Az ara kora

  • L. Zs. / PORT.hu

A kanadai Margaret (Sandra Bullock) sikeres vezetőként dolgozik egy menő, New York-i könyvkiadónál. Főnökei elismerik, beosztottai rettegik, ő pedig a munkájával jegyezte el magát, még macskája sincs. Amikor a nála is szigorúbb bevándorlási hivatal ki akarja toloncolni, hirtelen ötlettől vezérelve előadja, hogy épp házasodni készül gyanútlan asszisztensével, Andrew-val (Ryan Reynolds).

Éljen az ifjú pár!
Margaret évek óta gyötri és ugráltatja Andrew-t, jó ötleteit pedig kapásból félresöpri, nehogy a tehetséges és lelkes fiatalember a fejére nőjön. Andrew-nak tehát esze ágában sem lenne romantikus érzelmeket táplálni rabszolgatartója iránt, így annak zsaroláshoz kell folyamodnia a házasságlevél megszerzése érdekében. Persze azért Andrew-t sem ejtették a fejére, így beleegyezését feltételekhez köti.

Látható tehát, hogy a kiinduló helyzet nem túl rózsás. A fondorlatos idegenrendészeti hivatalnok meggyőzése érdekében még egy közös vakációra is el kell utazniuk Andrew szüleihez Alaszkába. Hogyan fogadja a család az egyszem fiacskájukat végképp elrabló, karrierista nőszemélyt? Sikerül-e a Manhattan-hez és tűsarkú Manolo Blahnikhoz szokott Margaretnek feltalálnia magát a rusztikus vidéki környezetben? Feloldható-e a csak felerészben ifjú pár tagjai közötti ellenszenv? Megannyi kínzó kérdés...

Matek és kémia
Számoljunk csak! Sandra Bullock már akkor is harminc volt, amikor 1994-ben Keanu Reeves oldalán berobbant a Féktelenül című filmmel. Szerencsés génjeinek (és talán a botoxnak?) köszönhetően azonban még 2006-ban is hitelesen játszotta a romantikus főhősnőt - ismét Keanu oldalán (Ház a tónál). Úgy látszik, az elmúlt három év volt a kritikus, mert mostanra már látszanak Sandrán a fonnyadás jelei. Persze legtöbbünk szeretne ilyen jól kinézni 45 évesen, és végül is már nem hippi virággyermeklányt alakít, mint a 2002-es Két hét múlva örökké-ben.

Partnere, Ryan Reynolds (X-Men kezdetek: Farkas, A rettegés háza) 12 évvel fiatalabb nála, és bár markánsnak nem nevezhető vonásaival kissé olyan, mint egy jóllakott óvodás, azért ha leveszi a felsőjét, a Filmtörténet Legszebb Férfi Felsőteste címre eséllyel pályázhat. Amúgy is lehet benne valami, hiszen múlt ősszel sikerült oltár elé vezetnie oly sok férfi vágyainak netovábbját, Scarlett Johanssont.

Külön-külön tehát mindkét főszereplő kívánatos darabnak mondható, valahogy mégsem alkotnak egymással kölcsönhatásba lépő elemeket, nem működik köztük a kémia. És még csak nem is a jelentős korkülönbség miatt. Ennek köszönhetően aztán a vígjátéki sablonként kipipált véletlen pucér egymásnak ütközés sem erotikus, nem is pajzán, inkább csak roppant kínos.

Közhelyszótár kezdőknek
Tény, hogy a screwball comedy-k palettáján már nehéz új színeket kikeverni, de a régi, jól bevált panelekből is lehetne eredményesen építkezni. Ez ebben a filmben sajnos nem sikerült. Lehet, hogy csak a sajtóvetítések nézőközönsége áll csupa rezignált, humortalan arcból, de ezúttal csupán egyetlen jelenetnél emlékszem némi nevetgélésre: amikor az alaszkai netcsatlakozás közben felhangzott a betárcsázó modem jellegzetes hangja. Annál többször kellett viszont viccesnek szánt, ám csak sajnálkozást kiváltó képsorok tanúja lenni (pl. Sandra jelenete a kutyával és a sassal, tánca a nagyival a tűz körül, és vízbe pottyanása a motorcsónakból).

De ne legyünk túl szigorúak, fedezzük fel a film pozitív vonásait is! Ilyen például, hogy sem agyalnunk, sem izgulnunk nem kell közben, hogy vajon mi fog következni. Elandalodhatunk azon is, hogy lám, sem a munkahelyi ranglétra, sem a félgenerációnyi különbség nem állhat a házasság útjába, és gyönyörködhetünk a megkapó alaszkai tájakban is (Ryan Reynolds gondosan kimunkált izmairól és Sandra Bullock alig takart pucérságáról nem is beszélve - kinek-kinek preferenciái szerint).

Kinek ajánljuk?
- Akinek a hócipője tele van a követhetetlen politikai összeesküvésekkel, a leszakadó végtagokkal és a speciális effektekkel.
- Aki nyári estéken beéri egy kellemes, de nem fergeteges komédiával.

Kinek nem?
- Aki szeret hasizomlázat kapni egy-egy vígjáték után.
- Aki elvárja a váratlan fordulatokat.


4/10