözve, hogy mindannyian szerepelni fognak a produkciómban - emlékszik vissza a rendező.
Azt a fiút, aki Cybil fia, Jesse cipőjébe, pontosabban cowboycsizmájába bújik, a szereplőválogatók a kanadai Vancouverben találták meg. Bár David Kaye korábban már szerepelt néhány filmben, a 11 éves fiú még sosem kapott lehetőséget arra, hogy nagy sztárok oldalán játsszon. - Elmentem a meghallgatásra, aztán Los Angelesbe repültünk - meséli David. - Elvittek egy szép, nagy házhoz, de nem tudtam, hogy ott kivel fogok találkozni. Amikor az, aki ajtót nyitott, azt mondta, hogy Kurt Russell vár bennünket - alig tudtam elhinni, hogy az ő házában vagyunk.

Kaye és Russell percek alatt összebarátkoztak. Kaye-hez hasonlóan, Russell színészi karrierje is nagyon fiatal korában kezdődött. - Kurt elmesélte - emlékszik vissza Kaye -, hogy pontosan annyi idős volt, mint én most, amikor Elvis Presley oldalán szerepelt az It Happened At The World's Fair című filmben, és az egyik jelenetben egy picit meg kellett rúgnia Elvist. Ez nagyon vicces volt, mert amikor ő volt Elvisnek öltözve, nekem ugyanúgy bele kellett rúgnom.
Lichtenstein emléket állított ennek a kapcsolatnak abban a jelenetben, amikor az Elvisnek öltözött Michael autogramot osztogat néhány Elvis-rajongónak - s az egyikük az It Happened At The World's Fair album borítóját nyújtja oda aláírásra.

Russellnek nem csak kisfiúként volt lehetősége Elvisszel forgatni, hanem ő maga is eljátszotta a Királyt egy 1979-es tévéfilmben: a This Is Elvist Emmy-díjra jelölték. Most, hogy megint a Király öltözékébe bújt, Kurt Russell másként viszonyult Presleyhez. - Ezúttal nem kell Elvisszé válnom, csupán a ruháját kell viselnem, s ez önmagában is elég vicces dolog.
- Elvisnek öltözve Las Vegasban lenni - ez mindent megér nekem - mondja Christian Slater, aki Hansont játssza. - Átsétálni a kaszinón a ruha alá rejtett fegyverrel felejthetetlen élmény volt. A történeten keresztülhúzódó Elvis-téma a maga műfajában különlegessé teszi ezt a filmet.
David Arquette is kapott a lehetőségen, hogy ilyen ikonikus jelmezbe bújhat. - Ami engem illett, nagy rajongója vagyok a különleges jelmezeknek - jegyezte meg a színész. - Kedvelem a 70-es éveket, amiknek Elvis volt a királya. Rögtön átvettem a stílust, ringatózni kezdtem, ráncoltam a homlokomat, legörbítettem az ajkamat és beleéltem maga a dologba.

Howie Long futball-legenda nem kényszerült arra, hogy Elvisnek öltözzön, mivel ő Jacket, Murphy barátját játssza, a helikopterpilótát, aki a film leglélegzetelállítóbb akciójeleneteinek középpontjában áll. Long John Woo Rés a pajzson című filmjében debütált, így nem ismeretlen számára a pirotechnika és a gondosan kidolgozott kaszkadőrmunka. Long számára a legnagyobb kihívást az éneklés jelentette. A forgatókönyv szerint az általa játszott karakter, miközben Las Vegas fölött repül, egy Paul Simon-dalt énekel. - A kaszkadőrökkel nem volt semmi gondom - mondja Long -, a Rés a pajzsonban is helikoptert vezettem, de most este az ágyban fekve azon kaptam magam, hogy fél éjszaka aggódom azon, hogyan fogom elénekelni a Fifty Ways to Leave Your Lovert.

Ice-T énekes és színész Hamiltont játssza, Murphy hívét, aki szintén rossz fiú. - Az első jelenetemben rögtön kiderült, hogy alacsonyabb vagyok Kevinnél, nem is beszélve Howie-ről - emlékszik vissza. - Úgy vélem, amint a néző meglát a filmvásznon, rögtön azt fogja mondani: oké, ez a fickó ki fog nyiffanni. A mozi egyébként kellemes szórakozást jelentett a rapperzenésznek, aki mégis a muzsikát tartja elsődlegesnek. - A színészkedés nem olyasmi, mint egy sakkparti, amibe az ember csak úgy belevág. Ha felkérnek, szívesen vállalom a szereplést, főleg ilyen filmben.
A szereplő között megtalálható Kevin Pollak és Thomas Haden Church is, akik a törvény embereit játsszák, de mindig le vannak maradva egy lépéssel, míg Jon Lovitz régiségkereskedőt alakít, aki másodállásban pénzmosással foglalkozik.
Miután a teljes stáb összeállt, megkezdődhetett a forgatás. A fergeteges nyitójelenetet természetesen Las Vegasban rögzítették. - Legalább száz rendőr biztosította a forgatás helyszínét - emlékszik vissza a rendező. - Tiszta őrület volt, úgy tűnt, mintha legalább tizenötezer nézőnk lenne.

