Faterok motoron

  • TóCsa / PORT.hu

Könnyed, mondhatni csacska vígjátékokat többféleképpen lehet készíteni. Az első recept szerint a semmitmondó történethez hozzáadunk néhány sztárt és pár testnedves poént, és máris kész egy Norbit-hoz hasonló szórakozás. A másik recept szerint a semmitmondó történethez nem csak néhány sztárt, hanem épkézláb forgatókönyvet és dialógusokat is hozzáadunk, az eredmény így pedig nem Norbit-szerű gusztustalankodás, hanem egy olyan kedvesen ártalmatlan komédia, mint a Faterok motoron.

A Faterok motoron igazi karriermegmentő mozi. John Travolta a 2001-es Kardhal óta nem szerepelt igazi sikerfilmben, Martin Lawrence az utóbbi időben kicsit beragadt saját korai sikereinek folytatásába (Bad Boys 2, Gagyi mami 2), Tim Allen pedig az elmúlt évben sorra produkálta a méretes bukásokat (Télapu 3, Összekutyulva). A negyedik főszerepet játszó William H. Macy karrierjét csak azért nem elemezném, mivel a négyesből ő az abszolút kakukktojás, hiszen társaival ellentétben ő nem A-kategóriás sztár, csupán egy rendkívül tehetséges karakterszínész, aki most kivételesen főszerephez jutott. A Disney-nél valakinek az az ötlete támadhatott, hogy ennyi star power-t összeadva akár egy szolid sikermozi is összehozható, de azt még szerintem ő sem gondolta volna, hogy ez lesz a tavasz sleeper hit-je (a kifejezést olyan mozikra használják, melyektől senki sem várt semmi komolyat, mégis látványos sikert aratnak) a maga 135 millió dolláros amerikai bevételével.

Európa és ezen belül Magyarország azonban egy másik terep, ugyanis a road movie nagyon amerikai műfaja a sivatag végtelen országútjaival számunkra kevésbé otthonos világ, de azért a Harley Davidson kultusz már nálunk is van annyira erős, hogy egy négy negyvenes, sörhasú motorosról szóló mozi azért mifelénk is érdekes legyen. A történet szinte csak ürügy egy jó kis mókázáshoz. Négy kertvárosi haver nem törődve az életkorukkal családot, munkát ott hagyva nekiindul az országutaknak. Hogy ne csak egy úti házivideó legyen az egész, ezért a kis csapat összetűzésbe kerül egy helyi motorosbandával, akiket Ray Liotta vezet a maga haragos módján. Mivel egy ártalmatlan vígjátékról van szó, ezért ne számítsunk nagy lövöldözésekre, inkább csak amolyan Jacke Chan-re és Bud Spencer-ékre jellemző vér nélküli pofozkodásra. A fiúk egy kisvárosba is betérnek egy szerelmi szál és a még mindig gyönyörű Marisa Tomei kedvéért, akit pont a csapat legkevésbé attraktív tagja, William H. Macy néz ki magának.

A szép Disney kasszasiker mellett a film egyéb erényekkel is büszkélkedhet, ugyanis komoly hatással lehet a negyvenes családapákra, akik a moziból kifelé jövet elkezdhetnek arról álmodozni, hogy a kocsi mellé beszereznek egy mocit is. Aztán pedig lehet tervezni a túrát az Alföld végtelen országútjain a haverokkal, a gémeskutak között.