Next - A holnap a múlté

  • TóCsa / PORT.hu

És az év leghülyébb frizura díjának nyertese: Nicolas Cage!!! Már A szellemlovasban sem volt semmi a hajbeültetés és a feketére festett séró, de Cage most még erre is rátesz egy lapáttal, amikor Tom Hanks A Da Vinci-kódbeli frizkóját majmolja, pedig a maga idejében az is egy díjnyertes fodrászmunka volt. Szerencsére a Next nem Cage hajáról szól, de ha valakit másfél órán át kell néznünk a vásznon, akkor a kopaszodástól való görcsös félelmet nem hagyhatjuk szó nélkül.

A film - melyben a színész producerként is közreműködött - Philip K. Dick egyik novellájából készült, melyben egy vegasi bűvész azzal a képességgel bír, hogy két perccel előre látja a saját jövőjét. Az alkotók ezúttal nem kértek az író filozofikus megközelítésmódjából, és A felejtés béréhez hasonlóan (azt John Woo formálta saját képére) inkább egy látványos akcióorgia felől kívánták megközelíteni a történetet. Lee Tamahori rendező filmográfiáját nézve (Halj meg máskor!, XXX 2?) ebben nincs is semmi meglepő, így Frank Cadillac sztorija egy olyan üldözéstörténetté válik, ahol egyik részről az FBI próbálja megszerezni hősünk látnoki képességeit, másik részről pedig az atombombát felrobbantani akaró terroristák próbálják likvidálni Franket, mielőtt az lebuktathatná őket.

A kilencvenes évek óta divatos az akciófilmekben izompacsirták és szilikonmacák helyett valódi színészeket szerepeltetni, és van néhány mozi, ami ezt indokolttá is teszi, de a Next nem tartozik ezek közé. Julianne Moore az FBI-ügynök szerepét csípőből oldja meg, felhasználva a Hannibal-ban felvett Clarice Starling figura manírjait, Jessica Biel pedig üres fejű szépségként jár-kel a vásznon, pedig más filmekből tudjuk, hogy azért ennél ő többre hivatott.

Az akciószekvenciák több-kevesebb (a vonatjeleneten azért még dolgozhattak volna a CGI-s srácok) sikerrel működnek, de ami igazán kiemelkedő a Next-ben, az a lehetséges jövőképek bemutatása. Amikor például Cage lejátssza magában Biel leszólításának variációit, és végül a sok képzelt csalódás után odamegy hozzá a tuti dumával, az valami rendkívül szórakoztató, és az Idétlen időkig legjobb pillanatait idézi. Cadillac ráadásul mindig előre tudja, hogy merről fog jönni a következő ütés vagy golyó, épp ezért az akciójelenetekben egymaga képes felvenni a harcot kisebb seregekkel.

Tamahori filmje hangulatában leginkább Tony Scott Déja Vu-jét idézi, szóval azok, akik vevők a sci-fi elemekkel dúsított akciófilmekre szerelmi szállal fűszerezve, nem csalódhatnak nagyot. A Philip K. Dick rajongók pedig húzzák ki valahogy a Szárnyas fejvadász vágatlan DVD változatának megjelenéséig.