A Las Vegas-i nemzetközi Elvis-hét forgatagában nyüzsgő tömeg kiváló lehetőséget kínál a tolvajok számára, s akadnak olyanok, akik életük nagy fogását hajtják itt végre - mondja Demian Lichtenstein rendező. - Az atmoszféra, a sokaság, az álruhák mind bűnre csábítanak. Mi többre van még szükség egy vérbeli krimihez?
Öt volt fegyenc szintén Elvisnek öltözik, de csak egy viseli közülük a híres oldalszakállt. Murphy szíve mélyén meg van győződve arról, hogy ő a Király törvénytelen fia, s nem akarja, hogy felismerjék - teszi hozzá Kevin Costner, Murphy alakítója. - Az ő gyenge pontja Elvis, szereti, de gyűlöli is a Királyt.
- Murphy alakjával Kevin igazi rosszfiút teremtett - teszi hozzá a rendező. - Ami engem illet, Darth Vaderhez hasonlítanám, hataloméhes és az utóbbival ellentétben pénzsóvár. Nagyon, nagyon galád fickó.

Murphy volt cellatársát, Michaelt Kurt Russell alakítja. Bár nem olyan korrupt, mint a haverja, ő sem derék legény. Mindketten vesztesek, bár Michael, aki bűnöző életet élt, mostanra már megtalálta önmagát. S ez megóvja őt attól, hogy olyan erőszakosan lépjen fel, mint például Murphy. Ő el akar szeleni a színhelyről anélkül, hogy észrevennék és elsütne egy fegyvert.
Murphy csapatának tagjai közé tartozik Hanson, akit Christian Slater alakít, Gus, őt David Arquette kelti életre, és Franklin, akit Bokeem Woodbine játszik. Howie Long sportoló és színész Jackot, a helikopter-pilótát személyesíti meg, akinek fontos szerep jut a történet csúcspontján.

Murphy terve egyszerű: behatolni, megtömni a koffereket és eltűnni a helyszínről, de nagyon gyorsan. De ez az elképzelése csődöt mond, mivel amikor az Elvis 5 különítmény elhagyja a kaszinót, romok és hullák maradnak utánuk? A 3,2 millió dollárral a tetőre ereszkedő helikopterrel akarnak elszelelni, de Murphy elárulja Elvisnek öltözött tettestársait, s úgy dönt, végez velük, hogy az egész rablott pénz az övé legyen. - Minden karakter sajátos szerepet játszik a kaszinójelenetben - teszi hozzá a rendező. - A többieket ugyan lekaszálja, de Murphy árulása nem hagyja hidegen Michaelt sem, aki túl kemény fickó ahhoz, hogy könnyen és hagyományosan el lehessen tenni láb alól.

Michael tehát le tud lépni, és a közeli Last Chance (Utolsó esély) motelben vesz ki szobát, s hamarosan összefut Cybillel - C-vel - akit Courteney Cox alakít. - Itt van egy jó megjelenésű fickó egy csomó készpénzzel - mondja Cox, aki a Jóbarátok című tévésorozatban hosszú ideje Monica szerepében tündököl. - És Cybil azt gondolja, kaphat egy vacsorát, utána remélhetőleg kilátásban van némi szex, és talán a pasas elviszi magával a városból. - Cybil izgatja Michaelt - teszi hozzá Lichtenstein , a rendező. - A nő egy vadmacska, kihívó, gyors észjárású és vicces. És ami azt illeti, a fickó most szabadult a sittről!

A dolgokat azonban komplikálja valami, nevezetesen Cybil fia, Jesse, aki kicsit kleptomániás, ráadásul égető szüksége van egy apafigurára. Egy forró éjszaka után Michael rádöbben, hogy Cybil és Jesse felbukkanása csak bonyolítják az életét, de legnagyobb meglepetésére ez nem igazán zavarja. Russell kifejtette, hogy Michael nemcsak egy jó útra tért bűnöző, aki megérdemelt jutalommal kíván nyugalomba vonulni, hanem egy riadt férfi is, aki kizárta magát a világból. - Michael amiatt sebezhető, amit Cybil és Jesse jelenthet neki - magyarázza Russell. - A nő tetszik neki, bízni akar benne, de nem tudja, megteheti-e. Aztán megismerkedik a kisfiúval is. Nagyon tetszik nekem az a közjáték, amely hármuk között zajlik, szokatlan triót alkotnak, amely igencsak extrém körülmények között egyfajta családdá válik.

