Párizsban, külvárosban, 1936-ban

Vannak filmek, amik azért készülnek, hogy építsék az országimázst. Elsősorban külföldön, de egy-egy gyenge pillanatban a hazaiak is örülnek neki. A franciákban (egy külföldi szemével) van annyi nemzeti érzés, hogy örömmel fogadjanak egy filmet, amiben mulató, forradalmár, szerető, feltörekvő énekesnő, Párizs és sok sok sanzon van.

A kórista után limonádé
Christophe Barratier író-rendező korábban a Kóristák című filmmel lett népszerű. Akkor egy lenyűgöző filmet készített egy tanárról, aki egy kemény nevelőintézetbe viszi el a szabadság szelét. A tanárt alakító Gérard Jugnot a Külvárosi mulatóban is játszik. Egy sikertelen mulató vezetőjét. És egy apát.

Szépek és jók
Az eredeti cím Külváros 36, de mindenhol máshol Párizs 36-nak fordították a címet, ez ugyanis egy sikeres előadást fémjelez a mulatóban, de igazából az itthoni fordításunk is visszaadja a hangulatát a filmnek. Nem bonyolult, fölösleges lenne a címen rugózni. A történet 1936-ban játszódik, egy rendőrörsön indít. Az egyik asztalnál egy kedves, picit köpcös, bajuszos bácsika ül, meg is jegyzi a nyomozó, hogy "nem úgy néz ki, mint egy gyilkos". Elindul a kihallgatás, és elindul a történet is. Találkozunk a tönkremenő félben lévő mulató összes szereplőjével, és egy gonosz fasiszta befektetővel is, aki kaján vigyorral rúg ki mindenkit és zárja be a mulatót.

Az érdekes figura
A film a szívszorító történetek ellenére, igazi limonádé, a karakterek egyszerűek, nincs bennük semmi árnyék. Aki gonosz, az nagyon gonosz, aki jóságos, az nagyon jóságos. Gérard Jugnot -ot külön ki szeretném emelni: nem az árnyalt figuráért, hanem azért, a játékért, ami egy hétköznapi és egyszerű ember karakterével művelni tud. Tekintetében mindent összegyűjt, ami egy kispolgári hétköznapi embert jellemez, ugyanakkor ezzel az őszinte és eredeti játékkal minden ilyen embert hőssé és különlegessé is tesz. Mimikájával eléri azt még egy ilyen egyszerű filmben is, hogy showman mögül kikandikáljon egy pillanatra az ember.

Summa
Barnított képkockák, harmincas évekbeli ruhák, rengeteg tangóharmonika sok sok sanzon. Hogy hangzik ez? A francia táncos-zenés mulató, olyan franciaországban, mint itthon a gulyásleves. A gulyáslevesről szórakoztató filmet készíteni kicsit nehezebb lenne, mint egy mulatóról - nem csoda, hogy erről már sok készült, a gulyáslevesről még egy sem. Pedig kiváncsi lennék egyre azért. A külvárosi mulató egy estére kellemes film, hatalmas érzelmekkel, sok tánccal és felejthető figurákkal.

Kinek ajánljuk?
- Annak, aki szerint Franciaország a művészek és a sanzon országa.
- Annak aki szereti a századeleji zenés mulatságokat.
- Akik nem akarnak gondolkodni.

Kinek nem?
- Akik nem szeretik a francia filmeket, meg a gulyáslevest.
- Akik az életről akarnak filmet nézni.
- Akik gondolkodni akarnak.


7/10