Felpörgetve

  • judelaw / PORT.hu

Sylvester Stallone, az egykori akciósztár régóta dédelgetett álma volt, hogy egyszer egy autóversenyes mozifilm főszereplőjeként tündökölhessen. Éveken keresztül kereste a legmegfelelőbb témát, egy időben például Ayrton Senna életének megfilmesítésével kacérkodott. Aztán az ötletből végre film születettet, igaz, szerintünk a nagy Sly sem éppen ilyennek álmodta meg a saját Forma-1-es futamát.

A "Felpörgetve" című akciómozi ugyanis nem a legsikerültebb darabok közül való. Bár időnként megpróbál a véresen komoly dráma szerepében tetszelegni, ugyanakkor a gyenge forgatókönyv délutáni szappanoperákba való párbeszédei nem igazán erősítik a történet drámaiságát. A sztori középpontjában Joe Tanto (maga Sly), a kiöregedett Forma-1-es pilóta áll, aki most már csak egykor volt hírnevéből él. Legújabb feladata, hogy a forrófejű, ámde várhatóan ragyogó pályafutás előtt álló ifjú versenyző, Jimmy Bly (Kip Pardue) mentorának szerepét öltse magára. Kettejük közt természetesen a kezdeti ellenségeskedésből valóságos apa-fiú kapcsolat bontakozik ki, mellyel párhuzamosan betekintést nyerhetünk az autóversenyzők cseppet sem egyszerű magánéletébe is.

Az alaphelyzet tehát korántsem eredeti, ugyanakkor egy izgalmas és érdekes film lehetőségét hordozza magában. Azonban a Stallone tollából származó forgatókönyv sajnos nem tud mit kezdeni az ígéretesnek tűnő kiindulóponttal. A szereplők és problémáik a közönség számára jórészt teljesen érdektelenek, kivételt talán csak Burt Reynolds paródiaszerű játéka képez, aki versenyistálló-tulajdonosként majdhogynem karikatúrája a valódi Forma 1 mindenható csapatfőnökeinek.

A tartalmi hiányosságokat az egykoron szebb napokat is látott rendező, Renny Harlin (Cliffhanger- Függő játszma, Még drágább az életed, Háborgó mélység) különös kamera-beállításokkal és feszes tempójú vágással próbálja meg egyensúlyozni. Ez jól működik az akciójeleneteknél, ám az emberek közti feszültségteremtésnek már nem igazán hatásos eszköze.

Stallone nagy álmának megvalósítása tehát eléggé felemásra sikeredett. Ettől a filmtől senki se várja azt, hogy úgy szögezi majd a székbe a nézőt, mint ahogy egy versenyautó ülésébe a légellenállás. Sokkal inkább olyan lett, mintha az egyik magyar kereskedelmi tévécsatorna megrendelésére készült volna. Tökéletes átmenetet képez a vasárnap délutáni Barátok közt maraton és a Forma 1-es közvetítés között.