Michael és újdonsült famíliája a férfi bérelt Plymouth Valiantájával áthajtanak az államhatáron, miközben Murphy a volt cellatársától lopott cseresznyepiros 59-es Caddyval ered a nyomukba. Mivel öt és fél éven át egy levegőt szívtak, a volt fegyencek ki tudják számítani, mire készül a másik. Hol az egyik, hol a másik kerül fölénybe, ám a végkifejlethez közeledve még le kell rázniuk a sarkukban lihegő szövetségi, állami és helyi hatóságok képviselőit.
A többiekkel történt brutális leszámolás ellenére Murphy és Michael sosem szegi meg a becsületkódex íratlan szabályait. Russell meghatározása szerint: - Kettejük szövetsége érintetlen marad a film cselekménye során. Megvan a lehetőségük arra, hogy a zsákmányért szembeforduljanak egymással, de ezt nem teszik meg.
- A törvényen kívülieket, azokat, akik fittyet hánynak a szabályokra és a jogra, elkerülhetetlenül mindig is egyfajta romantika övezi az USA-ban - teszi hozzá Russell. - A filmben sok vidám pillanat is akad, jóízű nevetések, dráma és kaland, nagyon izgalmas és megjósolhatatlan végű utazás.
- A milliók birtoklása a legjobbat és a legrosszabbat is kihozhatja az emberből - jegyzi meg Kevin Costner. - A gyávák felbátorodnak, a hősök aljasok lehetnek. A filmben mindkét férfi a pénzért harcol, de különböző okokból. Murphy addig fog küzdeni, amíg egyikük holtan nem marad a porondon.
- Az emberek kedvelik azt, ha valaki megüti a főnyereményt, viszi a pénzt, elvitorlázik a napnyugtába, és persze megkapja a lányt is - mosolyog a rendező. - Remélem, hogy a nézők a szereplőkkel együtt egy ideig át fogják élni ezeket a pillanatokat.
- Ez a mozi vicces és őrült utazás - ért egyet Courteney Cox. - És persze útközben nem maradhat ki a szerelem sem?

A biztonsági és logisztikai problémák ellenére szerencsére sikerült igazán autentikus felvételeket készíteni. - Kész csoda volt egyszerre látni Kurt Russellt, Kevin Costnert, Christian Slatert, David Arquette-t és Bokeem Woodbine-t, amint tökéletes Elvis-szerelésben masíroznak végig az utcán a Staying Alive ritmusára - idézi fel a rendező. - Nem tudtuk megakadályozni, hogy legalább hatezer kamera rájuk ne irányuljon, így hamar kibújt a szög a zsákból.
Costner számára hamar nyilvánvalóvá vált, hogy a legnagyobb kihívás, amivel a szereplőknek szembesülniük kell, az a "túljátszani a kosztümöket". - Ha Vegasba mész, csak ezt teheted - teszi hozzá Slater -, aztán ha ott vagy, Elvisnek öltözöl, és élvezed a felfordulást.

Amikor a Riviéra kaszinóban forgattak, újabb kihívások elé kerültek. A speciális effektusok mesterei olyan fegyvereket kreáltak, amik Costner szerint pont úgy festettek, mint amit a terroristaellenes kommandók használnak világszerte. - Fülsüketítően hangosak voltak, sorozatlövésre alkalmasak, az általuk keltett zaj túlharsogta a játékgépek csengését is. Az éjszaka folyamán a játékosokat hangosbeszélőn át folyamatosan biztosították arról, hogy filmforgatás folyik, és a fegyverdörej ellenére nincs ok a riadalomra. - Lövöldözni egy zsúfolt kaszinóban, ráadásul felrobbantani egy részét igazán merész vállalkozás - állapítja meg a rendező. - Megemelem a kalapom az egész stáb és a Riviéra vezetősége előtt.

A Freemont Street-i forgatás újabb problémákat vetett fel, például a hömpölygő tömeget és az utcai színpadon zajló verekedő show-t illetően. A forgatás alatt zavartalanul élte életét az utca, míg az operatőr Steadicam kamerával követte a szereplőket.
Miután több hétig dolgoztak Las Vegasban, a stáb átköltözött a kanadai határ mellé. A városi és a szabadban játszódó jelenetek felvétele után pedig a Csendes-óceán északnyugati partja lett a helyszín.

A forgatás befejezése után mindenki úgy érezte, hogy jó munkát végzett. Christian Slater megállapítása szerint maga Elvis is mindig tudta, mint csinál, s reméli, hogy a filmesek is így voltak ezzel. A többiek is egyetértettek vele?