7+7 érdekesség Alan Rickmanről

1946. február 21-én született Alan Rickman, a Harry Potter-filmek, a Die Hard és még számos mozgóképes alkotás sztárja. Cikkünkből egy kicsivel többet is megtudhatsz az életéről.

1. Habár Rickman sosem, még fiatalon sem volt az a tipikus szépfiú, az Empire brit mozimagazin 1995-ben, majd 2007-ben is beválogatta A filmtörténelem 100 legszexisebb sztárja című összeállításába.

2. A színész egy életre választott párt magának: Rima Horton akadémikussal és munkáspárti politikussal már 1965-ben összejöttek, és egészen Rickman 2016-ban bekövetkezett haláláig együtt voltak. A formaságok azonban vélhetően nem voltak olyan nagyon fontosak a számukra, mivel

házasságkötésükre, amúgy teljes titokban, csak 2012-ben került sor

(a titkos nászra pedig csak három évvel később derült fény, amikor a sztár maga árulta el). Alan Rickmannek és Rima Hortonnak sosem született gyereke.

3. Habár miután 1988-ban befutott a Die Hard – Drágán add az életed!-del, rendkívül sikeres mozisztárnak számított, mégis gyakran utasított vissza filmes felkéréseket. Rickman számára mindig is a színház maradt a varázslatos első szerelem. (Rendszeres színpadi szereplései pedig több elismerést is hoztak a számára: brit színész létére még Tony-díjra is jelölték kétszer.)

Alan Rickman és Rima Horton 2000 körül. Forrás: Rune Hellestad / Corbis via Getty Images


4. Így történhetett meg, hogy míg Valmont szerepét a West Enden és a Broadwayn is eljátszotta, hiába kérték fel, nemet mondott a Veszedelmes viszonyok 1988-as filmverziójára, így John Malkovich formálhatta meg a kultikus figurát (Rickman ehelyett ekkor forgatta a Die Hardot).

5. A sztár majdnem visszautasította másik ikonikus szerepét, a Robin Hood, a tolvajok fejedelme notthinghami seriffét is. Sőt, igazából kétszer is nemet mondott az ajánlatra, és végül csak úgy tudták meggyőzni, hogy megígérték neki: szabad kezet kap a karakter megformálásakor.

6. Habár J.K. Rowling írónő úgy írta meg Piton professzor figuráját a Harry Potter-könyvekben, hogy közben végig Alan Rickman lebegett a lelki szemei előtt, a filmverzió elkészítésekor a producerek

mégsem őt akarták a szerepre, hanem Tim Rotht – és csak azután lehetett Rickman Piton, miután Roth a Harry Potter és a bölcsek köve helyett inkább elment leforgatni A majmok bolygóját.

Alan Rickman Pitonként. Forrás: InterCom


7. Alan Rickman volt Tom Burke keresztapja, mivel közeli barátságban állt a szüleivel, David Burke és Anna Calder-Marshall színészekkel. Később Tom Burke is a színészi pályát választotta, és érdekesség, hogy szintén egy J.K. Rowling-adaptációnak köszönheti szélesebb körű népszerűségét: ő játssza a címszerepet a nálunk az HBO Maxon streamelhető C.B. Strike című BBC-sorozatban, ami a szerző Robert Galbraith álnéven írt krimisagáján alapul.

8. A Die Hardban annak a jelenetnek a felvételekor, amikor SPOILER! a Rickman által alakított Hans Gruber a mélybe zuhan, a színészt valóban lelökte egy kaszkadőr, igaz, „csak” hatméteres magasságból, egy légzsákra. És hogy a sztár megdöbbent arckifejezése minél hitelesebb legyen, az illetőnek az a zseniális ötlete támadt, hogy a megbeszélt három helyett már kettőre megadta neki a kezdő lökést. Bevált!

9. Richard Curtis eredetileg őt akarta Hugh Grant helyett a Négy esküvő és egy temetés Charlesának a szerepére, mivel kifejezetten idegenkedett Grant beválogatásától. De végül a sors úgy akarta, hogy ne Rickman, hanem a másik színész neve forrjon egybe a brit romkomokkal.


10. További szerepek, amikre Alan Rickman nemet mondott: az Aranyszem című Bond-mozi Alec Treveylan nevű főgonosza (mert már elege volt a gonosz figurákból; a szerep végül Sean Beané lett); Michael Jennings karaktere a Steven Seagal-féle Lángoló jégből (a szerep végül Michael Caine-é lett); és Az utolsó akcióhősben Benedict figurája. Utóbbi alkotást azért nem vállalta, mert kevesellte a felajánlott gázsit, így végül a produkció az utóbb a Trónok harcával ismertté vált Charles Dance-t kérte fel – aki, amikor megtudta az előzményeket, nyomtattatott magának egy pólót a következő felirattal:

„olcsóbb vagyok Alan Rickmannél”.

Nem rossz reklám!

11. Az a film viszont, amelyben Rickman szívesen szerepelt volna, de nem válogatták be, nem más, mint A Jedi visszatér, amelyben Moff Jerjerrod szerepét pályázta meg. Végül sajnos nem sztárunk került be a Star Wars-franchise-ba, hanem egy Michael Pennington nevű angol színész.

12. Az első film, amit a színész életében, már viszonylag későn, 14 évesen látott, az 1960-as A Robinson család volt. Az a film pedig, ami megváltoztatta az életét, és elindította a film felé, az 1975-ös Nashville Robert Altmantól.


13. Az a műfaj, amivel Rickman sosem tudott megbarátkozni, a science fiction volt, így nem meglepő módon minden egyes sci-fire szóló felkérésre nemet mondott. Az egyetlen kivételt az 1999-es Galaxy Quest – Galaktitkos küldetés jelentette, amit azért vállalt el, mert nagyon szerette a humorát.

14. Alan Rickman 2016. január 14-én bekövetkezett halálát hasnyálmirigyrák okozta. A sztár betegségére 2015 nyarán derült fény, amikor stroke-ot kapott, és emiatt kórházba került, ahol diagnosztizálták a súlyos, a legtöbb esetben sajnos gyógyíthatatlan betegséggel. Azóta nyilvánosságra hozott személyes feljegyzéseiből az is kiderült, hogy már 2005-ben megküzdött a daganatos betegséggel, csak

titkolta a nyilvánosság elől:

akkor prosztatarákban szenvedett, és nem kizárt, hogy ennek szövődményeként jelentkezett nála tíz évvel később a halálos kór. A színész haláláig titokban tartotta hasnyálmirigyrákját is.


(via IMDb)


Nyitókép forrása: Carley Margolis / FilmMagic / Getty Images.