Videón, ahogy Alec Baldwin a kamerára fogja a fegyvert a Rust forgatásán

A rendőrség nyilvánosságra hozta a kihallgatások felvételeit is.

Még tavaly októberben lőtte le Alec Baldwin a Rust című western forgatásán a film operatőrét, Halyna Hutchinst, de a nő halálának körülményei azóta sem tisztázottak. Baldwin nem tartja magát felelősnek, Hutchins családja viszont gondatlanságból elkövetett emberölés vádjával pert indított Baldwin és "mások ellen, akik felelősek voltak a forgatás biztonságáért, és akiknek a gondatlan viselkedése" vezetett az operatőr halálához. A család ügyvédje, Brian Panish azt állítja, hogy legalább 15, fegyverekre vonatkozó biztonsági előírást hagytak figyelmen kívül a forgatáson.

A Santa Fe megyei sheriffhivatal most nyilvánosságra hozott egy felvételt, amelyet a végzetes napon rögzített a Rust stábja – és talán maga Halyna Hutchins. A videón a westernkalapos színész egy templomban ül, és a kabátja jobb zsebéből előhúz egy revolvert, amit aztán ráfog a kamerára.

 

 

A rendőrség emellett Baldwin kihallgatásán rögzített felvételt is közzétette, illetve láthatjuk azt is, ahogy a lövöldözésben szintén megsérült Joel Souza rendezőt kikérdezik a kórházban. Souza ebben megerősíti a Baldwin által elmondottakat, mi szerint a színésznek a produkció fegyvermestere, Hannah Gutierrez-Reed adta át a pisztolyt azzal, hogy az "hideg" vagy „tiszta” (azaz biztonságosan használható).

Nyilvánosságra került az a felvétel is, amelyen Gutierrez-Reed még a forgatás helyszínén válaszol a rendőrök kérdéseire. A produkció kellékese, Sarah Zachry  közben azt írta egy üzenetben, hogy Gutierrez-Reed mindig is a kellékfegyvereket preferálta volna, ami Baldwinnak nem tetszett.

Alec nem szerette az álfegyvereket, még a műanyag kést sem. Valódi kést akart, de végül a tudta nélkül mégis a kellékkést adtam neki oda.”

Április 20-án az Új-Mexikó-i munkavédelmi hatóság 136 793 dollár büntetést szabott ki a produkcióra a biztonsági előírások megsértése miatt, állításuk szerint ugyanis nem dolgoztak ki olyan protokollt, ami megakadályozta volna, hogy éles lőszerek kerüljenek a fegyverekbe.

A nyomozásnak még messze nincs vége, a sheriffhivatal tovább vizsgálódik.

Via: Variety