Szőke mogyorók

Mindig a régi nóta' - morogta Miki a vizezett Zweigelt fölött, pár perccel Szőke András filmbemutatója után. Nem volt ám könnyű rátalálni az sarki kocsmának álcázott sarki kocsmára, de a Helyfoglalás végül megérte.

Szőke András hetedik játékfilmjét odalent teltházas, odafent már szellősebb közönség előtt mutatták be. A 'Helyfoglalás, avagy a. mogyorók bejövetele' követte a kattant masszőr eddigi munkásságát: ismert arcok és ismert poénok tűntek fel a honfoglalás-remix történetébe ágyazva. A 'béla-én-vagyok' hangulatú film főszereplői Galkó-Álmos, a futtában fingó kurír és Szőke-sámán, ők játszák újra a bejövetelt, rendhagyó kamerarévületektől és játszótéri színészdemonstrációktól övezve.

Talán a filmnek is köszönhető, hogy a tegnapi hangulattal ellentétben a közönség most széles mosollyal az arcán mutatkozott a füsttel és hostesslányokkal tapétázott folyosókon. Mégis meglepődhet az, aki a tavalyi szemlét vette mércének, hiszen váratlan fordulatként idén feltűnt a filmes hi-tech ipar krémje is. Úgy tűnik, a lelkes médiaszakos bölcsészek egész jól elvannak a Silicon Graphics plazmamonitorai, na meg a szemle hivatalos honlapja, a magyar.film.hu felé épített i-Mac gépsor előtt.

Nehéz elhinni, hogy pár év múlva esetleg a filmszemlén köttessenek a nagy üzletek, most mégis úgy tűnik, hogy egyesek komolyan gondolják az esemény súlyát. Jó ezt látni, még így a vizezett Zweigelt fölött is. Ha minden igaz, holnap már lesz más is.