Meghalt Gene Wilder

A Fényes nyergek, a Dutyi dili és a Willy Wonka és a csokoládégyár sztárja 83 éves volt.

83 éves korában, az Alzheimer-kór következtében kialakult komplikációk miatt elhunyt Gene Wilder amerikai színész és komikus, a Mel Brooks-filmek sztárja - írja az MTI. A hírt a színész családja közölte. Jordan Walker-Pearlman, Gene Wilder unokaöccse azt is elmondta, a komikus azért tartotta titokban súlyos betegségét, hogy az őt Charlie-ként ismerő gyerekek ne az Alzheimer-kórral kapcsolják össze a hóbortos karaktert.

 A sztár 1933-ban született Milwaukee-ban, Jerome Silberman néven egy Oroszorszégból bevándorolt zsidó családban. Karrierjét a '60-as években színpadi színészként kezdte, életét az a darab változtatta meg mindörökre, amelyben Anne Bancroft volt partnere. A színésznő akkoriban Mel Brooks rendezővel járt, akivel Wilder jó barátságba került. 

Mel Brooks kapcsolatai révén kapta első filmszerepét is: a Bonnie és Clyde-ban alakította a bűnöző páros által elrabolt temetkezési vállalkozót. A rendezővel forgatott első közös filmje, a Producerek 1967-ben hatalmas siker lett, Wildert Oscar-díjra is jelölték a legjobb mellékszereplő kategóriájában. Az 1971-es Willy Wonka és a csokigyárban, egy fiatal bárányba beleszerelmesedett orvost az 1972-es Amit tudni akarsz a szexről... című Woody Allen-filmben. Az 1974-ben készült Az ifjú Frankenstein meghozta neki a következő Oscar-jelölést, igaz nem a színészi munkáért, hanem a legjobb adaptált forgatókönyvért járót, amit egyébként Brooksszal együtt írtak meg.

Gene Wilder és a 2005-ben elhunyt Richard Pryor a filmtörténet legendás párosát alkották, olyanok voltak, kmint Bud Spencer és Terence Hill. Bár Pryort már az 1974-es Fényes nyergek idején megismerte, csak 1976-ban álltak először együtt a kamerák elé a Száguldás gyilkosságokkal című filmben. A hatalmas bevétel a sikeres munkakapcsolat kezdetét jelentette: sorban jött a Dutyi dili (1980), a Vaklárma (1989) és aFolt a zsákját (1991). Wilder és Pryor duója ráadásul annak ellenére lett népszerű, hogy az összhangot csak a közös munka során találták meg, a magánéletben viszonyuk inkább hűvösnek volt nevezhető.