A filmtörténet legnagyobb gyávái

Bár a legtöbb történet a hősökről szól, ehhez bizony kellenek gyávák is, akik csak a bőrüket mentik, csak a saját hasznukat lesik, akik nem mernek kiállni magukért. Persze nem mindenki negatív figura csak azért, mert gyáva.

A keresztapa (1972) - Fredo Corleone

A leggyávább filmes karakter díja alighanem az egyik Corleone fivérnek, Fredericónak, vagyis Fredónak jut – minden idők egyik legemlékezetesebb mozijában. Fredo (a nagyszerű, fiatalon elhunyt John Cazale) a testvérek közül a legtehetségtelenebb és leggyávább is – az utóbbira akkor derül fény, amikor apját a nyílt utcán akarják megölni, ő pedig megvédhetné, de ijedtében elejti a pisztolyát. Gyávasága azonban A keresztapa 2.-ben (1974) jut el a csúcsra, amikor féltékenységében meg akarja öletni öccsét, Michaelt (Al Pacino), aki fiatal kora ellenére lett a család feje, és ezért még egy rivális bandával is hajlandó szövetkezni. Bár (látszólag) megbánja tettét, annak következményeit viselnie kell, Michael pedig nem bocsát meg neki.

 

Gyalog galopp (1975) – Sir Robin

„Robin bátor elfutott, bátran elszaladt, el ő. A vész láttán, ahogy tudott, farkát behúzva elfutott!” – énekli a kerekasztal lovagjainak leggyávábbikáról a kobzosa, miközben Robin (Eric Idle) igyekszik mindent tagadni. Pedig tényleg elfutott, amikor egy háromfejű óriással találkozott, kihasználva a lehetőséget, hogy a három fej egymással civakodott. Sir Robin nemcsak menthetetlenül gyáva, de kevéssé okos is, így amikor a híd őrzője egy kérdést szegez felé, képtelen rá válaszolni és végül a szakadékba zuhan.

 

Vissza a jövőbe (1985) – George McFly

Robert Zemeckis örökbecsű klasszikusának alapkonfliktusa abból áll, hogy hősünk, Marty McFly (Michael J. Fox) apja, George (Crispin Glover) egy tutyimutyi gyáva alak, nemcsak a jelenben, de a múltban is, ahová Marty egy véletlen időutazás révén kerül. Marty (majdani) anyja ekkor még ügyet sem vet (majdani) apjára, aki tényleg egy balfék, ráadásul kedvére csicskáztatja a suli bikája, Biff – aki a jelenben a főnöke –, így a jövendőbeli fiának kell embert faragni belőle és úgy alakítani az eseményeket, hogy szülei szerelme beteljesüljön. A kissé ijesztő külsejű Crispin Gloverről simán elhisszük, hogy tényleg eszméletlenül ügyefogyott, folyton hebegő beszari alak.

Forrás: Universal Pictures Home Entertainment

 

A múmia (1999) - Beni Gabor

Beni Gabor (Kevin J. O'Connor), akiről csak remélni merjük, hogy nem magyar vagy magyar származású, a leggyávább, legvisszataszítóbb alak, aki valaha a filmvászonra került. Először az idegenlégióban ismerjük meg – ki tudja, milyen bűnös élet elől menekült ide –, és látjuk, amint egy csata során cserben hagyja bajtársait, köztük Rick O’Connellt (Brendan Fraser). Később amerikai kincskeresőknek dolgozik, majd amikor hőseink véletlenül felélesztik Imhotep múmiáját, Beni, hogy mentse az irháját, a szörnyűség szolgálatába áll – persze némi aranyért cserébe. Merthogy Beni beszél héberül, a „rabszolgák nyelvén”, így Imhotep hasznára válik. Beni veszte is az aranyéhsége lesz: megmenekülhetne – bár számtalanszor elárulta őt, Rick még így is segítene –, de neki még több kincs kell, és egy kincseskamra csapdájába esik, ahol felzabálják a húsevő szkarabeuszbogarak. Azt kapta, amit megérdemelt, az általa zabrált arany pedig így végül hőseinket gazdagítja.

 

Ryan közlegény megmentése (1998) - Timothy Upham tizedes

Timothy Upham tizedes (Jeremy Davies) gyáva, sőt, a filmtörténet egyik legemlékezetesebb gyávája, amely tulajdonsága ráadásul egy vagy több bajtársa halálát is okozza, mégsem negatív karakter. Uphamtől ugyanis senki sem várta el a történet során, hogy hős legyen, egy írnokról, sőt, térképészről van ugyanis szó, aki mintegy véletlenül csapódott Miller százados (Tom Hanks) elit Ranger egységéhez, mivel kellett nekik valaki, aki tud németül és franciául.

