Hová menjünk pénteken?

Válogatás a PORT.hu színes programkínálatából, a végén a fesztiválokkal.

Hennafestés és jaguafestés a Kabinban!

Kabin, augusztus 13., 14:30-20:00

Ahogy a tavalyi évben, idén is nagyjából kéthetente lesz megint hennafestés a Kabinban, a Duna-part legjobb helyén! A natúr henna mellett lesz jagua is, ami szintén természetes festék, és sötét indigókékre fog! Az Alenga Henna mintái szabad kézzel festettek - 17 év hennafestő tapasztalat és rajztanári tudás a legszebb mintákért! 

Hauszmann paripái - Vezetett bejárás az újjáépült Lovarda épületében

Budavári Palota, Szent György utca - Hunyadi udvar, Mátyás kútja, augusztus 13., 10:00

A sétán betekintést nyerhetnek a századforduló világába: körbejárják a királyi testőrség kiszolgálását biztosító Főőrség épület impozáns tömbjét. Ezt követően a már enteriőrjében is elkészült Lovardába érkeznek, ahol feltárul a grandiózus lovaglócsarnok, annak korhű, ugyanakkor technikai felszereltségével a jelenkori igényeket is kielégítő tetőszerkezete, az egyedi „hauszmannzöld” üvegablakok, a zenekari és királyi páholy.

Dinasztiák

Fővárosi Nagycirkusz, augusztus 13., 14:00, 18:00

A cirkuszművészet azon művészeti ágak közé tartozik, amelyben kiemelten fontos a nemzedékről nemzedékre áthagyományozott tapasztalat és tudás. Ez a fajta szemlélet tudta életben tartani évszázadokon keresztül a cirkuszművészetet. Erről szól ez a műsor, ezért a címválasztás is: DINASZTIÁK. Az apáról fiúra, az anyáról lányra áthagyományozott tudás minden családban különösen fontos: leginkább azok vagyunk, akiknek szüleink nevelnek minket, azok az első ismereteink, amelyeket tőlük tanulunk vagy lesünk el.

Punk költők társasága - Tóth Kinga & Fenyvesi Ottó

Nagy Gyula Galéria, Lovas, augusztus 13., 17:00

Két költő, akikhez közel áll nemcsak az írott szó, de a zenei hang is. Egyik a rock'n'roll-t szereti, másik az experimentális hörgést. A Garten irodalmi felolvasóestjén Tóth Kinga Írmag és Fenyvesi Ottó Hatvanhat című kötetét mutatjuk be nem mindennapi módon. Moderátor: Nemes Z. Márió

Rúzsa Magdi

Budapest Park, augusztus 13., 18:00

Hazánk egyik legbársonyosabb orgánumú énekesnője egy igazi állócsillag - sikere pedig a káprázatos tehetsége mellett abban rejlik, hogy szupersztárság ide vagy oda, egy őszinte, tiszta lélek köszön vissza személyében. Az egyik legtermészetesebb díva, akit színpadon napjainkban láthatunk.

Menyhárt Jenő és Víg Mihály a Muzikum Gardenben!

Muzikum Garden, augusztus 13., 20:00

Dalok a Balatontól az Európa Kiadóig, érintve a Trabantot, Baksát és egyebeket.

Kvartett

Online, augusztus 13., 19:00

Spiró György darabja új nézőpontból mesél az öncsalási mechanizmusokról. "Arról az öncsalásról" - fogalmaz maga a szerző egy korábbi interjúban -, "amelyben minden nép jeleskedni szokott. Ez ugyanis nem magyar sajátosság. Ez világprobléma. Bármennyire is fáj, nem lehetünk mindenben elsők, egyetlenek..."

Szent Efrém Férfikar: Vita Eirenae

Pesti Vigadó, augusztus 13., 19:30

A Szent Efrém Férfikar Vita Eirenae című misztériumjátékában megkísérli kizárólag csak emberi hangok és ütőhangszerek – a legősibb emberi zenei megnyilvánulás eszközeinek – segítségével bemutatni nagy Árpád-házi szentünk, Szent Piroska életét. A szakrális performanszba belevonják a közönséget is: a kézbe adott anyagokon lévő kották segítségével – s egyben ezeken az oldalakon stációnként eligazítást is olvashatnak a darab tematikájáról, folyamatáról, a szent császárné életéről és az egyes stációkhoz rendelt zenékről.

