Kiskakukk, a háborúellenes kamaraabszurd

Ha orosz háborús filmről beszélünk, akkor általában a Vörös Hadsereg második világháborús hőstetteit taglaló opuszok jutnak eszünkbe. Alekszander Rogozskin Kiskakukk című mozija is ebben az időszakban játszódik, azonban teljesen különbözik az eddig látottaktól. A magyarországi bemutató alkalmából Budapesten járt a három főszereplő: Anni-Kristina Juuso, Ville Haapasalo és Viktor Bicskov.

Alekszander Rogozskin Kiskakukk című mozija bizarr szituációt vázol fel. A történet 1944-ben játszódik Karéliában, ahol egy helybeli parasztlány házában keres menedéket Veikko (Ville Haapasalo), a finn katona. Azonban a lány már ápol egy szovjet tisztet, Ivánt (Viktor Bicskov). A helyzet igazi pikantériája, hogy egyikük sem ért a másik nyelvén. (Csak a film nézői értik mindhárom szereplőt a feliratozást olvasva.) Anni (Anni-Kristina Juuso) - később kiderül, hogy az igazi neve Kiskakukk -, a lány pedig mindkettőjükben az embert, de leginkább a férfit látja: férjét négy éve nem látta, és minden mozdulatában, gesztusában udvarol a két katonának - amit sokáig persze mindketten félreértenek. Három különböző kultúra, gondolkodásmód összpontosul egy kis térben: igazi kamaraabszurd.

- A Kiskakukk a kommunikációképtelenségről, a háború értelmetlenségéről és a szeretet diadaláról szól - foglalta össze az "üzenetet" Viktor Bicskov a minap a Toldi moziban tartott közönségtalálkozón. A két férfi először gyűlöli egymást, mindketten azon gondolkoznak, hogyan öljék meg a másikat. A mese végére barátok lesznek, de a sorozatos egymás melletti "elbeszélések" és a kommunikációképtelenség miatt Veikko majdnem életét veszti. A színész kitért az Irakban zajló harcokra is; ahogy mondta, nagyon szomorú, hogy egyesek most is éppen emberéleteket követelő háborút játszanak. A Kiskakukkban a nő a legfontosabb - tette hozzá. Az ő figurája, a természettel folyamatosan küzdő ember jelképezi azt a szeretetet és humánumot, amely kiöli a két katonából a gyűlöletet.

A rengeteg helyzet- és jellemkomikummal, valamint megható jelenetekkel teletűzdelt történetet Ville és Viktor találta ki közösen még 1994-ben, amikor egy évig Finnországban dolgoztak. Később megkeresték Alekszander Rogozskint, hogy írjon nekik színdarabot belőle. A rendező végül filmre álmodta a két barát alapsztoriját.

Kiskakukk szerepére nagyon sokáig keresték a megfelelő színésznőt, ugyanis nagyon kevesen vannak, akik még eredeti saami nyelven beszélnek. A finn rádióban dolgozó Anni-Kristina Juuso elmondta: korábban nem hitte volna, hogy éppen a nyelvtudása lesz az, aminek köszönhetően megkapja majd első filmszerepét. A trió egyébként tervezi már a következő közös filmet, de hogy mi lesz az, arról egyelőre nem árultak el semmit.