Ha kulminál a feszültség

  • TóCsa / PORT.hu

Az utóbbi évek egyik leghülyébb nevű (Chev Chelios) filmes karaktere a halottaiból feltámadva tér vissza, hogy a második részben kiirtsa mindazt, amit az elsőben még meghagyott Los Angelesből.

Túlpörgetve

Jason Statham már a 2006-os első epizódban is annyira pörgött, hogy nehéz volt a tempóját felvenni, a nagy folytatástörvénykönyv egyik első paragrafusa szerint pedig egy sequelnek mindent tartalmaznia kell, ami az előzményben is megvolt, de mindenből egy kicsit többet kell nyújtania. Ez a régi hollywoodi törvény azonban komoly csapdát rejt egy olyan alkotás esetében, amit egyszerűen az ép ész keretein belül már nem lehet hová fokozni. Persze a humor segítségével még a legvadabb túlzásokat is emészthetővé lehet tenni, és pont az a szerencséje a Mark Neveldine/Brian Taylor alkotópárosnak, hiszen ötlettárukból nem hiányoznak a poénok sem. Humorérzék nélkül nehéz is komolyan bemutatni egy olyan jelenetet, melyben valaki több száz méternyiről zuhan betonra, de komolyabb sérülések nélkül túléli azt, márpedig így indul a Crank 2, közvetlenül ott, ahol az első rész abbamaradt.

Akció-pornó

A pornó vagy a kung-fu filmekhez hasonlóan Jason Statham új mozijában sem számít a sztori, hiszen az csak alibiként szolgál az akciójelenet sorához, valamint minél több pucér test és perverzió bemutatásához. A rendezőpáros erre még direkt rá is játszik, amikor az akciókat egészen az abszurdig fokozza, meztelen nőkből pedig annyit pakolnak elénk, ami akár több pornófilmre is elég lenne. Akad itt még mellbimbólevágás, önálló életet élő fej és seggbe feldugott shotgun is, hogy csak néhány ínyencséget említsünk, sőt a készítők még az első rész nyilvánosan elkövetett szexjelenetét is át tudják emelni egy magasabb szintre. Gyengébb gyomrú, az abszurdra és a perverzre kevésbé fogékony nézőknél a Crank 2 könnyen kicsaphatja a biztosítékot.

Summa

A folytatásban egy-két jelenet még az edzettebb gyomrú és lelkű nézők számára is túl meredeknek bizonyulhat, de ha az elején sikerül elkapnunk a fonalat, akkor egy kellemesen extrém popcorn mozis élményben lehet részünk. A Crank-filmek vitathatatlanul Jason Statham akciófilmes karrierjének csúcspontját jelentik annak ellenére, hogy az alkotók mindig rendkívül szerény büdzséből dolgoznak, de anno már a Desperado kapcsán is bebizonyosodott, hogy egy mozi kis pénzből is lehet rendkívül látványos. A második rész csak egy paraszthajszálnyival marad el az első színvonalától, és a két rendező ügyességének köszönhetően még a rendkívüli túlzások is megbocsáthatóvá, sőt gyakran viccessé is válnak.

Kinek ajánljuk?
- Aki szereti az agyát a mozi ruhatárában felejteni.
- Aki számára a mozi csak az ámulásról és bámulásról szól.
- Akik szeretik a zsigeri élményeket.

Kinek nem?
- Finomabb lelkű embertársainknak.
- Akik egy mozitól történetet és mondanivalót is várnak.
- Akik már az elsőt sem szerették.

7/10