Hasonmás

Bruce Willis újra a filmvásznon és ezúttal ismét a jövőbe kalauzol minket a Hasonmás című amerikai sci-fivjével. A világot ugyan sikerül megmentenie de, hogy minket is az már más kérdés.

Az ötödik elem Bruce Willis talán egyik legismertebb filmje, ahol Milla Jovovich-el az oldalán menti meg a földet a pusztulástól. A Hasonmásban újra veszélyben a föld, de ezúttal nem a földönkívüliek, hanem egy ember akarja elpusztítani. Sajnos konkrétumot nem írhatok, mert egyből lelőném a film (nagy) rejtélyét. Bruce-ra viszont most is lehet számítani és nem kell félni hogy katasztrófa történik.

Kezdjük is egyből a film legnagyobb hibájával, ami miatt a sajtó nem igazán tudta elfogadni. Ez a hiba nem másból adódik, mint hogy Bruce Willis-t választották főszereplőnek. A filmkritikusok ugyanis egyszerűen nem tudták levenni szemüket a sztárról és gyakorlatilag figyelmen kívül hagyták a történetet és az összes többi szereplőt. Ráadásul Bruce nem is játszik rosszul. Nekem például kimondottan tetszett ahogy a hasonmását teljesen érzéketlen arccal játssza.

A film tagadhatatlan erőssége mégis a története, amely számomra egy teljesen elképzelhető jövőt fest le. Az emberek annyira elkényelmesedtek a húszon x-edik században, hogy egy székben ülve robotokat (hasonmásokat) irányítanak; így végre azok lehetnek akik mindig is szerettek volna lenni. Gyakorlatilag ez a mai virtuális világ egy következő lépcsőfoka. Ez olyan mintha egy jó nővel chatelnénk aztán mégis kiderül, hogy egy dagadt csávó van ott valójában.

A probléma ott kezdődik, amikor a klasszikus emberi érzések kezdenek kihalni és az emberi kontaktusok is már csak robotokon keresztül valósulnak meg. Ezt a robotizálódási folyamatot a Próféta vezetésével egy szélsőséges csoport ellenzi. Ők azok, akik rátalálnak arra a fegyverre amivel nem csak a hasonmást hanem az őt irányító embert is meg lehet ölni. Bruce feladata ezt az eszközt megtalálni. Ehhez persze meg kell oldania pár rejtélyt és az oda vezető út közel se olyan triviális, mint elsőre gondolnánk.

A filmet próbálták a lehető legvalósághűbben előadni. Az elején bemutatott Geminoid például egy létező mai robot, amit Hiroshi Ishiguro saját magáról mintázott, így elkészítve első hasonmását.

Amikor megnéztem a trailert azt gondoltam, hogy a film már nem is tud újat adni, mert elég sok részlet kiderült belőle, de még így is tudott. És legfőképp ne ítéljünk elsőre csak mert Bruce Willis a főszereplő. Vonatkoztassunk el tőle és figyeljünk a történetre, élvezni fogjuk.

8/10 pont