Bűn és New York

  • L. Zs. / PORT.hu

Antoine Fuqua otthon van a mocskos zsaru témában, amit már 2001-ben a Kiképzéssel bizonyított. Az Angyalok Városa után most a Nagy Alma a helyszín, a rendőrélet azonban ugyanolyan kemény, a bűnözés elleni küzdelem pedig ugyanolyan kilátástalan.

Jelenetfüzér
A film három New York-i rendőr egy hetét követi nyomon, három különálló szálon futtatva a cselekményt. Ezek csak a zárójelenetekben fonódnak össze a görög sorstragédiákra emlékeztető módon.

Egy tisztes őszes halánték
Eddie (Richard Gere) 22 évet húzott le utcai rendőrként, és már csak hét nap választja el a nyugdíjazástól. Nem mintha várna még valamit az élettől - a testet-lelket elkoptató két évtized alatt teljesen kiégett és rezignálttá vált. Gyereke nincs, feleségétől különváltan él, és néha egy fiatal fekete prostituálthoz jár (ezt felfoghatjuk kesernyés utalásként a Micsoda nő!-beli karakterére). Biztonsági játékkal akarja megúszni a hátralevő néhány napot, ezért nem örül, amikor újoncok pesztrálását varrják a nyakába. Az utolsó felvonás azonban több olyan helyzetet is tartogat, amikor választania kell: fásult kívülálló marad, vagy magára veszi a felelősséget.

Stex és New York
Sal (Ethan Hawke) nemcsak remek rendőr, hanem jó katolikus, szerető férj, és öt gyermek gondos édesapja. Felesége ikrekkel várandós, egyúttal súlyosan asztmás a penészes ház levegője miatt. Az egészség és a bővülő család egyaránt költözést tenne szükségessé, azonban a zsarufizetés ehhez vajmi kevés. Így aztán Sal - ha gyötrő belső konfliktusok árán is - lepuffant néhány rosszfiút, és drogügyletekből származó piszkos pénzeket tesz zsebre.

Tango és Caz
Tango (Don Cheadle) beépített zsaru, akik évek óta dolgozik téglaként a feka drogkereskedők között, még börtönben is ült az álca kedvéért. Nem csoda, ha kezd elege lenni az egészből, az utolsó csepp a pohárban, amikor a felesége elküldi neki a válási papírokat. Ahhoz azonban, hogy megkapja az áhított irodai melót és nyomozói kinevezést, le kell buktatnia a bandafőnök Caz-t (Wesley Snipes). Nehezen áll kötélnek, mivel Caz korábban megmentette az életét, és egyébként is jó cimborák lettek az évek során.

Amerikai álom
A három rendőr életének alakulását figyelve számos kérdés vetődik fel: Meddig elegendő motiváció a tisztesség és a becsület, hogy ellensúlyozza az életveszélyt, a nélkülözést, a családi kapcsolatok megromlását-felbomlását? Lehet-e ilyen körülmények között eredményeket elérni a bűnözés, a kábítószerezés, az erőszak leküzdésében? Lehet-e reális alternatívát kínálni a deklasszált társadalmi elemek felemelkedéséhez? Fuqua nem válaszolja meg ezeket a kérdéseket - nyilván nem is lenne lehetséges -, és nem is moralizál szájbarágósan, de a végkifejlettel egyértelművé teszi állásfoglalását.

Szereposztásból ötös
Mindhárom főszereplő kitűnően alakítja a szerepét: Don Cheadle a téglát, aki a jobbik énjét életben tartó kapcsolatokat elveszítve egyre inkább idomul a megjátszott, végül nagyon is sajáttá váló karakterhez. Richard Gere is hitelesen játssza a kiégett és végtelenül kiábrándult, teljesen magára maradt kopót. Ez Gere esetében különösen nagy szó, mert általában nem a briliáns színészi játékáról volt híres, és mostanában normális filmben sem nagyon láthattuk. Ethan Hawke is jól hozza a munkahelyi és családi gondok, a lelkiismereti konfliktusok, a jó és a rossz között őrlődő, egyszerre megtört és egzaltált figurát. Kisebb szerepekben feltűnik Wesley Snipes, Lili Taylor, Will Patton, Ellen Barkin és Vincent D'Onofrio is.

Amit a Brooklyn mélyén esetében ostorozni lehet, az az, hogy kevés az eredeti elem a történetben, a figurákat illetően. Így vagy úgy, de mindent és mindenkit láttunk már. Hogy csak néhány "forrásmunkát" említsünk: Kiképzés, Ütközések, Szigorúan bizalmas, A Tégla. De hiába közhelyes kissé a forgatókönyv, és a tempó is hiába túl kényelmes jobbára, az egész mégis működik. Életszagú atmoszférát teremt, és több mint két órán keresztül képes lekötni a figyelmet, fenntartani az érdeklődést. Nem forradalmi alkotás, de jól sikerült szakmunka.

Kinek ajánljuk?
- Akik szeretik a borongós hangulatú rendőrthrillereket.
- Akiket nem zavar a déjá vu-érzés filmnézés közben.
- Aki kíváncsi, mennyit őszült Gere a Higgy neki, hisz zsaru óta, és mennyit ráncosodott Ellen Barkin A szerelem tengere óta.

Kinek nem?
- Aki több eredetiségre vágyik.
- Aki több akciójelenetre vágyik.
- Aki több happy endre vágyik.


7/10