Alec Baldwin nem tartja magát bűnösnek

A könnyeivel küszködött Alec Baldwin azon az exkluzív interjún, amit az ABC-nek adott. A sztár először nyilatkozott azután, hogy új westernfilmje forgatásán egy ártalmatlannak vélt kellékfegyverrel halálos sebet okozott Halyna Hutchins operatőrnek. Az ügyben több vizsgálat és per van folyamatban.

Alec Baldwin először adott interjút azóta, hogy halálos lövést adott le egy antik kellékfegyverből, melynek következtében Halyna Hutchins operatőr elhunyt a Rust című westernfilm új-mexikói forgatásán. A 63 éves színész még kedden, november 30-án beszélgetett egy több mint egyórás különkiadásban az ABC News műsorvezetőjével, George Stephanopoulosszal. Az interjút december 2-án, csütörtök este adta le a csatorna, és tette elérhetővé a Hulu streaming platform. A beszélgetés során a könnyeivel küszködő Baldwin elérzékenyülten emlékezett meg Halyna Hutchinsról. Elmesélte azt is, hogy a baleset előtt nem volt tudomása semmilyen biztonsági problémáról a forgatáson. Hozzátette: ez a legszörnyűbb dolog, ami valaha történt vele, viszont nem érzi magát bűnösnek a történtek miatt.

Bármit megtennék azért, hogy visszacsináljam, ami történt. [Hutchins] olyasvalaki volt, akit mindenki szeretett, akivel együtt dolgozott, és mindenki csodálta őt, aki vele dolgozott.
Forrás: Jim Spellman / Getty Images

 

A beszélgetésből egy részlet már korábban is körbejárta a világsajtót, ebben a teljesen összeomlott Alec Baldwin többek között ezt mondta:

A ravasz nem lett meghúzva. Nem én húztam meg a ravaszt. Soha nem fognék senkire fegyvert. Soha. Valaki egy éles töltényt tett a fegyverbe – egy olyan golyót, aminek nem is lett volna szabad azon a helyszínen lennie.

Az ügyben jelenleg is folyik a nyomozás, és már számos per is elindult, utóbbiakban Alec Baldwint egy Los Angeles-i ügyvéd, Aaron Dyer képviseli. A színészt a Rust script supervisora, a film fővilágosítója (gaffer) és a világítástechnikusa (lighting technician) perelte be külön-külön, amiért a sztár a kellékfegyverrel lelőtte Halyna Hutchinst, és mások életét is veszélyeztette. A bíróságnak beadott keresetek szerint a színész „orosz rulettet játszott azzal, hogy nem ellenőrizte személyesen, hogy a kezében lévő fegyver meg van-e töltve”, ráadásul a forgatókönyv „nem írta elő lőfegyver elsütését” abban a jelenetben, amit épp felvenni készültek. Baldwin korábban azt mondta a hatóságoknak, hogy őt a forgatáson biztosították arról, hogy a jelenetben használt fegyver „hideg” – holott valójában éles lőszerrel volt megtöltve.

Alec Baldwin azt is elmondta az interjút készítő George Stephanopoulosnak, hogy nem akarta megvárni a perek és a rendőrségi vizsgálatok lezárását, mindenképpen el akarta mondani a saját verzióját a történetről. Az interjúban részletesen végigvitte a történteket. Elmondta, hogy éppen próbát tartottak, Hutchins pedig utasításokat adott neki:

A kamera mellett állt, és egy monitorra nézett... Irányított, hogyan tartsam a fegyvert ebben a szögben. Nem is ebben a szögben kellett volna elsütni. Ott tartottam a fegyvert, ahol azt mondta, hogy tartsam, ami pont a hóna alá mutatott. Egy olyan szögben, amit talán egyáltalán nem is filmeztek volna le. Olyan messzire húztam hátra a kakast, amennyire csak tudtam, aztán elengedtem, és bumm, a fegyver elsült. Mindenki megdöbbent... A fegyvernek üresnek kellett volna lennie. Azt mondták, hogy egy üres fegyvert adtak a kezembe. [Hutchins] összeesett, én meg azt kérdeztem magamban: »Vajon elájult?« Az a gondolat, hogy a pisztolyban éles töltény volt, csak 45 perccel vagy egy órával később fogalmazódott meg bennem.

Alec Baldwint és a stáb többi tagját ezután kiterelték abból a templomból, ahol forgattak, amíg a mentősök ellátták Hutchinst. A nőt végül kórházba szállították. A színész csak a Santa Fe megyei seriff hivatalában történt kihallgatása után tudta meg, hogy a fegyverben éles töltény volt, és hogy Hutchins belehalt a sérüléseibe. A fotók, amelyek aznap bejárták a világsajtót, néhány perccel azután készültek, hogy közölték Baldwinnal az operatőr halálhírét.

Halyna Hutchins (forrás: Fred Hayes / Getty Images for SAGindie)

 

Baldwin mellett, ahogy azt korábban mi is megírtuk itt a PORT.hu hasábjain, Hannah Gutierrez Reed, a 24 éves fegyvermester és Dave Halls rendezőasszisztens is a vizsgálat alá vont személyek között van. Baldwin mind Hallsról, mind Gutierrez Reedről beszélt az ABC-interjúban. Szerinte Halls azt mondta neki, hogy a fegyver „hideg” volt, mielőtt átadta volna neki, azaz minden stábtag megnyugodhat, a fegyver üres. A beszélgetés során a színész később hozzátette, hogy átérzi, amin Hannah Gutierrez Reed és Dave Halls keresztülmentek.

Nem akarom, hogy Hannah és Halls szenvedjenek.

Baldwin Stephanopoulosnak azt is elmondta, hogy a történtek óta már találkozott Halyna Huthchins férjével, Matthew Hutchinsszal és 9 éves fiukkal is.

Olyan kedvesek voltak, amennyire csak lehettek. De annak a fiúnak már nincs édesanyja. És semmit sem tehetünk, hogy visszahozzuk őt. Én azt mondtam neki: »Nem tudom, mit mondjak, nem tudom, hogyan fejezzem ki neked, mennyire sajnálom. De bármit megteszek.«

Baldwin egyébként arra számít, hogy Matthew Hutchins is pert fog indítani a felesége halála miatt.

Hogy is lehetne másképp? A feleségét megölték... Itt történt valami, ami a felesége halálához vezetett.

Az egyórás különkiadás vége felé George Stephanopoulos megkérdezte a színészt, hogy érez-e bűntudatot Hutchins halála miatt. Baldwin erre így válaszolt:

Nem. Nem. Úgy érzem, hogy, valaki felelős azért, ami történt. Nem tudom megmondani, hogy ki az, de tudom, hogy nem én vagyok az.

(via The Independent & The Hollywood Reporter & Indiewire)

Az Alec Baldwin-ügyben korábban a következő cikkeket írtuk:

 

Beköltözött a magas kultúra a SZESSÖN próbatermébe. Nyáry Krisztián író, irodalomtörténész mesélt a zenélés és az írás kapcsolatáról, hogy például Tinódi Lantos Sebestyén volt az első magyar slammer. Végül megpróbálkozott minden idők egyik legvitatottabb dobosának dobtémájával is.