Benzinkút és élet

  • - sam - / PORT.hu

Lasse (Trond Hovik), a benzinkutas a csomópont. Nem főszereplője a történetnek, inkább a katalizátora, a benzinkút a történetben a kezdet és a vég. Ott fut össze minden szál, ebben a kis városon, falun, világon kívül eső út menti bódéban. Lasse csak magányosan álldogál a benzinkút előtt és nézi az érkező embereket, rácsodálkozik történetükre, az életre.

A film nem lineáris történet, apró epizódokból, szkeccsekből áll. Kilenc fiatal norvég rendező összeállt hat forgatókönyvíróval, hogy megmutassák egy társadalom működését, felépítését, mindennapjait. A filmet a Norvégiában létező kilenc politikai párt ideológiája inspirálta, körüljárja a különböző eszméket. A történet valahol messze játszódik, mégis közel. Nincs meghatározva a helyszín, csak egy tipikus környezetet látunk, tipikus emberekkel, szürreális helyzetben.

A sztori némiképp lineárisan építkezik, egy vázra húzták fel a kilenc apró történetet, Lasse a benzinkutas egy napját követi nyomon. A 24 óra történései meglepő elemekkel és lassan bontakoznak ki, a filmben apró szürreális elemek bukkannak fel, melyeken senki nem lepődik meg.

Nagyon jó tempójú a film, s bármennyire is lassan építkezik a történet, nem unalmas, annak belső ritmusa remek. Az apró jeleneteket, epizódokat nagyon jól megírták, érdekesek az emberek és a történetek. Különböző ideológiák és eszmék bukkannak elő, de az alkotók azoknak csak fonákját mutatják. A konklúzió kézen fekvő, bármi történjék is, csak az ember számít.

Szórakoztató alkotás, magával ragadó történet, mely lassan viszi előre a nézőt, s közben észrevétlenül ismerkedik meg emberekkel, elvekkel, történetekkel. Nem gondolnám, hogy rétegfilm, de a plázákban sajnos nem versenyezhet hollywoodi produkciókkal. Így a film az art mozikba szorul majd, de ez nem is baj. Könnyed szórakozást ígér, de nem feleslegesen eltöltött másfél órát. Nemcsak Norvégiáról szól, hanem egy tökéletesnek gondolt és működő társadalomról és a mi jelenünkről, jövőnkről. Nem foglal állást, csak megmutat, a nézőre bízza a döntést. Igazi intellektuális, önfeledt játék.