Inkább, mint a gyomorfekély

A Furcsa játék és a Pánikszoba izgalmas elegye hagy némi kivánnivalót maga után, ugyanakkor az utóbbi évek egyik legmellbevágóbb filmötlete.

Amerikai pszichó

Van az úgy, hogy az embernek muszáj kieresztenie a gőzt. Ennek élettani hatásai ma már nem képezik vita tárgyát, inkább adjuk ki a mérgünket, minthogy belül rágja ki a helyét a gyomorfekélynek. A feleségek néha beérik egy bevásárlással a Tescóban, mi meg alkohol hatására képzeljük magunkat hangos bátraknak és szólítunk fel takarodóra aktuális kormányokat. És ettől kicsit megnyugszunk. De megint más, amit A bűn éjszakája vet fel: három gazdasági válság után az USA új alapító atyákat és új alkotmányt tudhat magáénak, mert a porig rombolt gazdaságba csak a radikális újratervezés volt képes életet lehelni. Az amerikai társadalom immár egy gigaméretű középosztály, virágzik a kertváros, magasan a részvények. A szomszéd új kocsija okozta irigység és gyűlölet pedig évente egyszer legálisan levezethető: a Megtisztulás éjszakája az új Halloween, 12 sötét óra, amikor mindent szabad, akár gyilkolni is. A törvény erre a fél napra feloldja a korlátokat, szabad a mészárlás, mindenki élje túl, ahogy akarja. De reggel hétkor takarodjon vissza termelni és a következő 365 napban viselkedjen tisztességes amerikai polgárként.

[img id=481804 instance=1 align=left img]Mögötted! Mögötted!

A konkrét történés pedig, hogy egy család, amely köszöni szépen, nem kér ebből a megtisztulásdiból, vélt biztonságban tervezi eltölteni az éjszakát, ám ez persze nem így történik. Ajtójuk előtt megjelennek a helyi Patrick Batemanek, akiket tehát törvény nem, biztonsági zár pedig csak talán tart távol az öldökléstől. Az ötlet zseniális, ám itt pechünkre rögtön párhuzamba is állíthatjuk az Elysiummal, amely szintén nagy dobásnak ígérkezett eredetisége miatt, aztán csak sikerült hanem is el-, de meg-megcsúsznia különböző banánhéjakon. Már nem is tudom, melyik film kapcsán emlegettem fel a közelmúltban itt a port-hu-n, hogy rendkívül kellemetlen még mindig elsütni azt a megoldást, amikor a ravasz meghúzására készülő gonoszt az utolsó pillanatban egy valahonnan odakeveredett, már percek óta nem látott szereplő lövi le hátulról. Ez a film ezt háromszor (!!!) is eljátssza, ebből kettő ráadásul pofátlanul közel, talán ha három percen belül egymáshoz látható. Ha más mondja, nem hiszem el, hogy 2013-ban ilyen még van. Mint ahogy hűtő- stb. ajtót se tessék nyitva hagyni, mert tudjuk, hogy amikor emberünk (többnyire nő) becsukja, ott fog figyelni valaki ijesztő mögötte. Tudjuk, mert már a hetvenes években is benne volt vonatkozó horrorfilmekben, látszik, mit látszik: ordít a beállításról, hogy csak azért nézzük azt a rohadt ajtót belülről, benne tejes dobozzal, tojással, sörrel, az isten szerelmére! Elnézést, kicsit ragadtattam magam. Talán tényleg szüksége volna ilyenkor az embereknek arra, hogy büntetlenül kiadják magukból a dühöt és fejszével verjenek szét mozigépeket.

Ijesztő természetesség

A bűn éjszakája dermesztő hangulattal tölti meg a vetítőtermet az első perctől kezdve. Mégpedig azért, mert nevezett a kiindulópontot olyan természetesen kezeli, hogy attól nagyon nehéz ám nem halálra rémülni. Hogy ez a szituáció, ez nem véleményes, ez általánosan elfogadott és konkrét mutatók igazolják helyességét. A karakterek viselkedése ehhez képest olyan, amilyen; a történések logikájának eredője, hogy ez a normális állapot. Illetve hogy ez az utópia nem egy diktatórikus berendezkedést fest le. Ahhoz inkább szokva vagyunk sötét jövőképpel riogató filmekből, itt viszont, ahogy a híradásokból megtudjuk, megvannak a Megtisztulás napjának ellenzői is, mint rendes demokráciákban. Tüntetnek, tüntetnek,majd hazamennek. És ez az, ami igazán fel bírja zaklatni a nézőt, ez a valóságosság. Hazafelé rúgjunk bele egy szemeteskukába, ha nagyon muszáj, az nem üt vissza. De ezen a ponton álljunk meg.

Kinek ajánljuk?
- Társadalomkritikára fogékonyaknak.
- Thriller-rajongóknak.
- Akiknek a Mielőtt éjfélt üt az óra után most Ethan Hawke veszélyesebb arcát akarják látni.

Kinek nem?
- Ijedősöknek.
- Klausztrofóbiásoknak.
- Akik így is félnek attól, mit hoz a közeljövő.

8/10