Kirúgta a saját cége a nőket megalázó és szexuálisan zaklató producert

A múlt héten kipattant botrány miatt Harvey Weinsteint elbocsájtotta a Miramax.

Október 5-én a The New York Times lehozott egy cikket, amelyet hosszas nyomozás előzött meg, és számos esettel bizonyították, hogy az egyik legnagyobb hollywoodi filmproducer, a Miramax stúdió feje, Harvey Weinstein rendszeresen zaklatta a női beosztottjait és azokat a színésznőket, akiknek szerepet kínált fel. Eddig is köztudott volt, hogy a  producer hirtelen haragú, nagyon rossz természetű ember, ám a most kiderült esetek még gyalázatosabbnak mutatják be.

Fotó: Drew Angerer/Getty Images

 

A Miramax filmstúdiót testvérével, Bob Weinsteinnel alapította 1979-ben, és a 90-es években vált sikeressé. A stúdió gyártotta többek között a Ponyvaregényt, a Szerelmes Shakespeart, a New York bandáit, a Sikoly-sorozatot, a Sin City-t és a Chicagót.

A cikk több esetről is beszámol. Két évtizeddel ezelőtt  Weinstein egy Beverly Hills-i hotelba hívta Ashley Juddot. A fiatal színésznő abban a tudatban volt, hogy egy munkareggelire megy, ám a producer a szobájába hívatta. Egy szál fürdőköpenyben fogadta Juddot, és felajánlotta, hogy ha megmasszírozza, majd végignézi, ahogy zuhanyzik, talán lehet szó közös munkáról.

2014-ben Weinstein ugyanabba a hotelszobába hívta fel Emily Nestort, aki az első munkanapját töltötte a cégnél. Szexuális szolgáltatásért cserébe a producer megígérte, hogy gyorsan feljebb juthat a ranglétrán. Rá egy évre, szintén a hotelszobában, a Miramax egyik dolgozóját, Lauren O'Connort zaklatta: neki is a meztelenkedéssel és a masszázzsal jött elő. A nő sírva és kétségbeesve hagyta ott, majd később levelet írt a Miramax vezetőinek. "Ez a munkahely mérgező a nők számára" - írta. "Én egy 28 éves nő vagyok, megpróbálok élni és karriert teremteni. Harvey Weinstein 64 éves, világhírű és ez az ő cége. Az erőegyensúly: én 0, Harvey Weinstein 10.

A New York Times számos női alkalmazottal beszélt, levelezésekhez jutottak hozzá, és kiderítették, hogy az elmúlt három évtizedben Weinsteinnek több hasonló ügye is volt, és legalább nyolc esetben, a nyilvánosság elkerülése miatt a színfalak mögött sikerült megegyeznie a zaklatott nőkkel - ezt névtelenül a cég alkalmazottai is megerősítették. A Miramaxon belül, a felső vezetés körében közismert volt, hogy a producer hogyan bánik női alkalmazottaival, és több tucatnyian szenvedték el a megaláztatásokat, csupán maroknyian mertek szembeszállni vele. De Weinstein hallgatásra kötelezte dolgozóit, szerződésekben kötötte ki, hogy semmi rosszat nem mondhatnak a cégről, és a zaklatott nők a hosszú és drága pereskedéstől félve inkább elfogadták a hallgatásukért cserébe felajánlott összegeket. Összesen több millió dollárt fizettek ki a hallgatásukért, többek között százezer dollárt Rose McGowannak, akivel az egyik Sundance Film Festivalon kezdett ki 19997-ben.

A cikk publikálása előtt a producer reagált a híresztelésre, miszerint kitálalnak ezekről a borzalmas ügyekről. Akkor cinikusan csak azt mondta, hogy nyilván hazugságot fognak írni róla, de olyan jónak találja a sztorit, hogy meg akarja venni a filmjogait. A cikk után Weinstein ügyvédje nyilatkozta, hogy perelni fognak. Arra hivatkozott, hogy The New York Times újságírója mendemondákra alapozza a vádakat, téves jelentésekre, amelyeket ellopott egy dolgozó személyes dokumentumai közül, és ezt szemtanúkkal is tudja bizonyítani. Elmondása szerint bizonyítékokat juttatott el a lapnak, amelyek a cikk állításait cáfolják, de a Times visszautasította azokat, és sietve leközölték a vádakat felsoroló cikküket. Bíróság elé viszik az ügyet, és az összeget, amit a perrel nyernek, női szervezeteknek adományoznak.

Weinstein nyilatkozatot adott ki a cikk megjelenése után, amelyben korábbi cinizmusának nyomát sem találni. Viselkedését azzal indokolta, hogy a 60-as, 70-es években nőtt fel, amikor még egészen máshogy működött a világ, máshogy viselkedtek az emberek, és mások voltak a munkahelyi szabályok is. Azóta megbánta, amit a nőkkel tett az elmúlt évtizedekben, és tisztában van vele, hogy fájdalmat okozott nekik. Tiszteli a nőket, és jó útra akar térni, amiben szakemberek is segítenek neki.

Az elmúlt napokban többen is felbukkantak, hogy saját történetükkel támasszák alá Weinstein förtelmes viselkedését. Lauren Sivan tévériporterrel egy évtizede esett meg, hogy a producer az ő jelenlétében egy  New York-i étterem halljában maszturbált, és egy virágcserépbe ejakulált.

Az ügy legfrissebb fejleményeként a Miramax vezetősége kirúgta a társalapító producert. A The Hollywood Reporter forrása szerint felajánlották neki, hogy csendben megegyezzenek és magától hagyja el a céget, de Weinstein nem ment bele. A vezetőség három tagja lemondott.