A rém

Ez a film egy megkapó, lehengerlő és magával ragadó színészi alakítástól jó, ettől működik, erről szól.

Aileen Wuornos (Charlize Theron) szegény sorsú lány, kora gyermekkorától gyűjtögeti az életre szóló lelki sebeket, külseje is problémás, mert hát sajnos nem túl attraktív megjelenéssel áldta meg őt a sors. Kihasználják, megszégyenítik - nem kívánatos, gyűlölt kívülállóként járja a vidéket, iskolája-szakmája nincs, szeretetéhsége meg hátrányos helyzetéből adódóan sokszorosa az átlagosnak. Boldogulását a teste biztosítja, ám az ősi asszonymunka a világ bármely pontján rizikós üzlet, a kietlen, nagy amerikai utakon pedig hatványozottan veszélyes. Sivár életébe azonban egy nap váratlanul betoppan a leszbikus különc Selby (Christina Ricci) és személyében a nagybetűs szerelem. A sosem tapasztalt érzelmekkel fűtött kapcsolatot megóvni vágyó Wuornos új életet kezdene, a múlttal leszámolni azonban nem egyszerű feladat, a világ ellen folyó bosszúhadjárat annál csábítóbb gondolat.

Azt mindenekelőtt kötelezően le kell szögeznem, ez a film egy megkapó, lehengerlő és magával ragadó színészi alakítástól jó, ettől működik, erről szól. Van sztori, érdekes is meg nem is - az eredeti legendás prosti-gyilkos története alapvetően érdekfeszítő, forgatókönyvre adaptálva egy mozifilm cselekményeként sajnos kifullad úgy félidő körül, de ki bánja, amíg Charlize Theron játszik és él a vásznon. Tökéletesen érzékeny, ugyanakkor végletekig szenvedélyes és dinamikus alakítást hoz az ez eddig szívdöglesztő bájairól méltán elhíresült üres cicababa-skatulyában vergődő moziplakátok szépe, aki egyetlen jól irányzott szerepvállalással megmentette önmagát, és magát a filmet a középszerű elmúlástól.

Nicole Kidman szintén Oscar-díjas átváltozásától, Az órák-beli halovány Virginia Woolf-alakításától eltérően Theron nem a kétségtelenül hatásos maszk, a protézis vagy a szerep kedvéért bevállalt pluszkilók révén válik hitelessé. Az átütő siker titka a zsigeri indulaton alapuló játék - minden mozdulata, gesztikulációja és a beszédmodora tökéletesíti a félelmetes átváltozást. A szőke bombázóból valódi rémmé formálódó színésznő mellett másodhegedűs szerepében feltűnő Christina Ricci is kiváló, a hiányosan kidolgozott karakter azonban némileg korlátozza az alakítását, a hiba azonban ezúttal sem a színészi alakításban, hanem a forgatókönyvben keresendő.