Horrorra akadva

Még maga a Sikoly-filmekből ismerős maszkos gyilkos is fetrengene a nevetéstől, ha látná azt a fergeteges poénparádét, amely akár a Sikíts, ha tudod, mit tettél tavaly Halloweenkor címet is kaphatta volna a magyar tűzkeresztségben.

A Wayans fivérek nem kevesebbre vállalkoztak, mint hogy alaposan kiforgassák az utóbbi években gombamód elszaporodott tinédzser-horrorok legemlékezetesebb jeleneteit, mindezt megspékelve néhány, olyan kultikus filmekre tett utalással is, mint a Hatodik érzék, az Ideglelés, vagy a Mátrix.

A film története nagyjából a Sikoly cselekményét követi. Néhány középiskolás menekül a mániákus tömeggyilkos elől, miközben nyomukban ott lohol a rend lökött őre, Squiggly őrmester, illetve a világ legrámenősebb riporternője, Gail Halstorm is. Kennen Ivory Wayans rendező és a forgatókönyvet jegyző fivérei mindamellett, hogy csúfot űznek a mozivásznakat ellepő pszichopata gyilkosokból és áldozataikból, az Amerikai pite hagyományait is folytatják. A vásznon gyakorta jelennek meg legkülönbözőbb, nem mindig publikus testrészek, a nem a fejet borító testszőrzet premier plánban történő megjelenítéséről már nem is szólva. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy a Scary Movie az első olyan horrorfilm, ahol a leggyakrabban felbukkanó testnedvek versenyében a művér csak a második helyezést nyeri el Cameron Diaz (Keresd a nőt!) hajzseléjének alapanyaga mögött.

A forgatókönyv fittyet hány az amúgy nagyon divatos politikai korrektségre és néhol igencsak brutális (különösen a meleg közösség lehetett valamiért az alkotók begyében), ugyanakkor hihetetlenül ütős viccekkel szórakoztatja nézőit. A Horrorra akadva korántsem magasröptű művészeti alkotás, de hála az égnek, egy percig sem próbál meg akként tetszelegni. Azt próbálja meg mulatságos keretek között bemutatni, hogy a tinihorrorok mennyire ugyanazon sémákra épülnek, miközben a szereplők alig értelmesebbek egy Vileda felmosórongynál. Mégis, minden újabb folytatásra jegyet váltunk, habár már a film előtti reklámok alatt kisujjból rázzuk ki az ilyen filmek paneljait, s ez a "bennfentesség" sem rontja el szórakozásunkat, miközben egy jó kis sikítozásra vágyunk. Végezetül ide kívánkozik, hogy a film angol címe (Scary Movie- Rémfilm) jó kis fricska a Sikoly alkotógárdájának. 1996-ban ugyanis ezzel a címmel kezdődtek egy horror forgatási munkálatai, melyben egy maszkos gyilkos telefonnal a kezében üldöz szexi lányokat szigorúan a lépcsőn felfelé...