Basszus, ezt én forgattam!

2004. október 9-én a Madison Square Gardenben ötven digitális kamerát osztottak szét Beastie Boys-rajongók között, hogy rögzítsék a New York-i raptrió turnézáró teltházas koncertjét. Az egyetlen kikötés az volt, hogy megszakítás nélkül filmezzenek. Így lett a Basszus, ezt én forgattam (Awesome; I Fuckin' Shot That) a Beastie Boys koncert hivatalos kalózvideója.

A Basszus épp ezért annyira szórakoztató és épp ezért vérbeli koncertfilm, mert profin megvágott és megszerkesztett amatőrvideókról van szó. Nathaniel Hörnblowér rendező, aki a B-boys tag Adam Youch (azaz MCA) alteregóinak egyike, remekül vágta össze a különböző színpadképeket, hansúlyozva, hogy a vizuális effektek mire képesek messziről (a színpad csak a közeli tisztább felvételeken felismerhető). És a közönségképpel is jól operál: ki hogy rappel a nyolcévestől a kamionoson át a civil Ben Stillerig. Az iszonyú intenzív live act képes eladni saját magát, és nemcsak hardcore b-boys fanoknak. Persze aki teljes szívéből őszintén gyűlöli a Beastie Boys-t, annak nem ajánljuk.

Ezt egyébként a tavalyi Sundance fesztiválon mutatták be először, és néha unalmas, de csak annyira, amennyire bármilyen koncertfilm, amit az ember moziban néz meg ritmusra bólogató, magában beszélő, el-elszundító fesztiválközönség társaságában.