(Tengeri-) malaccal teljes

Édesek - és ezúttal elszántak is azok a kisemlősök, akiket a világ megmentésére tenyésztettek és képeztek ki. Figyelmeztetés felnőtteknek: vigyázat, a G-Force - Rágcsávók a családi pénztárcára ható erőteljes cukiság-veszélyt hordoz!

Kedvencek
A kisállatok filmes szerepeltetése fél-sikernek számít, hiszen mind a csemeték, mind a szüleik szeretik őket - sokan odahaza is tartanak belőlük -, előbbiek azért, mert olyan édesek és kezelhetőek (hozzájuk képest a kisgyermekek független individuumnak érezhetik magukat) utóbbiak azért, mert gyermekbarátok, nem vérengző típusúak, és agresszióban teljességgel híján állnak. Az erőszaktól nem egészen mentes (akció/kaland-) filmek amerikai producer-guruja, Jerry Bruckheimer - legutóbbi termése: a Karib-tenger kalózai-trilógia, A nemzet aranya 1-2., Bad Boys 1-2. stb. - tudja ezt jól, tehát fogta és jól levezényelte a G- Force - Rágcsávók című animáció munkálatait, a 2003-as Kenguru Jack című filmje forgatásán megismert látványtrükk-felelős Hoyt Yeatmant (aki vizuális effekt felelősként közreműködött az Ultrakopó meg a Sky High - és így tovább című filmek elkészítésében is) bízva meg a rendezéssel, aki direktorként ezzel a mozgóképpel debütált. Biztos, ami biztos: Bruckheimer azért rendezője mellé rendelte a "karibi" forgatókönyvíró fiúkat, Ted Elliottot és Terry Rossiot is.

Világmentés - nem a méret számít
Ennek ellenére a film a harminc éves és idősebb korosztály számára abszolút felejthető, bár igaz, az Alvin és a mókusok "héliumhangon" dumáló és éneklő rágcsálóit most megússzák. De hát ez a film nem is számukra készült. Persze, aki egyszerű elvárásokkal megy a moziba (simogatnivaló, szimpatikus kisemlősök világmentő kalandjai), nem fog csalódni. A Yeatman - és Elliott, Rossio, illetve Tim Firth (Egy boltkóros naplója, Felül semmi), a Wibberly házaspár (A nemzet aranya 1-2. és sajnos: Összekutyulva), Marianne (a feleség) és Cormac (a férj) - írta történet szerint az Egyesült Államok kormánya egy titkos programban több mint egy évszázada képez ki állatokat hírszerzésre. Egy forradalmi felfedezéssel azonban a kísérletek új fázisba jutnak, és létrejön egy igazán különleges osztag, a G-Force: azaz a legmodernebb, high-tech kémfelszereléssel ellátott tengerimalacok csapata. A "Rágcsávók" mancsában van a világ sorsa. Az apró kommandó vezetője Darwin (eredeti hangja: Sam Rockwell), aki vérbeli vezérként nem tud elfogadni más eredményt, csak a győzelmet. Különleges ügynökei pedig a legkiválóbbak: a kibírhatatlan modorú fegyverspecialista Blaster (eredeti hangja: Tracy Morgan), a szexi harcművész-mester Juarez (eredeti hangja: Penélope Cruz), a felderítés "légy-a-falon" módszerével dolgozó bajnoka, Mooch, a bögöly (eredeti hangja: Dee Bradley Baker), valamint Speckles, a komputer- és információspecialista vakond (eredeti hangja: Nicolas Cage). A küldetés pedig nem hétköznapi: ellenfelük egy ördögi milliárdos (eredeti hangja: Bill Nighy), aki igába akarja hajtani a földgolyóbist.

Hangok és számok
Mint olyan sok más animációban (számítógépek alkotta/rajzolta filmeknél), így itt is nagynevű filmsztárok kölcsönözték a hangjukat (az eredetiben) a szereplőknek: Rockwell, Cruz, Cage, Nighy, Steve Buscemi. Ezt nem pusztán a pénzkeresetnek tudjuk be, érzik, hogy a kreatív jövőbe az út a "mesterségesen" előállított filmeken át vezet. S bizony aki lemarad, az kimarad. E filmek jelentőségét ebben az esetben az is mutatja, hogy a július végi hétvégén ez a Disney-mozi 32,2 millió dollárt produkált nyitásképpen - és ezzel megelőzte az új varázslótanonc-filmet (Harry Potter és a Félvér Herceg, nyitó hétvégei amerikai bevétel: harminc millió dollár).

Kisállati
Kémfilmes, bandaháborús kisállat-animációt már láttunk, például a 2001-ben forgatott Kutyák és macskák című Lawrence Guterman-filmet, ahol élő ebeket és cicákat animáltak beszédesre, már akkor sem éreztük az átütő hatást, a mostani animáció sem nyűgözött le bennünket. Az tagadhatatlan, hogy a tengerimalacok és szőrös társaik annyira élethűre sikeredtek, hogy legszívesebben csak tutujgatnánk őket. Ez a film azonban valóban nem nekünk szól, hanem a gyermekes családoknak, s leginkább: azok kiskorú tagjainak. Ők biztosan jó élménnyel térnek haza - a felnőttek figyelmébe ajánljuk, hogy amennyiben nem akarnak reggelente tengerimalac-sipítozásra ébredni, a film után kerüljék a kisállat-kereskedéseket. Legalábbis egy darabig.

Kinek ajánljuk?
- Tíz év alattiaknak.
- Az állatkerti séták során a kisállat-simogatókat értékelők számára.

Kinek nem?
- Akik állatos filmként egyedül a Cápát tudják értékelni.
- Azon szülőknek, akik szerint túl gyors (és hangos) a tengeri malacok emésztése.


5/10