Csúszik az Oscar a koronavírus miatt

A 2021. évi, azaz az idei filmeket díjazó gálát két hónappal tolták el, egészen április 25-re. Ehhez hasonlóan a „brit Oscart”, a BAFTA-t is később rendezik meg.

A 93. Oscar-gálát eredetileg 2021. február 28-án tartották volna. A koronavírus miatt azonban elmaradtak a premierek, így a díjakról döntő Amerikai Filmakadémia első körben még április végén kihirdetett egy enyhítést, miszerint azok a filmek is nevezhetők lesznek, amelyeknek tervezték ugyan a bemutatóját, de végül csak online jutottak el a nézőkhöz – amennyiben az online premiert követő hatvan napon belül a forgalmazó elérhetővé teszi a művet az akadémiai tagok titkos streamelős oldalán.

Már akkor felmerült azonban, hogy minden bizonnyal szükséges lesz a gála későbbi időpontra halasztása is, hiszen a premierek elmaradásán kívül a stúdiók is bezártak, és a filmforgatások és az egyéb folyamatok is leálltak, így több filmnek is, amit az Oscarra szántak, csúszni fognak az utómunkálatai, ezért nem tudnak velük időben elkészülni. Az Akadémia ezért most április 25-ét jelölte ki új időpontként a gálára, és egyúttal változtattak a nevezhető filmek kritériumán is (eddig csak a 2020 decemberéig bemutatott alkotásokat lehetett nevezni, ezt most meghosszabbították február végéig).

„A filmek már több mint egy évszázada szolgálnak az emberek megvigasztalására, inspirálására és szórakoztatására a legsötétebb időkben. Ez ebben az évben fokozottan igaz. Reményeink szerint az, hogy

meghosszabbítottuk a nevezhető filmek periódusát, illetve későbbre tettük a gálát, biztosítja, hogy a rugalmas filmesek be tudják fejezni és be tudják mutatni az alkotásukat anélkül, hogy megbénítaná őket valami olyasmi, ami felett nincs hatalmuk”

– olvasható David Rubin, az Akadémia elnökének közleményében.

A változtatásoknak köszönhetően így remélhetőleg ott lesz a jövő évi Oscar-gála jelöltjei között Steven Spielberg West Side Story remake-je, Ron Howard J.D. Vance memoárja alapján készülő Hillbilly Elegyje, a Respect című Aretha Franklin életrajzi film és David Fincher életrajzi alkotása az Aranypolgár forgatókönyvírójáról, Herman J. Mankiewiczről. Az Oscar-gálához hasonlóan egyébként később rendezik meg a „brit Oscar”-nak nevezett BAFTA díjátadó gálát is, amit hagyományosan az Oscar előtt két héttel szoktak tartani, 2021-ben viszont február 14. helyett április 11-én kerül rá sor.


(via The Guardian)