Apró titkok

  • TóCsa / PORT.hu

Már a Született feleségek óta tudjuk, hogy a kertvárosi élet olykor csúnya titkokat rejt. Persze nem kell mindjárt kertben elásott hullákra gondolni, egy csúnya titok létrejöttéhez gyakran elég egy meggondolatlan szerelmi kaland, netán egy rosszul időzített aprócska flört is.

Sarah és Brad boldog (?) házasságban élnek jókora kertvárosi otthonukban, és bár nagyon szeretik egymást, a gond csak az, hogy mással élnek egy fedél alatt. Sarah otthon neveli kislányát, míg férje látványosan elhanyagolja őt a munkába temetkezve, Brad pedig kisfia nevelésével foglalkozik, amíg felesége, a gyönyörű Kathy dokumentumfilmeket készít. Egy játszótéren ismerkednek össze, majd lassan közös strandolások és más programok után a kezdeti vonzalom szerelmi kalandba csap át a két felnőtt között. A fellángolást hamarosan komoly kérdések követik. Mi lesz ebből az új kapcsolatból? Hová vezethet mindez? Meddig maradhat titokban? Hagyjanak ott mindent, és kezdjenek új életet együtt? Megtehetik ezt a gyerekeikkel?

Todd Field rendező alig öt éve a többszörös Oscar-jelölt A hálószobában-nal már bizonyította, hogy otthonosan mozog a lelki traumák, kapcsolatok és családi kötelékek világában, és új mozijával sem nagyon mozdult el az ott megismert közegtől. Ugyan a tragédia bizonyos szereplők sorsában itt is elkerülhetetlen, de az Apró titkok mégis jóval életigenlőbb film elődjénél, és elsősorban arról szól, hogy érdemes-e egész korábbi életünket sutba dobni és mindent kockára tenni a tiszta szerelem érzéséért, és ha már rá is szántuk magunkat, a sors és a körülmények lehetővé teszik-e számunkra mindezt...

A direktor legutóbb az idősebb generáció (Tom Wilkinson és Sissy Spacek) tagjaiból hozta ki a legjobbat, ezúttal azonban ifjú titánokkal dolgozott. Kate Winslet ismét csak piszkosul jó, és az a legszomorúbb, hogy ő mindig olyan kiegyensúlyozottan jól teljesít, hogy ezért feledkeznek meg szegényről a különböző díjátadóknál. A férfirajongóknak egy kis adalék, hogy kedvenc színésznőjük sok pucér jelenetet bevállalt. Jennifer Connelly-ről ez sajnos nem mondható el (pedig biztos neki is van pár kíváncsi rajongója), és a szerepe is jóval kisebb kolléganőjénél, de azokat a bizonyos pillanatokat, amikor megmutathatja kvalitásait, rendre ki is használja. A férjét játszó Patrick Wilson új fiú a placcon, szinte csak a Cukorfalatból emlékezhetünk rá, de jelen teljesítménye is mutatja, hogy vele még számolnunk kell a jövőben.

Az Apró titkok egy vérprofi hollywoodi dráma ragyogó színészi alakításokkal, ami az Amerikai szépség mintájára, de annak fanyar humora nélkül mutat rá az amerikai kertvárosok furcsa, magánéleti titkokkal és tragédiákkal teli világára. Azt nem állíthatjuk róla, hogy könnyed néznivaló lenne, de az biztos, hogy nem fogja megülni a gyomrunkat. Az Álomgyárban erre mindig odafigyelnek.