Végszükség - A fiam nélkül soha

Az amerikai filmek, az amerikai popcorn mozik ellen ágálók valószínűleg ezúttal is károgva ballagnak ki a filmről. Pedig az amerikaiak megint úgy készítettek filmet, ahogy tőlük megszoktuk: profi módon, univerzális szájízzel.

A történet egyszerű - ha bonyolultabbra vágyunk, üljünk be David Lynch filmjeire. A sztori egyenes vonalú, hírből sem ismeri a labirintust, keressük a válaszokat az élet egyszerű kérdéseire, keressük megannyian, és mégsem találjuk.

A film átlagpolgárokról szól, úgy ahogy kell, kíméletlenül. Az apa arra ébred egy reggel, hogy különösebb beleegyezése nélkül elvitték a kocsiját. Nem kell ehhez tolvaj, csak lubickolás az adósság nevű tengerben, jelzálog és hasonló játékszerek. Viszont ha jön a baj, akkor csőstül jön. Ez igaz a jóra is, csak arról nem készítenek filmet.

A Denzel Washington által játszott John Q. Archibald részmunkaidős egy gyárban, nem tartozik a felső tízezerbe. Ez nem mindig baj, de vannak az életnek mozzanatai, amikor tipikusan jól jönne. Amikor fia, Mike összeesik egy baseball meccsen, a világ a feje tetejére áll. A szülők pillanatok alatt kénytelenek szembesülni a legrosszabbal: a fiuk halálos szívbeteg.
Az orvosok szerint hónapjai, hetei, napjai vannak hátra. A műtéthez donor kell, ezen kívül pénz a korházi költségekre, amelyet a társadalombiztosítás nem fedez. A legnagyobb baj azonban nem ez.

Miután John kimerített minden lehetőséget a műtéthez szükséges pénz előteremtéséhez, a kardiológiai osztály vezetőjéhez, a jóakaratú Dr. Turnerhez (James Woods) fordul. Dr. Turner nemet mond. Bármennyire is szeretne segíteni - végül is emberek vagyunk, csak ez nem mindig látszik -, a rendszer ellen most nem tehet semmit. Mike-ot haza akarják küldeni, ez pedig egyenlő lenne a kisfiú halálos ítéletével.

A film azt a kérdést feszegeti, milyen messzire képes elmenni egy hétköznapi ember, hogy megmentse gyerekét. Mit kell feláldoznia? Mindent? Vagy az sem elég?

A forgatókönyvet még 1993-ban John Kearns írta, miután cikket olvasott egy gazdag, idős emberről, aki szívműtéten esett át. Ha nem lennék gazdag, bizonyára már halott lennék - nyilatkozta az úriember.