Az igazi házkocsi-férfipisztoly nyomában

Az Érzéki csalódás célpontja a férfiembert bűnre csábító asszonyállat.

A szívtépő tekintetű nőstény (Liv Tyler - Lopott szépség, Dr. T. és a nők, A gyűrűk ura) akár egy kis ragadozó madár, megszállottan keresi a neki puha, meleg fészket biztosító hímet, s e célból nimfomániás buzgalommal, szinte válogatás nélkül dönti ágyba az útjába eső férfiakat. E magazinszépségű vamp legfőbb vágya az igazi házkocsi-férfipisztoly, és minden, ami egy otthonba a képeslapok tökéletes világából beszerezhető. A parodisztikus indíttatású forgatókönyv végig zongorázza barna Barbie néhány próbálkozását. Találkozik olyan pasival, akinek nincs kocsija, van háza, nincs csaja, aztán olyannal, akinek van kocsija, van háza, nincs csaja, majd olyannal is akinek van kocsija, van háza, van csaja, stb., de ezek valamelyiket folyton elvesztik vagy képtelenek beszerezni. Szóval nem működőképesek és ezért likvidálandók...

Az Érzéki csalódás egy divatosan tarantinósra viccelt helyzetekkel teli film. Érdekesebbre sikeredett pontjait valószínűleg Michael Douglas szerepeltetésének köszönheti. Douglas első produceri munkája az öt Oszkáros Száll a kakukk fészkére volt, egyik utóbbi pedig az Érzéki csalódás. Vele kapcsolatos legrégebbi emlékeink a San Francisco utcáin című tévésorozatban keresendők, eddigi legemlékezetesebb alakítását pedig az Összeomlásban láthattuk, de mostani figurájával is meglepetést tud szerezni. Egy senki külalakját öltő bérgyilkost játszik, aki a bingóklubban üldögélve tölti végtelennek ígérkező szabadidejét másik száz lepattant nyugdíjas társaságában. Órákon át issza a bingó számokat időtlen idők óta beolvasó malacképű, kifejezéstelen arcú nő minden szavát. Mindehhez egy olyan külsőt választ, mint aki most tért vissza a tetszhalott állapotból, s időközben beszerzett kopaszságát homlokába csúszó foltparókával takargatja. Megjelenése hasonlóan önmítosz romboló, mint a slampos-ideggyenge gengsztert alakító Robert de Niro-é volt a Jackie Brown-ban.

A mese a megfelelő bukfencköröket hányva végül elérkezik a minden jó, ha vége jó fordulathoz. Az álomarcú számára az igaz, ronda, de van kocsija, van háza, nincs csaja, és fürge pisztolya, az is van, bizonyul a legideálisabbnak és ez maga Douglas lesz. Így a két ragadozó, a magazinszépségű némber és a rejtőzködő nyugdíjas bérgyilkos egymásra találnak, s vélhetően együtt fosztogatják majd Amerika fogykult képeslap otthonait. Mit tehetnénk, levonunk egy tanulságot: lám, a megtévesztő külső is Földet körül érő beleket takar.