Nyári kaland

Gondolkodtál már valaha azon, milyen is lehetett Sir Arthur Conan Doyle híres nyomozója, Sherlock Holmes gyerekkorában? Kis-Szabó Márk és Bernáth Zsolt e kérdés nyomán készítették el új filmjüket.

Holmes frissen érkezik a városba, első ismerősével, Watsonnal pedig hamar egymásra is találnak. A kíváncsi fiú azonnal észreveszi, hogy a város gyerekeivel valami nincsen rendben, és nyomozásba kezd, hogy végül olyasmire bukkanjon, amire senki sem számított.

A történet természetesen nem a valódi Sherlock Holmes és Dr. Watson gyerekkorával foglalkozik, csupán a két főszereplőnk, Holmes (Szénási Kristóf) és Watson (Ungvári Ádám) lelkes rajongói Doyle detektívének. A történet egy magyar kisvárosban játszódik, ahova hősünk nagymamáját jött meglátogatni a nyári szünetre. Az események forgatagában hamar megismerkednek Icával is (Kugler Nikolett), aki szintén a gyerekek ügyében nyomoz.

A film hozza mindazt, amit egy ifjúsági kalandfilmtől elvárnánk, sőt, talán többet is. Sokáig finoman játszik a hihető és hihetetlen határán, míg végül a hihetetlen mérlegére billen. De ne legyünk előítéletesek! Mind voltunk gyerekek, és mind szerettük eltúlozni az életünk nagy kalandjait, nem igaz? Pontosan ezt teszik főszereplőink is. Nehéz eldönteni, hogy a film fantasztikus eseményei tényleg megtörténtek-e vagy csak a gyermeki fantázia játszott velünk, de ez a kérdés csak annyira lényeges, mint minden elmesélt nyári kaland.

Gyerekeknek kellemes szórakozást nyújt az izgalmas történet, a remek utómunka, az izgalmas helyszínek és az álmok megvalósítása. Hiszünk a gyerekek leleményességében és szurkolunk nekik, hogy sikerrel járjanak. Bár néhol zavaró lehet, hogy hetedikes létükre irreálisan nagy tudással rendelkeznek, apró botlásaik és tévedéseik teljesen emberivé teszik a karaktereket.

Egy nagyon szerethető, kedves alkotás, amit bátran ajánlok bárkinek, aki gyerekét, kistestvérét, unokatestvérét egy esti mozizással akarja meglepni.