Fejbe vág a sarki fény

A Dalok a konyhából rendezője egy újabb közel tökéletes filmet rendezett. Az Északi karácsony a lehető legantibb karácsonyi film, ami valaha magyar mozikba került.

Bent Hamer sokat tett azért, hogy ma az északról jövő filmeket úgy nézzék az emberek, mintha maga a Messiás szólna hozzájuk. A bárdolatlan őszinteség, a naturális ember- és valóságábrázolás, és persze az a finom irónia, ami átszövi a skandináv mozikat alaposan fejbe kólintja az álmodozáshoz szoktatott európai és amerikai nézőket.

A Dalok a konyhából ennek a stílusnak egy igazán lájtos verziója volt, de Hamer legújabb filmje felér egy sarki fény-koktél utáni kijózanodással. Az Északi karácsony minden csak nem mézeskalács illatban fürdő karácsonyi mozi. Hogy ez az antihollywoodi, csengőszó-mentes film egyfajta bosszú-e azért, amit a tengeren túlon a Tótumfaktum kapcsán műveltek Hamerrel, nem tudom, de a végeredmény szempontjából tulajdonképpen mindegy is.

Az Északi karácsony egy sok szálon futó történet egy norvég kisváros, Skogli karácsonyáról. Van benne örök szeretőségre ítélt középkorú nő, családjától elűzött, megkattant apuka, iszákos hajléktalan, aki végre szeretne hazajutni, egymást örökké szerető, idős házaspár, és egy boszniai menekült pár, akiknek pont ezen a napon születik meg a gyermeke egy erdőszéli viskóban.

A számtalan apró sztoriban mind ott van a giccs lehetősége, sőt a nyálbomba bizony fel is robban, de csak azért, hogy a következő pillanatban könnyeinken át felröhögjünk, megijedjünk vagy - ahogy az utolsó jelenetben - alázuhanjunk a morál szaros bugyraiba. Feltehetően ez nemcsak a rendező, hanem a film alapjául szolgáló novellákat jegyző Levi Henriksen érdeme is.

A színészek természetesen zseniálisak, az ismertebbek közül itt van a Dalok a konyhából mogorva Isakja (Joachim Calmeyer), A kiálhatatlan elveszett Andreasa (Trond Fausa Aurvaag), és a Jordan alakját nagyon ügyesen elkapó Reidar Sørensen is.

Egyszóval, ha már minden étbevonós gagyit megettünk a karácsonyfáról, itt az idő, hogy megkóstoljuk, mit tud egy 70 százalékos keserű csokiból készült szaloncukor, 10/10.