Dévényi Tibor volt a mi kicsi, savanyú Super Mariónk

Ma már szürreális elképzelni, de az M2 nézői '93-ban nyomógombos vezetékes telefonon keresztül játszottak Nintendo konzolon, hogy kijuthassanak Disneylandbe!

Sajnos ma már csak egyetlen fekete-fehér VHS-felvétel kering a Dévényi Tibor '90-es évekbeli videojátékos műsoráról, a vasárnaponként jelentkező Elektor Kalandorról, pedig minden perce bűnös élvezet - és technikatörténeti kurzum.

A hülye maskarás Tibi bácsi ugyanis "ügyes mérnökök segítségével" összehozta, hogy egy tiszaújvárosi család "a fax szisztémájával", élő adásban irányíthassa egy Nintendo játékkonzolon Super Mariót. Minél több pontot szerzett valaki a játékban, annál többet vihett el a hangoson és sokszor bemondott szponzorált nyereményekből, amelyek között voltak Capri-Sun üdítőitalok, Polaroid fényképezőgépek, Hungaroton cédkazetták és autóápolási cikkek a Servind Kft-től. A legértékesebb nyeremény egy családi ebéd volt a Bajor Sarok Sörözőben, a legügyesebb játékosok pedig elutazhattak EuroDisneylandbe. Akkoriban ezek hihetetlenül menő dolognak számítottak egy olyan rendszerváltáson frissen átesett, posztkommunista országban, ahol a videojáték kimerült a Tetrisben és a szilveszteri tévéadásokban látott BUMM!-ban.

A Nintendo-rajongók által szerkesztett Gomba Birodalom blogon részletesen is elolvasható az 1990 és 1993 között, vasárnap délutánonként a 2-es csatornán futó műsor története. Dévényi ugyani a köztévés éveiről írt könyvében arról is írt, hogy eredetileg a Sega Megadrive is támogatta volna a tévéműsorát, de akkor Mario helyett a cég Sonic nevű, kés sündisznójával kellett volna minden adásban pózolnia. Mivel Dévényi szerint a '90-es évek elején itthon többen ismerték Mariót, mint Sonicot, a műsor partnere a japán Nintendo lett, a játékosok pedig a Super Mario Bros 3-ban küzdöttek a pontokért (Sonic és a Sega persze mégis feltűnt később szponzorként az MTV-n, az ismert játékújságíró, Martin vezette Szegasztokban). A Nintendo az Elektor Kalandort '93-ban az akkor megjenő Super Mario All-Stars játékválogatás promóciójára is felhasználta, ezután viszont a műsor megszűnt (bár Dévényi szponzorációs szerződése tovább kitarott, mivel nintendózó gyerekek később a Három kívánságban is feltűntek azért).

elektorkalandor.jpg

A kép forrása: Dévényi Tibor Három kívánság című könyve

Na de miárt Elektor Kalandor lett a műsor címe? A Retro Emulátor blog kinyomozta: egy kölcsönös keresztpromó miatt, amivel mindenki jól járt. A nyomógombos telefonon keresztül Mariózás technikáját ugyanis az a Kis János dolgozta ki Dévényiéknek, aki a '90-e években az R.C. Elektronika kiadó munkatársa, és az Elektor című elektronikai magazin (valamint az Alaplap, a CHIP és a Computer Panoráma) szakújságírója volt. 

Lemaradtál a tévézés következő nagy pillanatáról? Egy hétig visszanézheted a UPC-nél. A posztot a UPC Műsorvisszanéző támogatta.