Gesztesi Károly felejthetetlen alakításai

Shrek mellett ő volt Lando Calrissian és az autómentő Matuka állandó szinkronhangja, de a Getnóban, a Megy a gőzösben és a Jóban Rosszban tévésorozatban is szerette őt a közönség.

2020. január 4-én, egy váratlan szívroham következtében, mindössze 56 évesen elhunyt az egyik legismertebb magyar színművész, Gesztesi Károly. Színdarabjai, filmjei, tévésorozatbeli szerepei és szinkronmunkái miatt túlzás nélkül állítható, hogy az egész ország szerette, hiszen minden korosztály jól ismerte őt – ő volt Lando Calrissian, Shrek és Füredi Attila polgármester egy személyben.

Fotó: Puskel Zsolt / PORT.hu

 

Gesztesi Károly Tóth Károly néven született Budapesten, 1963. április 15-én. Már sorkatonai szolgálata alatt kitűnt a bakák közül a humorával, második nekifutásra fel is vették a Színház- és Filmművészeti Főiskolára. Frissdiplomás színművészetisként, 1988-ban vendégszerepelt a Szomszédokban: BOSS-trikós lakótelepi vagányt alakított, aki a gazdagréti panelok közt száguldozott a Skodájával, és majdnem elütötte Mágenheim Julcsi BMX-es cimboráját.

Gesztesi az 1990–1991-es évad során a Miskolci Nemzeti Színházhoz szerződött. De már ekkoriban megkezdődött a roppant sikeres szinkronszínészi karrierje: ő volt Sallah magyar hangja Az elveszett frigyláda fosztogatóiban és Az utolsó kereszteslovagban, és a Kobra egyik szinkronos verziójában is ő dörmögte Stallone emlékezetes áruházi jelenetében: „Dögvész vagy, és én a gyógyszer!”

Gesztesi 1992 és 1993 között a József Attila Színház társulatának tagja volt, 1994 és 1998 között a Vígszínház tagja, 1998 után azonban már szabadfoglalkozású színész lett. 1997 és 2000 között többször felbukkant gengszterként a Kisváros című tévésorozatban, ám az igazán nagy országos ismertséget a 2001-ben bemutatott Shrek hozta meg neki – a népszerű animáció összes folytatásában ő volt a barátságos ogre magyar hangja.

2004-ben Gesztesi Károly több hazai gyártású filmben is feltűnt. A Magyar vándor című vígjátékban ő volt Álmos vezér, a Nyócker!-ben pedig a VIII. kerületi bűnöző, Lakatos Lóri hangját kölcsönözte. A Getnóban Jancsit alakította, aki egy lakótelepi másfél szobás lakásban álmodozott boldogságról, sikerről, gazdagságról és Amerikáról, mígnem egyszer összeszedte minden bátorságát és pénzét, átrepülte családostul az óceánt, hogy ott találkozzon a rég nem látott apjával, aki egy Las Vegas melletti sufniban lakik, a sivatag szélén.

Szabó István 2005-ben vitte filmre Móricz Zsigmond jól ismert regényét, a Rokonokat, amely hiába született 1932-ben, 73 évvel később sem vesztett frissességéből: tűpontosan mutatta be a Magyarországon legalább száz éve velünk élő, a társadalom minden szintjét átható uram-bátyám rendszert. Gesztesi Károly a korrupt Makróczyt alakította a filmben.

Gesztesi hosszú éveken keresztül volt főszereplője a TV2 Jóban Rosszban címen futó, saját gyártású napi szappanoperájának, ami a csatorna válasza volt a konkurens RTL Klub Barátok köztjére. A 2005-ös elindulástól kezdve egészen a 2014-es zajos távozásáig ő alakította az építészmérnök Füredi Attilát, Csillagkút polgármesterét, a számos családi összetűzésnek és szerelmi viszálynak otthont adó Kékmacsek Kávézó résztulajdonosát. 2015-től azonban már Barbinek Péter alakította a karaktert.

Koltai Róbert saját maga írta és rendezte a 2007-es Megy a gőzöst, amelyben ő játszotta a főszereplőt is, a világvégi Ivaros kissé tökkelütött állomásfőnökét is. Gesztesi Károly Kölest alakította, aki a többi falusi emberrel (Pogány Judit, Szabó Kimmel Tamás, Csuja Imre és a hazai színjátszás színe-java) együtt szép kis kalamajkába keveredett, amikor pont Ivaros mellett siklott ki egy fontos árut szállító gőzmozdony, és szaladt bele egyenesen a disznóólba.

Gesztesi Károly szinkronszerepeit fentebb már dicsértük, mindenképp meg kell azonban említenünk Sallah, Kobra és Shrek mellett Matukát is. Ő a Verdák rajzfilmek kívül csupa rozsda, de belül barátságos és melegszívű autómentője, aki számtalan kacagtató kalandba keveredett az évek során a menő versenyverda, Villám McQueen oldalán.

 

És persze ne felejtsük ki jelen cikkünkből Gesztesi Károly egyik legemlékezetesebb szinkronszerepét, Lando Calrissiant sem – elvégre a Csillagok háborúja-trilógia '90-es években mozikba került, felújított változata óta ő volt az állandó magyar hangja Han Solo hírhedt csirkefogó cimborájának, a Millennium Falcon korábbi tulajdonosának. És mivel Lando a 2019-es Skywalker korában is visszatért, Gesztesi Károly az utolsó szinkronszerepei egyikeként ismét a magyar hangja lehetett, a hazai rajongók nagy örömére.