E. T. húszéves

A legjobb Disney-film, amit nem a Disney csinált - mondják a kritikusok Stephen Spielberg alkotásáról, az E. T.-ről. A filmtörténet egyik legnagyobb kasszasikerének számító meséje egy kisfiú és egy földönkívüli lény barátságáról március 28-án, születésének huszadik évfordulóján újra a mozikba kerül, az ígéretek szerint némileg megszépülve és meghosszabbodva.

Spielberg már az E. T. (Extra Territorial, azaz Földön kívüli) előtt is kísérletezett tudományos fantasztikus témával. Az 1977-es Harmadik típusú találkozások is nagy sikert aratott, de az Oscarral is jutalmazott film nem vehette fel a versenyt a Csillagok háborújával. 1982-ben aztán más megoldással próbálkozott Spielberg: egy enyhén szólva is visszataszító, földszintes űrlény és egy kisfiú barátsága lett a mese kulcsa, és ez láthatóan egyik korosztályt sem hagyta hidegen, mert az E. T. 650 millió dolláros összbevételével minden korábbi kasszarekordot megdöntött. Első helyét a bevételi listán 11 éven át megőrizte, hogy aztán egy újabb Spielberg-alkotásnak, a Jurassic Parknak adja át.

A film 20 évvel ezelőtti világméretű sikeréhez hozzájárult a profi reklámkampány. Reklámtárgyak tömegét gyártották a film népszerűsítéséhez. Bár idehaza csak olyan extrém tárgyak láttak napvilágot, mint az elemes, felnyitható hasú, világító ujjú, műanyag E. T., azért mi is ott rágtuk a körmünket a mozikban a filmhíradó után. Egyszóval a nyálkás földönkívüli mindenhol ott volt és kaszált, a nagy közönségsiker pedig szakmai elismerést hozott: az E. T. kapta a legjobb hangért és a legjobb látványhatásokért járó Oscart. Bár jelölték a legjobb rendezés díjára is, erre az elismerésre Spielbergnek még jó 10 évet várnia kellett.

Most pedig E. T. ugyanarra a sorsra jutott, mint George Lucas Jedi-trilógiája 1997-ben. Új hangot, új látványelemeket kapott a film Lucas cégétől (Industrial Light and Magic), és visszakerült a szalagra néhány korábban kivágott jelenet is. Így jön el hozzánk is 28-án még egyszer E. T., hogy újra megpróbálkozzon azzal a szinte lehetetlennek látszó kísérlettel, ami húsz éve sikerült neki.

Kérdés persze, hogy manapság, amikor már minden ötödik kisiskolásnak rádiótelefonja van, hány gyerek izgul majd az űrlényért, akinek még az is gondot okoz, hogy hazatelefonáljon?