Antiszemitizmussal vádolják J.K. Rowlingot

Jon Stewart műsorvezető szerint a Harry Potter-filmekben megjelenő kobold bankárok zsidó karikatúrák.

A Daily Show nevű közéleti showműsor egykori házigazdája, Jon Stewart az Apple TV-re készíti új műsorát (The Problem with Jon Stewart), amelyhez tartozik egy podcast is. Itt került szóba, hogy miképp jelenik meg a zsidóság a popkultúrában, mire Stewart példaként a Harry Potter-filmeket hozta fel, illetve konkrétan a Gringotts Varázslóbankban játszódó jeleneteket.

„Tudjátok, kik üzemeltetik azt a bankot…? Zsidók!"


Ezután a műsorvezető kifejtette, hogy ha megmutatna valakinek egy illusztrációt a 20. század elején terjesztett hírhedt antiszemita pamfletből, a Cion bölcseinek jegyzőkönyveiből, akkor sokan egyből rávágnák, hogy a Harry Potter egyik karaktere látható a képen.

Egy varázsvilágban, ahol sárkányokon lehet repülni, és ahol házi baglyot lehet tartani, kinek kell a bankokat irányítaniuk? A zsidóknak… csak legyen a foguk egy kicsit élesebb.”

Nem Stewart az első, akinek a gringottsi koboldokról az antiszemita karikatúrák jutottak eszébe. Marianne Levy 2019-ben a The Jewish Chronicle című hetilapban írt arról, hogy a Warner Brothers-féle Harry Potter-stúdiótúra sajtófotóit látva megállt benne az ütő. Az elegáns öltönyt viselő, göcsörtös ujjaikkal aranyérméket szorongató, hosszú orrú koboldok szerinte a náci Németország Der Stürmer című kiadványából se lógtak volna ki.

Mások ugyanakkor Rowling védelmére keltek, és felhívták a figyelmet arra a tényre, hogy az írónő korábban maga is gyakran felszólalt az antiszemitizmus ellen,

ráadásul a varázsvilág gonoszait, akik a vérvonalak tisztaságának megszállottjai, egyértelműen a nácik inspirálták.


Dan Kahan pedig amellett érvelt a PopDustban, hogy ha a koboldok zsidó sztereotípiának is tűnnek,

Rowling szándéka aligha ez volt, mert ahogy a könyvsorozat többi elemét, úgy ezeket a lényeket is különféle régi fantasy- és népmesei forrásokból gyúrta össze.   

J.K. Rowling még 2020-ban vált páriává, amikor a teljes hollywoodi elit, beleértve a Harry Potter-filmek főszereplőit, elhatárolódott tőle, miután a Twitteren szóvá tette, hogy egy cikkben a „nők” helyett azt írták, hogy az „emberek, akik menstruálnak.” Az írónő szerepeltetését azóta nem nagyon erőlteti a stúdió, a rajongók vették például észre, hogy a Legendás állatok és megfigyelésük – Dumbledore titkainak előzeteséből is hiányzik a neve, pedig társíró és producer is. Rowling a Harry Potter 20. évforduló: Visszatérés Roxfortba című különkiadásban sem szerepelt, igaz, állítólag ő döntött úgy, hogy nem fogadja el a meghívást.

(via THR)

Döbrösi Laura a SZESSÖN vendégeként elárulta, hogy karmesternek lenni a világ legmenőbb dolga és azt is, mit jelent noisemakernek lenni, de beszélt a nő zenészekről is.