Kövesék karácsonya

Amióta világ a világ, és a Télapó is hollywoodi alkalmazásba került, a decemberi filmkínálatból egész egyszerűen nem hiányozhatnak az egymás szeretetére (extrémebb esetben világbékére és szelektív szemetelésre) ösztökélő csillámporos családi mozik.

A filmkészítők puttonyából idén nemcsak Cserhalmi Gyuri bácsi torzonborz áruházi mikulása dugta ki fejét a magyar film kitartó híveinek örömére, de Hollywoodból is megérkezett a jókívánság, méghozzá egy igazi sztárcsapat tolmácsolásában.

A Kőkemény család válogatott színészek jutalomjátéka, olyan sztároké, akiknek fanclub-jai ezúttal egyesült erővel ostromolhatják meg a filmszínházakat. Stone-ék karácsonyfáját olyan hollywoodi kis és nagyasszonyok veszik körül, mint Sarah Jessica Parker, a Szex és New York üdvöskéje, Diane Keaton, Woody Allen egykori múzsája, vagy az ifjabb férfiszíveknek kedves Claire Danes, akik minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy mosolyt vagy éppen könnyeket csaljanak ki rajongóikból. Meg kell, hagyni, a lányok és asszonyok - noha néha van egy kis lökdösődés a reflektorfényért - jól teljesítenek. Ez az ő filmjük, itt ők diktálnak, s ehhez minden segítséget megkapnak a kamera túloldaláról.

A szerepek egytől-egyig személyre szabottak: Keaton mi mást is játszhatna, mint egy sokszínű nagycsalád bohém és ultraliberális nagyasszonyát, Parker a csetlő-botló nagyvárosi neurotikust, Danes pedig az ártatlan mosolyával mindenkit lefegyverző hajadont. Mivel a rajongók éppen azt kapják, amire befizettek, aligha fogják számon kérni bálványaiktól, hogy új vonásokkal nem igazán gazdagították a jól ismert figurákat. Ha pedig mégis akadna valaki a hátsó sorokban, aki felemlegetné, hogy ugyanezt a történetet nem is olyan régen például Jodie Foster is megrendezte, nyugodtan hurrogjuk le a tudálékosát. Mivel a Kőkemény család kimondottan a fanclubok mozija, édes mindegy tehát hogy a Foster-rendezte, és Koltai Lajos-fényképezte mozi (nálunk Egy békés családi ünnep címmel jelent meg DVD-n) fanyar humora nehezen mérhető a Kőkemény család üdvözlőlap-idilljéhez.