Az FBI szerint Alec Baldwin húzta meg a ravaszt a Rust forgatásán

A színész egész eddig azt állította, hogy ő nem húzta meg annak a kellékfegyvernek a ravaszát, ami tavaly októberben kioltotta Halyna Hutchins operatőr életét.

Az FBI friss jelentése szerint Alec Baldwin húzta meg annak a pisztolynak a ravaszát, amely Halyna Hutchins operatőr halálához vezetett a Rust című westernfilm forgatásán. Ahogy arról korábban a PORT.hu is részletesen beszámolt, az eset még tavaly októberben történt a Santa Fe melletti Bonanza Creek Ranchon, ahol Baldwin véletlenül elsütött egy nem megfelelően előkészített kellékpisztolyt. Az éles lövedék eltalálta a film operatőrét, aki később belehalt a sérülésbe. Rajta kívül a rendező, Joel Souza is megsérült a lövéstől.

Alec Baldwin a Rust forgatásán (forrás: Rust Production)

 

Alec Baldwin egész végig azt állította, hogy ő valójában nem is húzta meg a ravaszt (erről korábban ebben a cikkben írtunk részletesen). Az FBI nemrégiben befejezett törvényszéki vizsgálata szerint azonban a szóban forgó fegyvert nem lehetett volna elsütni anélkül, hogy a ravaszt fizikailag ne húzta volna meg valaki.

Az új-mexikói orvosszakértői hivatal újabb boncolási jegyzőkönyve balesetnek minősítette Hutchins tragédiáját. A jelentés szerint az operatőr halálát „mellkason ejtett lőtt seb okozta”, viszont „a rendelkezésre álló adatok felülvizsgálata nem mutatott ki meggyőző bizonyítékot arra, hogy a lőfegyvert szándékosan éles lőszerrel töltötték volna meg a forgatáson”. Emellett "az összes rendelkezésre álló információ alapján, beleértve a sérülés vagy halál okozására irányuló nyilvánvaló szándék hiányát, a halál módja leginkább balesetnek minősíthető”.

Halyna Hutchins, a Rust című western 2021-ben elhunyt operatőre (forrás: Fred Hayes / Stringer/Getty Images)

 

Alec Baldwin korábban úgy nyilatkozott az ügyben, hogy ő azt hitte, a 45-ös Colt, amelyet a kezébe adtak, amikor a westernfilmje forgatásán egy jelenetet készült felvenni, egy megtöltetlen, „hideg fegyver” volt. A tragédia után a színész a tévéinterjúban azt mondta, hogy bár „mindent megtenne azért, hogy visszacsinálja, ami történt”, nem érez bűntudatot a halálos lövöldözés miatt. Ezt akkor így indokolta: „Valaki felelős azért, ami történt... Tudom, hogy nem én vagyok az”.

Alec Baldwin a sajtónak nyilatkozik (forrás: Mark Sagliocco/Getty Images)

 

(via Sky News)