7 dolog, amit nem tudtál a születésnapos Alicia Silverstone-ról

Minden idők leghíresebb tinilánya ma lett 42 éves. A Spinédzserek sztárja manapság már anyaszerepeket kap, és furcsa gyereknevelési tanácsokat osztogat.

 1. Legismertebb alakítása máig a ruhamániás, szőke tini a Spinédzserekből, pedig a fiatal Reese Witherspoon és az akkor már befutott Sarah Michelle Gellar is versenyben volt a szerepért. A rendezőnő viszont mégis inkább annak a lánynak akarta adni Cher szerepét, aki az Aerosmith videóklipjeiben akkora feltűnést keltett.

 

2. Összesen három Aerosmith-videoklipben szerepelt, bár az együttessel csak egyetlen egyszer találkozott. Az első volt a Cryin’, amiben a hűtlenkedő barátjával dacoskodik. Ennek egyik állomása, amikor köldökpiercinget tetett be magának, és állítólag ezeknek a képsoroknak köszönhető, hogy a piercingelés betört a mainstreambe.  

 

3. Már az első filmjével felhívta magára a figyelmet, a Szerencsétlen baleset című thrillerben 14 éves tiniként próbálja elcsavarni egy idősebb író fejét, aki beköltözik a családja vendégházába. A szerepért a 94-es MTV Movie Awards-on két díjat is kapott.

 

4. A színésznő a Spinédzserek után rengeteg felejthető filmben szerepelt, ezek közül a legismertebb a Batman és Robin, amiben Batgirlt alakította. Ezzel párhuzamosan ráfeküdt a könyvírásra, a fő témái a vegán táplálkozás és gyereknevelés, bár egyik területnek sem szakértője. A gondolatai, a saját vitaminjai és táplálékkiegészítői népszerűsítésére blogot is vezet. Ezek nem annyira híresek, mint Gwyneth Paltrow Goopja, viszont ő is hasonlóan botrányos tanácsokat osztogat. Ellenzi például a gyerekek beoltását és mindenféle pelenkahasználatot.

5. Alicia Silverstone 2012-ben újra összeállt a Spinédzserek rendezőjével, Amy Heckerlinggel egy könnyed vígjáték erejéig. A Szívós csajokban Krysten Ritterrel keverednek bonyodalmakba szerelemre éhes vámpírlányokként napjaink New Yorkjában. Sajnos ezt nem járta úgy át a korszellem, mint a Spinédzsereket, így sem a kritikusokat, sem a közönséget nem győzte meg.  

6. A Rotten Tomatoes-on összesen 22 filmje kapott értékelést, de ebből mindössze három darab ért el 60 százaléknál magasabb pontszámot a róla írt kritikák alapján. Ebből az egyik a Spinédzserek, és a másik kettőt idei, bár A homár ünnepelt rendezőjének új filmjében csak egy kisebb szerep jutott neki. Ez egyébként Cannes-tól kezdve számtalan filmfesztivált megjárt, és a hazai mozik majd karácsony után játsszák.

 

7. Nemrég főszerepet kapott az American Woman című tévésorozatban, ami Kyle Richards gyerekszínész és tévés celeb fiatalkoráról szól, és jövőre mutatják be. Bár meggyőződéses állatvédő, a szerep kedvéért megpróbált bundát húzni, de végül mégis a műszőrménél maradt, mert saját bevallása szerint elszáll belőle az erő, ha egy dögöt visel a testén.