Nem is kötelezték arra, hogy harcoljon,

hátrahagyták a holmival, amikor a radarállomást támadták meg, és csak annyi dolga volt a végső csata során, hogy lőszerrel lássa el a géppuskásokat, Mellischt (Adam Goldberg) és ejtőernyős társát. Persze ehhez is bátorság kell, és szegény Upham lefagy, így Mellischék kifogynak a lőszerből, a társát torkon lövik, őt pedig hosszú kézitusa után leszúrja egy SS katona. Upham közbeléphetne, de képtelen rá, a német pedig lefelé menet azért nem lövi le, mert látja rajta, hogy egy roncs. Csakhogy a végére a tizedes összeszedi magát, foglyul ejt egy rakás németet –, és végez azzal, akit annak idején a radarállomásnál emberségből életben hagytak.

 

True Lies – Két tűz között (1994) – Simon, a hazug autókereskedő

 

Simon (Bill Paxton) használtautó-kereskedő, aki úgy csajozik, hogy kémnek hazudja magát. Így szed fel olyan unatkozó, kalandra vágyó háziasszonyokat, mint amilyen Helen (Jamie Lee Curtis) is, hősünk, Harry Tasker (Arnold Schwarzenegger) felesége. Csakhogy Harry időben tudomást szerez a dologról, és közbelép. Elrabolja és próbára teszi a feleségét – nem szép dolog, de ez van –, és ugyanezt teszi Simonnal is, akit egy gát tetején von kérdőre, mire az bevall mindent. Itt hangzik el a filmtörténet egyik klasszikus mondata is:

„Kicsi pöcsöm van. Szánalmas!”.

Hogy illusztrálja beszariságát, Simon még össze is hugyozza magát – bár ebben a helyzetben ez némileg érhető –, de futni hagyják. Mivel nem tanult a dologból, a film végén újra látjuk, ahogy a pincérként igyekszik a régi „titokban kém vagyok” trükköt előadni, de belefut hőseinkbe és felveszi a nyúlcipőt.    

 

Gladiátor (2000 ) – Commodus császár

Az ifjú Commodus (Joaquin Phoenix) annyira romlott, hataloméhes és gyáva, hogy apja, Marcus Aurelius (Richard Harris) alkalmatlannak tartja a császári trónra, ezért inkább a szenátusra hagyná a kormányzást, a hatalomátmenet biztosítását pedig hű tábornokára, Maximus Decimusra (Russell Crowe) bízná. Csakhogy Commodus megelőzi őket, megöli apját, Maximust halálra ítéli, a családját pedig kivégezteti. Amikor aztán újra szembetalálkoznak Maximusszal, az egykori tábornok már ünnepelt gladiátor, így az ifjú császár kezei meg vannak kötve, de gonosz tervet eszel ki.

Mivel rendkívül hiú és el akarja nyerni a tömeg tetszését, kiáll Maximus előtt az arénában,

de úgy, hogy előtte tőrével halálos sebet ejt rajta. Azonban így sem bír a lassan elvérző férfival, aki aztán a saját tőrét döfi a torkába.

 

Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Ford (2007) – Robert Ford

Hiába, na, ha már a címben meg vagy nevezve, mint a film leggyávább karaktere, akkor bizony tényleg gyáva vagy. Jesse James (Brad Pitt), az egykori konföderációs katona a maga sajátos módján vágott vissza a déliek vereségéért az uniónak. Bandájával végigportyázta a vadnyugatot, bankokat, vonatokat rabolt ki. Az egyszerű emberek számára amolyan Robin Hood volt, aki szembeszállt a farmereket kizsákmányoló vasúttársaságokkal és bankokkal, és amit elvett a gazdagoktól, azt a szegényeknek adta.

Sokak számára ő volt az utolsó vadnyugati hős,

és erre a hírnévre vágyott Robert Ford (Casey Affleck) is, akit egy darabig be is fogadott James bandája, de valahogy mindig kívülálló maradt. Ford végül a vérdíj reményében végzett példaképével – de csakis hátulról, hiszen egy gyáva féreg volt, aki hátralévő életét ezzel a bélyeggel volt kénytelen leélni.

Forrás: InterCom

 

Fargo (1996) - Jerry Lundegaard

A kisvárosi lúzer autókereskedő, Jerry Lundegaard (William H. Macy) eredeti ötlettel akarja egyenesbe hozni zűrös pénzügyeit: két piti csirkefogóval elraboltatja feleségét, hogy váltságdíjat zsarolhasson ki apósától. Az emberrablók (Peter Stormare és Steve Buscemi) azonban az átlagnál is ütődöttebbek,

csak úgy mellékesen agyoncsapják a túszukat, és lelőnek néhány szemtanút is.

A komikus alaphelyzet véres tragédiába fordul – s az egészet az áldott állapotban lévő helyi seriffnőnek kell felgöngyölítenie. Jerry ráadásul nemcsak gyáva, de hazug és kapzsi is, hiszen hazudik a váltságdíjról az emberrablóknak – de egy Coen testvérek filmhez képest elég olcsón megússza, hiszen csak börtönbe kerül egy olyan történetben, ahol jobbra-balra hullanak az emberek az ő gyávasága miatt.

Forrás: Budapest Film