12 érdekesség az 50 éves Adrien Brodyról

50 éve született a magyar származású Adrien Nicholas Brody. A mai napig ő a legfiatalabb Oscar-díjas a férfi főszereplő kategóriában, és meg is dolgozott a díjért rendesen!

1. Az 1973. április 14-én, a New York-i Queensben született Adrien Brody édesanyja a magyar származású, világhírű fotóművész, Sylvia Plachy, édesapja történelem professzor és festő, tőle van magyarosan csengő, valójában lengyel vezetékneve, és egy "lengyel" szerepért, Wladislaw Szpilman zongoraművész megformálásáért nyerte el 2003-ban a legjobb főszereplőnek járó Oscar-díjat A zongorista című Polanski-filmben.

2. Középiskolai tanulmányait a Queensi Gimnáziumban folytatta. Zsebpénzét többek között az off-Broadwayn eljátszott kisebb alakításokból szerezte meg, illetve Amazing Adrien néven születésnapokon mutatott be bűvésztrükköket. Később beiratkozott a New York-i filmfőiskolára. A kezdetek azonban nem indultak könnyen. Sokáig nem talált megfelelő munkát, 1992-ben pedig súlyos motorbalesetet szenvedett. Az ezt követő évben apró szerepet kapott Steven Soderbergh A hegyek ura (1993) című drámájában, és lassan sínre is került.

3. Első főszerepét A pénz ördöge (1995) című drámában kapta, ahol egy szerencsejáték függőt alakított, aki a maffiának tartozik pénzzel, miután veszít a lóversenyen, majd Mickey Rourke-kal és Tupac Shakurral játszott az Önpusztítók (1996) című filmben – Brody és Shakur a legjobb barátok lettek a forgatás közben. A színész azóta is főleg rapet és hiphopot hallgat, és eljátszott már a gondolattal, hogy zenei producer legyen, állítólag ebben RZA lenne a partnere.

Az őrület határán - Forrás: InterCom

 

4. Terrence Malicket, a Sivár vidék, a Mennyei napok, Az új világ és Az élet fája rendezőjét imádják a kritikusok, de a színészek körében nagyon rossz híre van, mert híres arról, hogy az utómunkálatok során kifejezetten drasztikus változtatásokat eszközöl a filmjein – anélkül, hogy mindezt jelezné a sztároknak. A legmegalázóbb incidens ezzel kapcsolatban Adrien Brodyhoz köthető, aki még 24 éves, feltörekvő színészként kapott szerepet a direktor Az őrület határán című háborús filmjében. A premierre Brody nagy büszkén elvitte a szüleit is, és velük együtt szembesült vele, hogy alig szerepel a filmben, mivel Malick a jelenetei nagy részét kivágta – miközben a színész azt hitte, hogy övé az egyik főszerep, hiszen hat hónapot forgatott megfeszítve Malickkel, amiből végül egy pár soros, egy nagyobb cameónak megfeleltethető szerep lett. Brody úgy érezte, hogy nyilvánosan megszégyenítették.

Egy sorozatgyilkos nyara - Forrás: Best Hollywood

 

5. Az Egy sorozatgyilkos nyara (1999) egyik jelenetében, amikor a színész által játszott Ritchie-t volt barátai agyba-főbe verik – azt hiszik, ő a sorozatgyilkos -, az egyik színész túl nagyot ütött, és betörte Brody orrát, aki rettentő dühös lett, mert félt, hogy ez hátráltatni fogja a karrierjét. Csakhogy közben annyira megtetszett neki a törött orr, hogy amikor elment az orvoshoz, azt kérte, ne állítsák vissza az eredeti állapotot, és azóta is ez a védjegye.

