Bumm a fejbe

Jason Stathamre szinte már rászáradt a művér. Az Expendables 2. után most a Parkerben hord vöröset, de sebaj, legalább nem látszik annyira, hogy az arcjátéka nagyjából egy koaláéval vetekszik. Mindezt még Jennifer Lopezzel súlyosbítani: halálos vétek.

De hát mit vártunk?

Az a film, amelyben Jason Statham a férfi főszereplő nem lehet vígjáték - pláne romkom. Az a mozi borítékolhatóan lövöldözős-püfölős lesz, ezt tessék tudomásul venni. Aztán hogy ebből a műfajból mit tud kihozni, az már a rendezőn múlik. A fizimiskája és az akrobatikus képességei adottak, színészileg minimálisat tud hozzátenni, legszívesebben beíratnám Tyra Bankshez a egy gyorstalpaló kurzusra, hogy legalább a szemmosolyt megtanulja - a változatosság kedvéért.

Tehát adott az "alapanyag", a húzónév, így aztán a produkció dolga, hogy valami újat nyújtson. Aztán ezt a végeredmény vagy megugorja vagy nem. Lehet ezt a forgatókönyvvel elérni vagy egy meghökkentő színészválogatással, esetleg cseppnyi humorral - szigorúan helyzetkomikum alapon, a jellemkomikum itt kivitelezhetetlen. Utóbbi kettőből akad a Parkerben. A meghökkentés erejével hatott, hogy Statham mellé sikerült Jennifer Lopezt betolni női főszereplőnek. A híres J. Lo popó többször is "szerepel" a filmben - ezeket a poénokat kicsit jobban díjazzuk, mint az akciójelenetekben elrejtett - bőven erőszakos - humorbonbonokat. És persze az sem biztos, hogy a rendezői szándék szerint röhögni kell, amikor a keresztnév nélküli főhős egy fegyvertárat vág az ellenfél csuklyás izmába (csak mondom, a fő nyaki artéria érintésével, amely a valódi életben gyors halál lenne), majd szorult helyzetében kitépi a tárat a gonosz ember izmai közül, úgy véresen, ahogy van, becsattintja a pisztolyába, és tüzel tovább. De ez már a film vége felé van, itt már kellőképpen kiakadunk a helyből két méteres szaltókon és más nyalánkságokon. Igaz, majd csak ez után vágnak 20 centis pengéjű bugylibicskát a főhős tenyerébe, majd próbálják meg kihajítani egy bugyirózsaszínre mázolt hotel sokadik emeletéről. Azok között, akik úgy tippelték, hogy ezek után a bicsakon egyensúlyozva tartja meg magát az erkélykorláton, Jason Statham egyetlen mosolyát sorsoljuk ki.

[img id=443142 instance=1 align=left img]A bosszú faarcú démona

A sztori olyan egyszerű, mint egy baseball ütő: Parker és négy társa egy nagyon jól kitervelt bulit hajt végre a megyei állatvásáron, de a többiek úgy döntenek, hogy a szajrét egyben használják fel a következő balhéra. Parkert félholtan az út szélén hagyják, de mivel csak félig halott, azonnal akcióba lendül, hogy megbüntesse a gaz rossz fiúkat. Az, hogy két golyó van a testében, kismiska, a nője simán bevarrja a sebeket. Parker háta olyan, mint Amerika hegy- és vízrajza, a csaj nem éppen az esztétikumra hajt, és üzenem a trükkmesternek, hogy tényleg szexi egy zuhanyzós, meghitt, teljesen cél nélküli jelenet, de gáz, ha a műsebek illesztéseit látom a tizedik sorból. És egyáltalán: a főhős hihetetlen veréseket ad és kap, majd pár jelenet után kb. annyi horzsolás látszik rajta, mintha beillesztette volna a karácsonyfát a talpba vagy megmetszett volna egy harcos kedvű rózsabokrot.

No, de vissza a sztorihoz: Parker rájön, hogy a következő buli nem kispályás. Valahogy hozzácsapódik egy ingatlanos bige, aki éppen túl van a váláson, és közel negyven évesen anyunál lakik. Ez lenne Miss Lopez, akinek csak a nagy barna szemeit kell meregetni, megrázni a legendás feneket, és bedobni három poént a film alatt, többet nem vár tőle senki. A terv az, hogy megvárják, hogy a régi bandatagok kirámoljanak egy gyémántaukciót, Parker kinyírja a fiúkat, és a furcsa pár meglép a szajréval. Mindenki boldog lesz úgy egy év után. A dolog persze nem ilyen egyszerű, de minden poént nem lövünk le.

Ha már a film két főszereplője nincs a helyzet magaslatán, a mozit még megmenthetik a mellékszereplők. Itt azonban mindenki kétdimenziós, már a nevére sem emlékszünk, az egyetlen kivétel Parker csaja, de csak azért, mert a forgatókönyv többször süti el a nevét tőmondatokban. A többi szereplő rossz fiú, talán egyikük kapott némi jelentőséget, de az ő neve sem ugrik be. Viszont Miss Lopez anyjának szerepét egy Broadway-nagyágyúra bízták: Patti LuPone túl a hatvanon alig egy-két filmmel büszkélkedhet, tévés sorozatokban bukkant fel-itt ott, viszont egész Amerika a lábai előtt hever. Színpadi pályafutása mintaszerű, fanyar humora messze földön híres és hírhedt. Jellegzetes ferde mosolyát itt is felvillantja, és persze a tökéletes portugál akcentust. Papagáj színű szerelései kivágják a biztosítékot, mint ahogy harsánysága is - üde színfolt a kies pusztaságban...

A végső tanulság

A film mondanivalója egyszerű: gázolj át mindenen, hagyj hátra minél több hullát, és tiéd a zsákmány. Szóval ha olyan filmet szeretnél látni, ahol patakokban folyik a vér, és legalább háromszor sütnek el egy-egy vizuális poént, akkor mindenképp a moziban a helyed. Ha nem, akkor inkább keress más szórakozást...

Kinek ajánljuk?
- A dramaturgiára nem kényes nézőknek.
- Fegyvermániásoknak.
- Harcművészeknek.

Kinek nem?
- Galamb lelkű nézőknek.
- Szakmailag igényes trükkmestereknek.
- Tűfóbiásoknak.

5/10