Gereben Zita

Opus Jazz Club, augusztus 13., 20:00

Gereben Zita a hazai könnyűzenei élet kiemelkedő énekes-dalszerzője. Saját zenekarát 2009-ben alapította, akikkel eddig három, saját szerzeményeket tartalmazó nagylemezt jelentetett meg. Széles műfaji spektrumot lefedő repertoárjukban az r'n'b, a pop, a blues, és a jazz stílusjegyeit is magukon viselő szerzemények szerepelnek.

Söndörgő – Oj Javore… vendég: Sebestyén Márta

Városmajori Szabadtéri Színpad, augusztus 13., 20:00

Hosszú idő után ismét Magyarországon, a Városmajori Szabadtéri Színpadon lép fel az Európa-szerte egyik legnépszerűbb magyarországi zenekar, a Söndörgő. A koncert további különlegessége, hogy egy világhírű magyar népdalénekes, Sebestyén Márta csatlakozik hozzájuk.

Menopauza

Bujtor István Szabadtéri Színház, augusztus 13., 20:00

Mindenkivel megeshet – mármint ha nő, és elmúlt annyi… A mi történetünk ma játszódik, a new york-i
Bloomingdale’s áruházban – de játszódhatna a világ bármelyik más áruházában is. A szereplőink négy nő, és velük is megesik az… Az, amiről nem szeretünk beszélni. Mert tabu. De mi most megdöntjük. Ismerős sorsok, világhírű slágerek, ellenállhatatlan humor. A színpadon négy díva, négy csodálatos nő, akik mesterei a humornak és varázslatosan énekelnek…

Csíksomlyói Passió

Debrecen Főtér, augusztus 13., 20:00

A Nemzeti Színház produkciójának létrehozása során e hagyomány teljességére támaszkodni kíván. Így arra az 1897-ben megjelentetett kéziratos gyűjteményre is, mely négyfajta passiójáték-típust tartalmazott. Ez képezte Balogh Elemér és Kerényi Imre szövegkönyvének az alapját is, melyből az 1981-es nagysikerű színdarab készült. Az elmúlt 35 év során azonban Kilián István áldozatos munkájának eredményeként napvilágot látott a csíksomlyói passiójátékok teljes szöveganyaga is.

A BudaTeher bemutatja: Blue Flamingos feat Parragi Rebeka

Budapest Jazz Club, augusztus 13., 20:30

A Blue Flamingos Quartet egy fiatalokból álló formáció. Repertoárjukat saját szerzemények, illetve a számukra legkedvesebb standardek alkotják a kortárs, a modális jazz és a bebop háromszögében egyensúlyozva. Ezen az estén a Bartók konzi frissen végzett növendéke, Parragi Rebeka énekesnő csatlakozik a formációhoz.

30. Zempléni Fesztivál

Több helyszínen, augusztus 13-22.

A Zempléni Fesztivál a természeti környezettel és a gyönyörű történelmi helyszínekkel harmonizáló, finomra hangolt művészeti fesztivál, ami megadja látogatóinak a felfedezés örömét a felvonultatott különböző zenei műfajokban, irodalomi, színházi és táncszínházi előadások és kiállítások során csakúgy, mint a helyszínein elérhető gasztronómiai, borászati értékekben.

Kolorádó Fesztivál 2021

Nagykovácsi, augusztus 14-ig

Kolorádó egy szép, zöld és szabad fesztivál. Az, amit mindig is keres egy ilyen helyen az ember: minőséget a mennyiség helyett, törődést a csillogás helyett, szabadságot az elkerített VIP-részlegek helyett. Megtalálod a fesztivált Budapest és a természet határán, a budai dombok óvó vonulatai között. Egy olyan erdő közepén, ahol kicsit minden más: valahogy jobban működik a világ.

Rozé, Rizling és Jazz Napok

Óváros tér, Veszprém, augusztus 13-22.

A Rozé, Rizling és Jazz Napok, a VeszprémFest kísérőrendezvénye, borfaluval, és gasztronómiai csemegékkel! 30 koncert, 30 zenekar, több mint 200 fajta bor, habzók, pezsgők, prosecco-k.

EFOTT 2021

VVSI Velencei Evezőspálya, Sukoró, augusztus 15-ig

Az EFOTT rajongóinak biztosan nem kell nélkülözniük egyet sem a zenei műfajok közül: többek között az alternatív, a rock és a hip-hop nagyágyúi is színpadra lépnek, de természetesen nem maradnak el a lemezlovasok tombolásai sem. A 2021-es EFOTT fesztiválnak ismét a Velencei-tó északi partja ad otthont, ám a rendezvény területe az előző évekhez képest fél kilométerrel nyugatabbra, Sukoró irányába költözött.