Csoportterápia

  • L. Zs. / PORT.hu

A rendező-forgatókönyvíró Almási Réka bemutatkozó filmje kesernyésen szórakoztató szatíra, amely egy multicég csapatépítő tréningjének kereteit felhasználva próbál mondani valamit az emberi kapcsolatokról és a társadalmi viszonyokról.

Életünket és vérünket

A multicégek már csak olyanok, hogy szeretik minél jobban kidomborítani a "mindenki egyért" elvét, ennek pedig hatékony eszköze a csapatépítés, meg úgy egyáltalán a tréningezés. Történetünk épp egy ilyen team buildingen játszódik, amit a külföldi cég magyarországi középvezetői számára szerveztek egy világtól elzárt helyen.

[img id=244218 instance=1 align=left img]A szeánszot George (Alexis Latham), a brit tréner vezeti, jobb keze pedig a cég HR-dominája, Krisztina (Fullajtár Andrea). A résztvevők között mindenféle karaktert találunk: van izomagyú (Kamarás Iván), stréber (Géczi Zoltán), balfék (Elek Ferenc), gyerekeit egyedül nevelő (Klári), szerelemre váró szingli (Rita), előrehaladott korú (Blaskó Péter és Derzsi János), ezoterikus (Vasvári Emese), és persze lázadó (Nagy Zsolt).

Miközben figyelemmel kísérjük, miként manipulálhatók és alázhatók meg felnőtt emberek, miként feszülnek egymásnak az indulatok, és miként uralkodik el a birkaszellem, mindezt videóra veszi a tréner által felkért filmes, Péter (Nagy Péter). Pikáns véletlen, hogy a renitens Danival régi barátok, akik egy jövőjüket meghatározó ifjúkori balhé miatt tíz éve nem beszéltek egymással.

Sok hűhó semmiért

A trenírozottak közül Dani az egyetlen, aki nem hagyja, hogy bohócot csináljanak belőle, beszólásaival, cinikus megmozdulásaival inkább ő figurázza ki az egész felhajtást. Úgy tűnik, bár Péter kívülálló, ő is csak egy bábu lett az össznépi társasjátékban, és a fizetségért cserébe vállalja a megalkuvást. A sors fintora, hogy míg végül az apai hátország védelmében oly könnyedén lázongó Dani is megtörik, az addig csak csendesen szemlélődő, sodródó Péter karakán cselekedetével az események kulcsfigurájává válik.

Sírva vigad a magyar

Almási Réka jól választott témát első filmjéhez. Az emberi viszonyrendszereket, hatalmi játszmákat remekül illusztráló multicéges csapatépítő tréning kiváló terep a jellemábrázolásra és a finom társadalomrajzra. Egyrészt szórakoztat, mert lehetőséget nyújt a helyzetkomikumra - ami néha tragikomikum - és a szellemes, ironikus párbeszédekre. Másrészt elgondolkodtat, hogy adott esetben mi vajon meddig mennénk el állásunk, fizetésünk, főnökség általi elismertségünk érdekében? Miért és mennyiért mondanánk le önbecsülésünkről, szabadságunkról, egyéniségünkről? A cég és alkalmazottai jövőjének felvillantásával, és Péter kiállásával Almási Réka meg is válaszolja a felvetett kérdéseket.

Hálás szerepek egyvelege

A film gyenge pontjai közé tartozik, hogy a felsorakoztatott karakterek túl sablonosak, egydimenziósak, ennél azért általában árnyaltabbak az emberek, és persze a motivációik is. A másik negatívum, hogy a történet központi szála, Péter és Dani kapcsolata és múltja, egymáshoz való viszonya erőtlen és színtelen a körítéshez, azaz a tréning eseményeihez képest. Karaktereiket nem sikerült igazán erőteljesre, érdekesre megírni, ennek megfelelően sem Nagy Péter, sem Nagy Zsolt alakítása nem hagy mély nyomokat, bár utóbbinak azért volt egy-két vicces jelenete. A többieknek könnyebb volt belebújniuk egyszínű, de legalább élénk színnel felfestett jelmezeikbe. Fullajtár Andreát azonban nem tudom egyértelműen dicsérni, pedig igazán hálás szerepet kapott. Néha lubickolt is benne, máskor viszont túljátszotta az exhibicionista karriersznobot, kinek mézes-mázas álarca mögött egy hideg és kemény jéghegy lakozik. George szerepében Alexis Latham azonban telitalálat, tökéletesen formálta meg az okos, ravasz, remek emberismerettel felvértezett, harcedzett manipulátort, aki kissé értetlenül mozog a számára idegen kelet-közép-európai vidéken.

Almási Rékának a cikk bevezetőjében említett kísérletéről összességében véve azt mondhatjuk, hogy ha nem is zseniális, de kezdésnek több mint biztató. Várjuk a folytatást.

Kinek ajánljuk?
- Aki még nem veszítette el a hitét abban, hogy léteznek élvezhető, ugyanakkor tartalommal is bíró magyar filmek.
- Aki úgy szeretne hódolni a magyar filmnek, hogy közben gyakorolja az angol nyelvet is - a tréning, és így a film nyelve ugyanis jobbára az angol.
- Aki még vagy már nem dolgozik multinál.

Kinek nem?
- Aki szerint egy magyar filmben beszéljenek magyarul, épp elég a külföldi filmeknél silabizálni a feliratot.
- Aki valami csavaros sztorit vár összetett jellemekkel, bonyolult kapcsolatrendszerrel.
- HR-vezetőknek, trénereknek, multik jelenlegi alkalmazottainak - frusztrációveszély.

7/10