A zongorista - Forrás: Tv2

 

6. Brody rengeteget fogyott Roman Polanski második világháborús drámájához, bár a súlyváltoztatás mondhatni hozzátartozik a színészmesterséghez, de Wladyslaw Szpilman karaktere mentálisan és emocionálisan is megviselte a színészt. Először is eladta a lakását és az autóját, megvált a telefonjától, szakított a barátnőjével és Európába költözött. A legnehezebb azonban a fogyással járó érzelmi megpróbáltatás volt: teljesen befordult, szembesült életének összes szomorúságával, és nem volt biztos abban, hogy mindezek csupán az éhség miatt gyötrik. Voltak pillanatok, amikor úgy érezte, elveszíti a józan eszét, és

a film forgatása után mintegy másfél évig tartott, míg kikupálta magát.

 


7. Nagy kár, hogy a 2003-as Oscar gálán Jack Nicholson napszemüveget viselt, mert így nem látjuk az igazi reakcióját, mit érzett akkor, amikor nem őt hívták fel a színpadra a Schmidt története férfi főszereplőjeként, hanem Adrien Brodyt, aki A zongoristával lett a legjobb színész ebben a kategóriában. Aki lendületből lesmárolta a nevét felolvasó Halle Berry-t a színpadon. Nicholson egyébként eredetileg bojkottálni akarta a ceremóniát az iraki invázió miatt, de a többi jelölt ezt megvétózta, főleg Brody, aki azt mondta, neki ez lehet az egyetlen esélye, hogy megszerezze a hőn áhított díjat. A jövőbe látott.

Lehet, hogy a 29 egyáltalán nem hangzik olyan fiatalnak, pedig Adrian Brody ennyi idősen nem csak a férfi főszereplő kategória legfiatalabb nyertese lett A zongorista (2002) főszerepével, a varsói gettó borzalmait túlélő Wladyslaw Szpilman megformálásáért, de azóta sem akadt 30 évnél fiatalabb nyertes ebben a kategóriában.

8. Brody két különleges rekordot is tart A zongorista kapcsán: ő az egyetlen színész, aki ugyanazért a szerepért Oscart és Cesart is kapott – az Oscar francia megfelelőjét, illetve ő az egyetlen amerikai színész, aki a francia díjat megkapta.

A fiók - Forrás: Viasat 3

 

9. A fiók (2005) című filmjéhez Adrien Brody a felkészülés részeként protein diétát vállalt be, illetve egy izolált konténerben töltött el hosszú órákat, hogy „börtönélményre” tegyen szert, sőt, még a börtönfitneszt is kipróbálta.

10. Brody és A zongoristában német tisztet alakító Thomas Kretschmann három évvel később újra együtt dolgozhattak a Peter Jackson rendezte King Kongban (2005). Brody annyira szeretett volna Jacksonnal dolgozni, hogy anélkül írta alá a szerződését, hogy elolvasta volna a forgatókönyvet, de ez fordítva is igaz, Jacksonnak nem is volt másik jelöltje Jack Driscoll szerepére.

King Kong - Forrás: CineMax

 

11. A Hollywoodland (2006) főszerepére Joaquin Phoenix is bejelentkezett, de végül Adrien Brody lett Louis Simo, a magándetektív, aki egy híres színész halála ügyében kutakodik. Nem ez volt az első alkalom, hogy mindketten ugyanarra a szerepre pályáztak: A falu (2004) esetében mindketten Lucius Huntot szerették volna eljátszani, de itt Phoenix lett a nyertes – igaz, Brody is kapott egy „kárpótlás” szerepet, ő lett Noah, a közösség félkegyelműje.  

A falu - Forrás: InterCom

 

12. A nagy sci-fi klasszikus, a Predátor újragondolása, a Ragadozók (2010) kedvéért tizenkét kiló izmot épített fel a testére, hogy elsősorban művészfilmes létére hiteles legyen a karaktere, a veterán zsoldos Royce. A rendező, Antal Nimród nagy kockázatot vállalt Brody kiválasztásával, de szerinte ez volt a logikus döntés és nem egy Schwarzenegger-féle izomkolosszus.

Forrás: InterCom

 

Címlapkép: Adrien Brody a 2023-as Berlinálén; Fotó: Stephane Cardinale - Corbis/Corbis via Getty Images